Ηθική του Πολέμου στο Ισλάμ

Ηθική του Πολέμου στο Ισλάμ

  1. Το Ισλάμ διατάσσει τη δικαιοσύνη, ακόμη και με μη-Μουσουλμάνους, και προειδοποιεί κατά της αδικίας τους με οποιοδήποτε τρόπο Το Κοράνιο λέει, «Να μην σας οδηγεί το μίσος για κάποιους να εγκαταλείψετε τη δικαιοσύνη. Να είστε δίκαιοι. Αυτό είναι το πλησιέστερο στην ευσέβεια.» (Σούρατ Αλ-Μά’ιντα, 5:8) Δηλαδή, μην αφήνετε το μίσος για τους εχθρούς να σας απομακρύνει από τη δικαιοσύνη είτε στα λόγια, είτε στις πράξεις.
  2. Απαγορεύει αυστηρά την εξαπάτηση και την προδοσία στην αντιμετώπιση του εχθρού Το Ισλάμ.απαγορεύει αυστηρά την εξαπάτηση και την προδοσία ακόμη και ενάντια στον εχθρό, όπως λέει ο Αλλάχ, «Ο Αλλάχ δεν αγαπά τους προδότες.» (Σούρατ Αλ-Ανφάλ, 8:58)
  3. Απαγορεύει αυστηρά τον ακρωτηριασμό των νεκρών σωμάτων των εχθρών Δηλώνει τον ακρωτηριασμό των πτωμάτων ως αυστηρά ανεπίτρεπτο, όπως διέταξε μια φορά ο Προφήτης (r), «Μην ακρωτηριάζετε τα νεκρά σώματα.» (Σαχίχ Μόσλεμ: 1731)
  4. Απαγορεύει τη θανάτωση των αμάχων, την καταστροφή του περιβάλλοντος και την πρόκληση διαφθοράς στη γη Κατά την πραγματοποίηση μιας στρατιωτικής αποστολής στα βόρεια σύνορα της ρωμαϊκής επικράτειας, ο Αμπού Μπακρ Ασ-Σιντίκ t, ο πρώτος Ορθά-Καθοδηγημένος Χαλίφης και ο καλύτερος από όλους τους συντρόφους του Προφήτη (r), απευθύνθηκε στον ηγέτη του, Ουσάμα ιμπν Ζάιντ, λέγοντας, «Μην σκοτώσετε τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους ή τις γυναίκες. Μην ξεριζώσετε ούτε να κάψετε φοίνικες ούτε να κόψετε καρποφόρα δέντρα. Μην σφάξετε τα πρόβατα, τις αγελάδες και τις καμήλες, παρά μόνο για τροφή. Θα συναντήσετε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι απομονώθηκαν σε ερημητήρια• αφήστε τους ήσυχους να ολοκληρώσουν το σκοπό για τον οποίο έχουν κάνει αυτό.» (Ταρίχ Ιμπν ‘Ασάκιρ, τ. 2, σ. 50)