Απαγορευμένα Είδη Ένδυσης

Απαγορευμένα Είδη Ένδυσης

  1. Ένδυση που αποκαλύπτει τα απόκρυφα μέρη: οι Μουσουλμάνοι καλούνται να καλύψουν τα απόκρυφα μέρη τους με τα κατάλληλα ρούχα, όπως αναφέρει το Κοράνι, «Ω, παιδιά του Αδάμ! Στ’ αλήθεια, σας διαθέσαμε ρουχισμό για να κρύψετε τα απόκρυφα σημεία σας.» (Σούρατ Αλ-’Α‘ράφ, 7:26) Το Ισλάμ έχει καθορίσει τα πρότυπα της σεμνότητας για τους άνδρες και τις γυναίκες. Για τους άνδρες, η ελάχιστη έκταση που πρέπει να καλυφθεί είναι μεταξύ του ομφαλού και του γονάτου. Για τις γυναίκες που βρίσκονται στην παρουσία ανδρών που δεν είναι συγγενείς τους, πρέπει να καλύπτουν ολόκληρο το σώμα τους εκτός από το πρόσωπο και τα χέρια τους. Το Ισλάμ ορίζει επίσης ότι τα ρούχα θα πρέπει να είναι αρκετά φαρδιά για να καλύψουν το σώμα σωστά. Ως εκ τούτου, τα πολύ στενά και διαφανή ρούχα δεν επιτρέπονται στο Ισλάμ. Στην πραγματικότητα, ο Προφήτης (r) προειδοποίησε εκείνους τους ανθρώπους που δεν τηρούν τη σεμνότητα κατά την ένδυση, αποκαλώντας τους «ανάμεσα στους τύπους ανθρώπων του Πυρός της Κολάσεως», μεταξύ των οποίων είναι και «οι γυναίκες που είναι ντυμένες και όμως γυμνές.»
  2. Ένδυση που μοιάζει ή μιμείται το αντίθετο φύλο: Αυτό το είδος ρουχισμού απαγορεύεται ρητά στο Ισλάμ και το να το φοράει κανείς θεωρείται μία από τις μεγάλες αμαρτίες. Αυτή η μίμηση μπορεί να επεκταθεί ώστε να περιλάβει μίμηση του τρόπου ομιλίας, περπατήματος και κίνησης, καθώς ο Αγγελιαφόρος του Αλλάχ (r) καταράστηκε τους άνδρες που φορούν γυναικεία ρούχα και τις γυναίκες που φορούν ανδρικά ρούχα. (Σούνναν Άμπου Νταούντ: 4098). Καταράστηκε, επίσης, τους άνδρες που κάνουν τους εαυτούς τους να μοιάζουν σαν γυναίκες και τις γυναίκες που κάνουν τους εαυτούς τους να μοιάζουν με άνδρες. (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 5546). Κατευθύνοντας τους άνδρες και τις γυναίκες να τηρούν διαφορετικούς τρόπους ένδυσης, το Ισλάμ λαμβάνει υπόψη τις βιολογικές διαφορές ανάμεσά τους και τους ενθαρρύνει να δρουν σύμφωνα με τις επιταγές του ορθού λόγου και της αγνής εσωτερικής φύσης όλων των ανθρώπων (φίτρα).
  3. Ένδυση που περιλαμβάνει μίμηση ενδυμασίας που παραδοσιακά φοριέται από μη μουσουλμάνους, όπως το είδος των ενδυμάτων που φοριούνται από τους μοναχούς και τους ιερείς καθώς και το να φοράει σταυρό. Αυτό περιλαμβάνει επίσης ενδυμασία που είναι ειδική για μια συγκεκριμένη θρησκεία, καθώς ο Προφήτης (r) είπε, «Όποιος μιμείται ένα λαό είναι ένας από αυτούς.». (Σούνναν Άμπου Νταούντ: 4031) Αυτή η μίμηση επεκτείνεται στo να φοράει ενδυμάτα με θρησκευτική σημασία. Η μίμηση αυτού του είδους αποτελεί σημάδι αδυναμίας και έλλειψης εμπιστοσύνης στην αλήθεια που υιοθετεί κανείς. Η μίμηση εδώ δεν περιλαμβάνει την ενδυμασία που είναι κυρίαρχη στη χώρα κάποιου, ακόμη και αν αυτή η ενδυμασία φοριέται από την πλειοψηφία των μη-μουσουλμάνων, καθώς ο Προφήτης (r) συνήθιζε να φορά ρούχα που ήταν κοινά μεταξύ των Κουράις ειδωλολατρών με την εξαίρεση των ειδών ένδυσης που απαγορεύονται ρητά.
  4. Ενδυμασία που φοριέται με αλαζονεία και έπαρση: Ο Προφήτης (r) είπε, «Κανείς που να έχει αλαζονεία στο βάρος έστω και ενός ατόμου στην καρδιά του δεν θα εισέλθει στον Παράδεισο.» (Σαχίχ Μόσλεμ: 91) Για το λόγο αυτό το Ισλάμ προειδοποιεί ενάντια στο να σύρονται τα ενδύματα ενός άντρα στο έδαφος λόγω αλαζονείας. Ο Προφήτης (r) είπε, «Όποιος σέρνει το ένδυμά του στο έδαφος λόγω αλαζονείας, ο Αλλάχ δεν θα τον κοιτάξει καν κατά την Ημέρα της Ανάστασης.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 3465, Σαχίχ Μόσλεμ: 2085). Το Ισλάμ προειδοποιεί επίσης ενάντια στα επονομαζόμενα λιμπάς ασ-Σούχρα. Στην πραγματικότητα, αυτός ο όρος αναφέρεται σε έναν αριθμό πραγμάτων που αφορούν κάθε είδους παράξενη ενδυμασία που έχει κάποιες συγκεκριμένες ιδιότητες που ελκύουν την προσοχή του κοινού, κάνοντας γνωστό στο κοινό αυτόν που τα φοράει. «Διαβόητη ένδυση» λόγω του είδους ή του φανταχτερού και αποκρουστικού χρωματός του. Κάθε είδος ρουχισμού που κάνει εκείνον που το φορά αντικείμενο υπερηφάνειας και φήμης, και που ελκύει υπερβολική προσοχή προς το πρόσωπό του. Ο Προφήτης (r) είπε: «Όποιος φορά ρούχα Σούχρα σ’ αυτόν τον κόσμο, ο Αλλάχ θα τον κάνει να φορά ρούχα ταπείνωσης την Ημέρα της Κρίσεως.». (Μούσναντ Άχμαντ: 5664, Σούναν Ιμπν Μάντζα: 3607)
  5. Μεταξωτά ενδύματα ή ενδύματα στολισμένα με χρυσό ή μετάξι, για τους άνδρες: Κάποτε, ο Προφήτης (r) είπε, αναφερόμενος στο χρυσό και στο μετάξι: «Αυτά είναι απαγορευμένα για τους άνδρες οπαδούς μου, μα επιτρέπονται για τις γυναίκες». (Σούνναν Ιμπν Μάντζα : 3595, Σούναν Αμπού Νταούντ: 4057) Με το μετάξι εννοείται το καθαρό μετάξι που λαμβάνεται από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα.
  6. Υπερβολική ενδυμασία: Ο Προφήτης (r) κάποτε είπε, «Φάτε, δώστε ελεημοσύνη και ντυθείτε αλλά χωρίς υπερβολή ή αλαζονεία.» (Σούνναν Αν-Νασά’ι: 2559) Ο τρόπος ένδυσης, ωστόσο, διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο, ανάλογα με την κοινωνική θέση του ατόμου. Εάν ένα πρόσωπο είναι πλούσιο, μπορεί να αγοράσει ρούχα που ένα φτωχό άτομο δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει, δεδομένων του μηνιαίου εισοδήματός του, της οικονομικής θέσης του και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων που πρέπει να εκπληρώσει. Ενώ ένα ρούχο μπορεί να θεωρηθεί ως μορφή υπερβολής για ένα φτωχό άτομο, μπορεί να μην θεωρηθεί ως τέτοια για ένα πλούσιο άτομο.