Ειλικρινής Μετάνοια

Ειλικρινής Μετάνοια

Μετάνοια (Τάουμπα) σημαίνει «ειλικρινής προσφυγή στον Αλλάχ», και ένας μετανοημένος άνθρωπος είναι αυτός που εγκαταλείπει τις αμαρτίες και την απιστία και στρέφεται στον Αλλάχ με μετάνοια.

Ένας Μουσουλμάνος πρέπει να μετανοεί και να ζητά τη συγχώρεση του Αλλάχ σε όλες σχεδόν τις φάσεις της ζωής του• επειδή είναι ανθρώπινο να σφάλει, ένας Μουσουλμάνος πρέπει να μετανοεί και να ικετεύει για τη συγχώρεση του Αλλάχ κάθε φορά που διαπράττει αμαρτία.

Ποιες είναι οι Προϋποθέσεις της Ειλικρινούς Μετάνοιας;

Προκειμένου η μετάνοια όλων των αμαρτιών, συμπεριλαμβανομένης της αμαρτίας, της απιστίας και του σιρκ, να είναι έγκυρη και αποδεκτή από τον Αλλάχ, πρέπει να πληρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

 

  1. Άμεση εγκατάλειψη της αμαρτίας

Η ειλικρινής μετάνοια για την αμαρτία με τη σκόπιμη επιθυμία να συνεχίσει κάποιος τη διάπραξή της δεν είναι έγκυρη και ενδεχομένως δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί• εάν, ωστόσο, ένα πρόσωπο διαπράττει την αμαρτία ξανά αφού έχει μετανοήσει ειλικρινά για αυτή, η προηγούμενη μετάνοιά του θα εξακολουθεί να ισχύει, αλλά θα χρειαστεί νέα μετάνοια, και ούτω καθεξής.

  1. Αίσθημα βαθιάς θλίψης και μεταμέλειας για τη διάπραξή της

Η αληθινή μετάνοια δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί χωρίς να αισθάνεται κανείς βαθιά μεταμέλεια για τη διάπραξη της αμαρτίας. Ένα πρόσωπο που μιλά για τις αμαρτίες του παρελθόντος του και καυχιέται για τη διάπραξή τους σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται μετανοών. Όπως είπε ο Προφήτης (r), «Οι τύψεις είναι μετάνοια.». (Σούνναν Ιμπν Μάτζα: 4252)

  1. Ειλικρινής πρόθεση να μην τη διαπράξει ξανά

Ειλικρινής μετάνοια δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί εάν ένα μετανοών πρόσωπο προτίθεται να επαναλάβει την αμαρτία.

Βήματα προς την Απόκτηση Αποφασιστικότητας

  • Δέσμευση να μην επαναλάβει την αμαρτία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και εμπόδια, ούτε για μια στιγμή, καθώς ο Προφήτη (r) είπε, «Όποιος έχει τις ακόλουθες τρεις ιδιότητες θα απολαύσει την γλυκύτητα της πίστης.». Από τα τρία αυτά χαρακτηριστικά, ανέφερε «να μισεί να υποπέσει στην απιστία (κουφρ) αφού ο Αλλάχ τον έχει σώσει από αυτή, τόσο όσο θα μισούσε και το να ριχτεί στο πυρ.». (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 21• Σαχίχ Μόσλεμ: 43).
  • Να μένει μακριά από ανθρώπους και μέρη που πρόκειται να μειώσουν την πίστη του και να τον δελεάσουν να διαπράξει αμαρτίες.
  • Να ικετεύει επανειλημμένα τον Αλλάχ να τον κρατήσει στο σωστό δρόμο και να προσκολλάται σταθερά στο Ισλάμ μέχρι το θάνατο, σε οποιαδήποτε γλώσσα ή μορφή. Παραδείγματα από το Κοράνιο και τη Σούννα του Προφήτη (r) περιλαμβάνουν τα εξής:
    • «Ραμπάνα λα τουζίγ κουλούμπανα μπά‘ντα ιδ χαντάιτανα» (Κύριέ μας! Μην αφήσεις τις καρδιές μας να αποκλίνουν (από την αλήθεια), αφού μας καθοδήγησες) (Σούρα Ααλ-‘Ιμράν, 3:8)
    • «Για Μουκάλλιμπ αλ-κουλούμπ, Θάμπ-ιτ κάλμπι ‘αλά ντίνεκ» (Ω, Αλλάχ, Διαχειριστή των καρδιών, κάνε την καρδιά μου να προσκολληθεί σταθερά στη θρησκεία Σου) (Σούνναν Ατ-Τίρμιδι: 2140)

Τι Συμβαίνει μετά τη Μετάνοια;

Εάν ένα πρόσωπο στρέφεται στον Αλλάχ σε μετάνοια, ο Αλλάχ θα συγχωρήσει σίγουρα τις αμαρτίες του, ανεξαρτήτως του πόσο σοβαρές μπορεί να είναι, καθώς το έλεος Του «επεκτείνεται σε όλα τα πράγματα» (Σούρατ Αλ-’Α‘ράφ, 7:156). Το Κοράνιο λέει, «Πες: Ω, δούλοι Μου, που σπαταλάτε εναντίον των εαυτών σας πολλές αμαρτίες! Μην απελπίζεστε για το Έλεος του Αλλάχ: στ’ αλήθεια, ο Αλλάχ συγχωρεί όλες τις αμαρτίες. Στ’ αλήθεια Είναι ο Αλ-Γαφούρ (Συγχωρεί τα πάντα), ο Αρ-Ραχείμ (Πολυεύσπλαχνος).» (Σούρατ Αζ-Ζούμαρ, 39:53)

Αφού ένα πρόσωπο μετανοήσει ειλικρινά στον Αλλάχ, ο Αλλάχ θα τον εξιλεώσει και σίγουρα θα συγχωρήσει τις αμαρτίες του• επιπλέον, θα τον ανταμείψει πάρα πολύ: Θα αλλάξει τις κακές πράξεις του σε καλές, όπως ορίζει το Κοράνιο, «Εκτός εκείνων που μετανιώνουν και πιστεύουν και κάνουν καλές πράξεις, για εκείνους ο Αλλάχ θα αντικαταστήσει τις Σάι’άτ (καταγεγραμμένες αμαρτίες) τους με αμοιβή (σαν να έχουν κάνει καλές πράξεις) και ο Αλλάχ είναι Γαφούρ (Συγχωρεί τα πάντα), Ραχείμ (Πολυεύσπλαχνος).». (Σούρατ Αλ-Φουρκάν, 25:70)

Καθώς αυτή η ανταμοιβή είναι πράγματι τεράστια, ένας λογικός άνθρωπος θα έπρεπε να διατηρήσει μια τέτοια μετάνοια και να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να μην πέσει στην παγίδα του Σατανά, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την πίστη του.

Γλυκύτητα της Πίστης

περισσότερο από οποιονδήποτε ή οτιδήποτε άλλο, αγαπούν τους άλλους τόσο όσο είναι η εγγύτητά των άλλων προς τον Αλλάχ και η αφοσίωσή τους στο Ισλάμ, και μισούν τη στροφή στην απιστία, όπως ακριβώς μισούν την τιμωρία του Πυρός της Κολάσεως. Ο Προφήτης (r) είπε: «Όποιος έχει τις ακόλουθες τρεις ιδιότητες θα απολαύσει την γλυκύτητα της πίστης: (1) ο Αλλάχ και ο Αγγελιοφόρος του είναι πιό αγαπητός σε αυτόν από οτιδήποτε άλλο, (2) η αγάπη του για τους άλλους είναι καθαρά για χάρη του Αλλάχ και (3) μισεί να υποπέσει σε απιστία όσο μισεί να ριχτεί στο Πυρ.». (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 21, Σαχίχ Μόσλεμ: 43).

Ένας Μουσουλμάνος απολαμβάνει τη γλυκύτητα της πίστης, όταν μισεί να υποπέσει σε απιστία, όπως ακριβώς μισεί να ριχτεί στο Πυρ.