Επίδειξη ευγνωμοσύνης στον Αλλάχ για την Καθοδήγησή Του

Επίδειξη ευγνωμοσύνης στον Αλλάχ για την Καθοδήγησή Του

Ένας Μουσουλμάνος οφείλει στον Αλλάχ τον Παντοδύναμο ένα μεγάλο χρέος ευγνωμοσύνης που τον βοήθησε να μετανοήσει για τις αμαρτίες που είχε διαπράξει και που τον οδήγησε στην αλήθεια. Τα παρακάτω είναι τα καλύτερα πράγματα που ένας Μουσουλμάνος μπορεί ενδεχομένως να κάνει ώστε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τον Αλλάχ για αυτές τις ευλογίες:

  1. Διατήρηση Σταθερότητας στο Ισλάμ και Υπομονετική Αντοχή των Δυσχερειών που Έρχονται στο Δρόμο το

Είναι αυτονόητο ότι αν ένα άτομο έχει έναν ανεκτίμητο θησαυρό, θα κάνει αναμφισβήτητα το καλύτερο που μπορεί για να τον προστατεύσει. Το Ισλάμ είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο δώρο για την ανθρωπότητα, γιατί δεν είναι απλώς ένα σύνολο αφηρημένης ιδεολογίας, ούτε ένα χόμπι που μπορεί να ασκήσει κανείς κάθε φορά που αισθάνεται ότι το χρειάζεται. Αντίθετα, είναι μια θρησκεία και ένας τρόπος ζωής που διέπει τη ζωή ενός Μουσουλμάνου σε όλες τις πτυχές της χωρίς καμία εξαίρεση. Διατάζοντας τον Αγγελιοφόρο Του να παραμείνει πεισματικά στο Ισλάμ και τις διδασκαλίες του Κορανίου, όντας στο σωστό δρόμο, ο Αλλάχ λέει στο Κοράνιο, «Έτσι να παραμένεις σταθερός σε ό,τι έχει αποκαλυφθεί σε σένα. Στ’ αλήθεια, είσαι στον Ίσιο Δρόμο.». (Σούρατ Αζ-Ζούχρουφ, 43:43)

Ένας Μουσουλμάνος δεν πρέπει να λυπάται αν βιώσει οποιαδήποτε μορφή κακουχίας, γιατί είναι μέρος του σοφού σχεδίου του Αλλάχ να δοκιμάσει τους δούλους Του. Ο Αλλάχ δοκίμαζε ακόμη και τους προφήτες και τους αγγελιοφόρους Του, οι οποίοι είναι πολύ καλύτεροι από εμάς, και το Κοράνιο μας λέει πώς αντιμετώπισαν ανείπωτο πόνο στα χέρια συγγενών και εχθρών εξίσου, χωρίς να χάσουν το θάρρος τους, να αποδυναμωθεί η πίστη τους ή να αμφιταλαντευτούν υπό τις αντιξοότητες. Η μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζει ένας Μουσουλμάνος λόγω της αφοσίωσής του στην αλήθεια είναι ένας από τους τρόπους του Αλλάχ να δοκιμάζει την πίστη των δούλων Του. Ως εκ τούτου, ανταποκριθείτε στις υψηλές αρχές σας, κάντε ότι καλύτερο μπορείτε για να περάσετε τη δοκιμασία, να διατηρείτε την αλήθεια κάτω από όλες τις συνθήκες και να προσεύχεστε συνεχώς στον Αλλάχ για να σας κρατήσει στο σωστό δρόμο, ακριβώς όπως έκανε ο ίδιος ο Προφήτης (r). Επαναλάβετε την ικεσία: «Για Μουκάλλιμπ αλ-κουλούμπ, Θάμπ-ιτ κάλμπι ‘αλά ντίνεκ» (Ω, Αλλάχ, Διαχειριστή των καρδιών, κάνε την καρδιά μου να προσκολληθεί σταθερά στη θρησκεία Σου) (Σούνναν Ατ-Τίρμιδι: 2140)

Ο Αλλάχ λέει αναφορικά με αυτό, «Νομίζουν οι άνθρωποι ότι μόλις πουν, ‘Πιστεύουμε’ θα αφεθούν ήσυχοι και δεν θα τεθούν σε δοκιμασία; Στ’ αλήθεια δοκιμάσαμε αυτούς που ήταν πριν από αυτούς, και ο Αλλάχ γνωρίζει αυτούς που είναι ειλικρινείς (στην πίστη τους) και γνωρίζει αυτούς που ψεύδονται.» (Σούρατ Αλ-‘Ανκαμπούτ, 29:2-3)

  1. Να Κάνει Κανείς το Καλύτερο που Μπορεί για να Καλέσει στο Ισλάμ με Σοφία και Όμορφη Νουθεσία

Η συμμετοχή στο έργο Ντά‘ουα (κάλεσμα των άλλων στο Ισλάμ) είναι αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εκφράσει κανείς την ευγνωμοσύνη του προς τον Αλλάχ, καθώς και ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για να παραμείνει σταθερός στην πίστη. Εάν ένα άτομο αναρρώνει από μια απειλητική για τη ζωή του ασθένεια, η οποία του προκάλεσε μεγάλη ταλαιπωρία και δυστυχία, μετά την ανακάλυψη της κατάλληλης θεραπείας για τη νόσο του, θα εξαπλώσει σίγουρα μια τέτοια θεραπεία μεταξύ των ανθρώπων, ιδιαίτερα μεταξύ των συγγενών του και των στενότερων φίλων του. Αυτό το σημείο διευκρινίζεται ως εξής: