Επίσκεψη στη Μεδίνα

Επίσκεψη στη Μεδίνα

Μεδίνα είναι η πόλη στην οποία μετανάστευσε ο Προφήτης Μωχάμμαντ (r), εγκαταλείποντας την γενέτειρά του τη Μέκκα αφού είχε υποφέρει εκεί στα χέρια των πολυθεϊστών.

Κατά την άφιξή του στη Μεδίνα, ο Προφήτης (r) ξεκίνησε την ανέγερση του τζαμιού του, το οποίο έγινε τεράστιο κέντρο γνώσης και λειτουργούσε για να καλεί τους ανθρώπους στο Ισλάμ και να τους διδάσκει υψηλές αρχές.

Συνιστάται ιδιαίτερα να επισκεφθείτε το Τζαμί του Προφήτη (r) στη Μεδίνα κατά τη διάρκεια της περιόδου του Χατζ ή οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως η επίσκεψη του Τζαμιού του Προφήτη (r) δεν έχει καμία σχέση με τις τελετές του Χατζ και δεν περιορίζεται σε καμία συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ο Προφήτης (r) είπε, «Δεν πρέπει κανείς να ταξιδέψει για να επισκεφτεί ένα τζαμί, εκτός από αυτά τα τρια: το Ιερό Τζαμί [στη Μέκκα], το τζαμί μου αυτό [στη Μεδίνα], και το Τζαμί Αλ-Άκσα [στην Ιερουσαλήμ].» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 1139• Σαχίχ Μόσλεμ: 1397• Σούνναν Άμπου Νταούντ: 2033).

Είπε, επίσης, σε διαφορετικές περιστάσεις, «Μια προσευχή στο τζαμί μου είναι καλύτερη από χίλιες προσευχές σε οποιοδήποτε άλλο τζαμί εκτός του Ιερού Τζαμιού [στη Μέκκα].» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 1133, Σαχίχ Μόσλεμ: 1394).

Μέρη στη Μεδίνα που Αξίζει να Επισκεφτείτε

Ένας Μουσουλμάνος που επισκέπτεται τη Μεδίνα πρέπει να έχει πρόθεση να επισκεφτεί εκεί το Τζαμί του Προφήτη (r) και να προσφέρει προσευχή σε αυτό. Μπορεί, επίσης, να επισκεφτεί και άλλα μέρη συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  1. Στο μπροστινό μέρος, μέσα στο Τζαμί του Προφήτη (r), υπάρχει μια πολύ ιδιαίτερη αλλά μικρή περιοχή γνωστή ως αρ-Ράουντα ασ-Σαρίφα (Κυριολεκτικά, «ο ευγενής κήπος»), η οποία εκτείνεται από τον τάφο του Προφήτη (r), όπου βρισκόταν ένα από τα δωμάτιά του, μέχρι τον αμβωνά του. Η προσφορά προσευχών σε αυτήν την περιοχή έχει σπουδαίο όφελος, όπως είπε ο Προφήτης (r), «Ανάμεσα στο σπίτι και τον αμβωνά μου βρίσκεται ένας κήπος από τους κήπους του Παραδείσου.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 1137, Σαχίχ Μόσλεμ: 1390).
  2. Η αποστολή χαιρετισμών ειρήνης στον Αγγελιαφόρο του Αλλάχ (r): Πρέπει κανείς να σταθεί μπροστά από τον τάφο του Προφήτη (r), στραμμένος προς τον τάφο, με την πλάτη του προς την κίμπλα και να πει, γεμάτος ευγένεια και με ήσυχη φωνή: Ασσαλάμου ‘αλάικα για ρασσούλα Αλλάχι ουά ράχματου Αλλάχι ουά μπαρακάτου. Άσ-χαντου άν-νακα καντ μπαλ-λάγτα αρ-ρισάλα, ουά αντάιτα αλ-αμάνα, ουά νασάχτα αλ-ούμμα, ουά τζαχάντα φι Ελλάχι χάκα τζιχάντιχ, φατζαζάκα Αλλάχου ‘αν ουμμάτικα άφνταλα μα τζαζά ναμπίγιαν ‘αν ουμμάτιχ (Η ειρήνη, το έλεος και οι ευλογίες του Αλλάχ σε σένα, Ω, Αγγελιαφόρε του Αλλάχ. Μαρτυρώ πως έχεις μεταδώσει το μήνυμα, εκπληρώσει τη διαθήκη, συμβουλεύσει ειλικρινά τη Μουσουλμανική κοινότητα και παλέψει σκληρά στο Δρόμο του Αλλάχ όπως Του αρμόζει. Είθε ο Αλλάχ να σε ανταμείψει εκ μέρους μας καλύτερα από την αμοιβή που έχει λάβει οποιoσδήποτε προφήτης εκ μέρους της κοινότητάς του). Ο Προφήτης (r) είπε αναφορικά με αυτό, «Κάθε φορά που κάποιος στέλνει χαιρετισμούς ειρήνης σε μένα, ο Αλλάχ επιστρέφει σε μένα την ψυχή μου ώστε να ανταποδώσω τους χαιρετισμούς του.» (Σούνναν Άμπου Νταούντ: 2041). Έπειτα προχωράει λίγο δεξιά και στέλνει χαιρετισμούς ειρήνης στον Άμπου Μπακρ Ασ-Σιντίκ, τον διάδοχο του Προφήτη (r) και τον καλύτερο από όλους τους συντρόφους του. Έπειτα, προχωράει λίγο ακόμα δεξιά και στέλνει χαιρετισμούς ειρήνης στον ‘Ούμαρ Ιμπν αλ-Χαττάμπ, το δεύτερο ορθά καθοδηγημένο χαλίφη και τον καλύτερο από όλους τους συντρόφους του Προφήτη (r) μετά τον Άμπου Μπακρ Ασ-Σιντίκ. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως παρά το γεγονός ότι ο Αγγελιαφόρος του Αλλάχ (r) είναι ο καλύτερος από όλους τους ανθρώπους, δεν μπορεί να επωφελήσει, ούτε να βλάψει κανέναν, και κανείς δεν μπορεί να τον επικαλεστεί ή να ζητήσει τη βοήθειά του. Αντίθετα, πρέπει κανείς να επικαλείται τον Αλλάχ και να απευθύνει όλες τις μορφές λατρείας σε Εκείνον και μόνο.
  3. Η επίσκεψη του Τζαμιού Κουμπά’: Το Τζαμί Κουμπά’ είναι το πρώτο τζαμί που χτίστηκε στο Ισλάμ• πράγματι, χτίστηκε πριν ακόμη ο Προφήτης (r) χτίσει το δικό του τζαμί στη Μεδίνα. Όσοι επισκέπτονται τη Μεδίνα συνίσταται ιδιαίτερα να το επισκεφτούν, όπως έκανε και ο Προφήτης (r), ο οποίος είπε κάποτε, «όποιος τελεί ουντού’ (νίψη) στο σπίτι κι έπειτα πηγαίνει στο Τζαμί Κουμπά’ και προσεύχεται σ’ αυτό, θα λάβει μια αμοιβή σαν να τελούσε ‘ούμρα.» (Σούνναν Ιμπν-Μάτζα: 1412).