Δικαιοσύνη (Ορισμένες πτυχές της ζωής και των υψηλών ηθικών προτύπων του Προφήτη)

Ορισμένες πτυχές της ζωής και των υψηλών ηθικών προτύπων του Προφήτη ( r )

Ο Προφήτης (ﷺ) ήταν η επιτομή του καλού ηθικού χαρακτήρα.

Ο Προφήτης (r) ήταν η επιτομή του καλού χαρακτήρα και της προσωπικής ακεραιότητας. Όταν η Αΐσα ل, μια από τις συζύγους του Προφήτη (r), ρωτήθηκε σχετικά με το χαρακτήρα του Προφήτη (r), απάντησε, «Ο χαρακτήρας του ήταν το Κοράνιο.» (Μούσναντ Άχμαντ: 24601• Σαχίχ Μόσλεμ: 746) Αυτό σημαίνει ότι μετέφρασε τις ευγενείς διδασκαλίες του Κορανίου στην πραγματικότητα.

Δικαιοσύνη

  • Ο Προφήτης (r) επικύρωσε τη δικαιοσύνη κάτω από όλες τις συνθήκες και έκρινε με τον Νόμο του Αλλάχ, ακόμη και αν αυτός ήταν ενάντια σε κάποιον από τα στενότερα μέλη της οικογένειάς του, σύμφωνα με την εντολή του Αλλάχ, «Ω, σεις που πιστεύετε! Να είστε σταθεροί στη δικαιοσύνη, ως μάρτυρες στον Αλλάχ, ακόμα κι αν είναι εναντίον σας, ή εναντίον των γονέων σας, ή των συγγενών.» (Σούρατ Αν-Νισά’, 4:135)
  • Όταν κάποιοι από τους συντρόφους του ήρθαν να μεσολαβήσουν για λογαριασμό μίας ευγενούς κυρίας που είχε διαπράξει κλοπή, έτσι ώστε να γλιτώσει την τιμωρία, εκείνος είπε, «Μα Εκείνον στο Χέρι του Οποίου βρίσκεται η ψυχή του Μωχάμμαντ, ακόμη και αν η Φάτιμα, η κόρη του Μωχάμμαντ, διέπραττε κλοπή, θα της έκοβα το χέρι.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 4053• Σαχίχ Μόσλεμ: 1688).
  • Όταν ανάγγειλε όλες τις μορφές τοκογλυφίας (ρίμπα) ως απαγορευμένες, ανέφερε ότι ο πρώτος τόκος που όρισε να διαγραφεί εξ’ ολοκλήρου ήταν αυτός του Αλ-‘Αμπάς ιμπν Αμπντ αλ-Μουττάλιμπ, του ίδιου του τού θείου: «Η πρώτη τοκογλυφία που την αφαιρώ, είναι η τοκογλυφία του Αλ-‘Αμπάς ιμπν Αμπντ αλ-Μουττάλιμπ• θα καταργηθεί, ολόκληρη.» (Σαχίχ Μόσλεμ: 1218).
  • Μια πολιτισμένη και καλλιεργημένη κοινωνία κατά την εκτίμησή του, είναι εκείνη κατά την οποία ο αδύναμος μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά του χωρίς φόβο ή δισταγμό: «Ας ο Αλλάχ να μην εξαγνίσει το έθνος στο οποίο ο αδύναμος δεν μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά του χωρίς φόβο ή δισταγμό.» (Σούνναν Ιμπν Μάτζα: 2426)