Έλεος (Ορισμένες πτυχές της ζωής και των υψηλών ηθικών προτύπων του Προφήτη)

Ορισμένες πτυχές της ζωής και των υψηλών ηθικών προτύπων του Προφήτη ( r )

 

Ο Προφήτης (r) ήταν η επιτομή του καλού χαρακτήρα και της προσωπικής ακεραιότητας. Όταν η Αΐσα ل, μια από τις συζύγους του Προφήτη (r), ρωτήθηκε σχετικά με το χαρακτήρα του Προφήτη (r), απάντησε, «Ο χαρακτήρας του ήταν το Κοράνιο.» (Μούσναντ Άχμαντ: 24601• Σαχίχ Μόσλεμ: 746) Αυτό σημαίνει ότι μετέφρασε τις ευγενείς διδασκαλίες του Κορανίου στην πραγματικότητα.

Έλεος

  • Ο Προφήτης (r) είπε, «Όσοι είναι ελεήμονες θα λάβουν έλεος από τον Παντελεήμονα. Να είστε ελεήμονες σε αυτούς στη γη και θα λάβετε έλεος από Αυτόν που είναι πάνω στους ουρανούς.» (Σούνναν Ατ-Τίρμιδι: 1924, Σούνναν Άμπου Νταούντ: 4941)

Το έλεός του περιέλαβε αμέτρητες πτυχές, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Έλεος προς στα παιδιά

  • Μια φορά ένας Βεδουίνος ήρθε στον Προφήτη (r) και είπε, «Φιλάτε τα παιδιά σας;», «Εμείς δεν τα φιλάμε.». Ο Προφήτης (r) είπε: «Μπορώ να βάλω το έλεος στην καρδιά σας, αφού ο Αλλάχ το έχει αφαιρέσει;» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 5652• Σαχίχ Μόσλεμ: 2317)

Σε μια άλλη περίπτωση, ένας άνθρωπος είδε τον Προφήτη (r) να φιλά τον εγγονό του, τον Αλ-Χάσαν ιμπν Αλί, και του είπε, «έχω δέκα παιδιά, αλλά ποτέ δεν έχω φιλήσει κάποιο από αυτά.». Ο Προφήτης (r) τον κοίταξε αποδοκιμαστικά και είπε, «Αυτός που δεν δείχνει έλεος στους άλλους δεν θα λάβει έλεος». (Σαχίχ Μόσλεμ: 2318)

  • Μια φορά κουβάλησε την εγγονή του Ζάιναμπ ενώ στεκόταν σε προσευχή, και την έβαζε κάτω απαλά όταν έπεφτε σε πρηνή στάση, και την κουβαλούσε όταν σηκωνόταν. (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 494, Σαχίχ Μόσλεμ: 543)
  • Αν άκουγε ένα μωρό να κλαίει, ενώ η μητέρα του προσευχόταν πίσω του, συντόμευε την προσευχή, έτσι ώστε η μητέρα να μπορέσει να παραστεί στις ανάγκες του μωρού. Ο Αμπού Κατάντα διηγήθηκε πως ο Προφήτης (r) είπε, «Όταν αρχίζω την προσευχή, πάντα σκοπεύω να της δώσω διάρκεια. Ωστόσο, αν ακούσω ένα μωρό να κλαίει, τη συντομεύω, καθώς δεν θέλω να προκαλέσω στη μητέρα του αγωνία.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 675, Σαχίχ Μόσλεμ: 470).

Έλεος προς τις Γυναίκες

Ο Προφήτης (r) προέτρεψε τους συντρόφους του να φροντίζουν τα κορίτσια και να δείχνουν καλοσύνη σε αυτά. Συνήθιζε να λέει, «Όποιος είναι υπεύθυνος για οποιαδήποτε από αυτά τα κορίτσια και τους φέρεται καλά, αυτά θα είναι ασπίδα για αυτόν κατά του Πυρός.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 5649, Σαχίχ Μόσλεμ: 2629)

Τόνισε ακόμη ότι οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν τα δικαιώματά τους και να φροντίζονται σωστά και διέταξε τους Μουσουλμάνους να αναλαμβάνουν αυτό το θέμα και να συμβουλεύουν ο ένας τον άλλο για να το καταφέρουν «Να φροντίζετε καλά τις γυναίκες.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 4890)

Ήταν λαμπρό παράδειγμα καλοσύνης για τα μέλη της οικογένειας. Κάποτε κάθισε δίπλα στην καμήλα του και έβαλε το γόνατό του για τη Σαφίγια, μία από τις συζύγους του, ώστε εκείνη να βάλει πάνω το πόδι της, προκειμένου να ανέβει πάνω της. (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 2120) Όποτε τον επισκεπτόταν η κόρη του Φάτιμα σηκωνόταν όρθιος για να την καλωσορίσει, να την πάρει από το χέρι, να την φιλήσει και να την βάλει να καθίσει εκεί που καθόταν ο ίδιος (Σούνναν Άμπου Νταούντ: 5217).

Έλεος στα αδύναμα μέλη της κοινωνίας

  • Ο Προφήτης (r) διέταξε τους ανθρώπους να υποστηρίζουν οικονομικά τα ορφανά και να τα φροντίζουν. Ο Προφήτης (r) είπε, «Εγώ και αυτός που φροντίζει ένα ορφανό θα είμαστε έτσι στον Παράδεισο», και έπειτα έδειξε πως, ενώνοντας το δείκτη και το μέσο δάκτυλο. (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 4998)
  • Θεωρούσε ένα άτομο που φροντίζει μια χήρα ή κάποιον φτωχό σαν πολεμιστής που παλεύει στο δρόμο του Αλλάχ, ή σαν αυτόν που νηστεύει κάθε μέρα και εκτελεί προσευχές όλη τη νύχτα, χωρίς χαλαρότητα. (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 5661• Σαχίχ Μόσλεμ: 2982)
  • Θεωρούσε το να δείχνει κανείς καλοσύνη στα αδύναμα μέλη της κοινωνίας και το να τους χορηγεί τα δικαιώματά τους ισχυρό λόγο για να κερδίσει τη νίκη του Αλλάχ επί του εχθρού καθώς και να αποκτήσει περισσότερα μέσα για την επιβίωσή τους: «Επιδιώκετε την ευχαρίστησή μου μέσω της βόηθειάς σας στους αδύναμους μεταξύ σας, γιατί στ’ αλήθεια δεν λαμβάνετε νίκη ούτε αγαθά (από τον Αλλάχ) παρά μόνο μέσω (της ευλογείας και των επικλίσεων) των αδυνάμων ανάμεσά σας.» (Σούνναν Άμπου Νταούντ: 2594).

Έλεος προς τα ζώα

  • Η περιεκτική αίσθηση του ελέους του Προφήτη (r) επεκτείνεται ακόμη και στα ζώα και τα έντομα. Προέτρεψε τους ανθρώπους να δείχνουν καλοσύνη στα ζώα και τους προειδοποίησε να μη τα βλάπτουν ούτε να τα φορτώνουν περισσότερο από ό,τι μπορούν να αντέξουν. Είπε, «Ο Αλλάχ έχει ορίσει να εκτελείτε όλα τα πράγματα με το καλύτερο τρόπο. Έτσι, αν σκοτώνετε, να σκοτώνετε με το καλύτερο τρόπο• και αν σφαγιάζετε, να σφαγιάζετε με το καλύτερο τρόπο. Έτσι αν ένας από εσάς σφαγιάζει ένα ζώο, ας ακονίζει τη λεπίδα του για να μην πονέσει το ζώο.» (Σαχίχ Μόσλεμ: 1955)
  • Κάποτε πρόσεξε ένα ανάχωμα μυρμηγκιών που είχε καεί. «Ποιος έχει βάλει φωτιά σε αυτό;» ρώτησε. Ένας από τους συντρόφους του απάντησε, «Εμείς». «Κανείς δεν πρέπει να τιμωρεί με πυρ, εκτός από τον Κύριο του Πυρός.», δήλωσε επικριτικά. (Σούνναν Άμπου Νταούντ: 2675)