Η Δεοντολογία του Φαγητού και του Ποτού

 

Η Δεοντολογία του Φαγητού και του Ποτού

Ο Αλλάχ έχει θεσπίσει ορισμένους κανόνες σχετικά με την κατανάλωση φαγητού και ποτού, οι οποίοι χρησιμεύουν γενικά για την υλοποίηση ορισμένων Θείων σκοπών, όπως το να υπενθυμίσουν στους ανθρώπους τη γενναιοδωρία του Αλλάχ σε αυτούς, την προστασία τους κατά των ασθενειών και την αποφυγή της σπατάλης τροφίμων και της υπερηφάνειας.

Αυτοί οι κανόνες περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Η αποφυγή της κατανάλωσης φαγητού και ποτού σε χρυσά και ασημένια πιάτα ή επίχρυσα πιάτα, καθώς πρόκειται για μια μορφή υπερβολής που πληγώνει επίσης τις καρδιές των φτωχών. Ο Προφήτης (r) είπε, «Μην πίνετε από χρυσά και ασημένια σκεύη, ούτε να τρώτε από χρυσά ή ασημένια πιάτα, γιατί αυτά είναι για τους άπιστους σε αυτόν τον κόσμο και για εμάς στη Μέλλουσα Ζωή.». (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 5110• Σαχίχ Μόσλεμ: 2067)
  2. Το πλύσιμο των χεριών κάποιου πριν και μετά το φαγητό: Αυτό επισημαίνεται περισσότερο αν τα χέρια είναι βρώμικα ή υπάρχει κάποιο υπόλειμμα φαγητού σε αυτά
  3. Προφορά του Ονόματος του Αλλάχ (δηλαδή η ρήση Μπίσμι Ελλάχ) πριν την κατανάλωση φαγητού ή ποτού: Αν, ωστόσο, ξεχάσει κανείς να αναφέρει το Όνομα του Αλλάχ στην αρχή ενός γεύματος και το θυμηθεί μόνο αφού έχει ξεκινήσει να τρώει, πρέπει να πει όταν το θυμηθεί, Μπίσμι Ελλάχι αουάλοχου ουά άχιριχι (Ξεκινώ με το Όνομα του Αλλάχ στην αρχή και στο τέλος).» Αντιλαμβανόμενος κάποτε πως ένα νεαρό αγόρι δεν γνώριζε την δεοντολογία του φαγητού, ο Προφήτης (r) τον συμβούλευσε, «Νεαρέ, ανάφερε το Όνομα του Αλλάχ, τρώγε με το δεξί σου χέρι και τρώγε από όσα βρίσκονται ακριβώς μπροστά σου.». (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 5061, Σαχίχ Μόσλεμ: 2022).
  4. Κατανάλωση φαγητού και ποτού με το δεξί χέρι: Ο Προφήτης (r) είπε, «Μην τρώτε με το αριστερό σας χέρι, καθώς ο Σατανάς τρώει με το αριστερό χέρι.». (Σαχίχ Μόσλεμ: 2019)
  5. Συνίσταται να μην τρώμε ή να πίνουμε όρθιοι.
  6. Κατανάλωση φαγητού από την πλευρά του πιάτου που βρίσκεται πιο κοντά σου, καθώς δεν είναι ευγενικό να τρώμε από τις άλλες πλευρές του πιάτου που είναι πιο κοντά σε άλλους ανθρώπους. Συμβουλεύοντας ένα νεαρό αγόρι, ο Προφήτης (r) του είπε, «Τρώγε από όσα βρίσκονται ακριβώς μπροστά σου.»
  7. Συνιστάται να μαζέψουμε ένα μεζέ που έχει πέσει κάτω, να τον καθαρίσουμε, να σκουπίσουμε κάθε βρωμιά από αυτόν και να τον φάμε, έτσι ώστε να μην πάει χαμένος.
  8. Να μην επικρίνουμε φαγητό για κανένα λόγο. Κάποιος πρέπει είτε να το επαινεί ή να το αφήνει χωρίς να πει τίποτα. Ο Προφήτης (r) ποτέ δεν επέκρινε οποιαδήποτε τροφή παρουσιάστηκε σε αυτόν• το έτρωγε αν του άρεσε• διαφορετικά, το άφηνε χωρίς να εκφράσει την απέχθειά του. (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 5093, Σαχίχ Μόσλεμ: 2064)
  9. Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού, καθώς αυτή προκαλεί ασθένειες και νωθρότητα, ενώ η διατήρηση μέτρου είναι η καλύτερη πορεία δράσης αναφορικά με αυτό. Όπως είπε ο Προφήτης (r), «Κανένας άνθρωπος δεν γεμίζει κάποιο δοχείο χειρότερα από το στομάχι του. Λίγες μπουκιές αρκούν για να του δώσουν τη δύναμη που χρειάζεται. Αλλά αν πρέπει να φάει περισσότερο, τότε θα πρέπει να συμπληρώσει το ένα τρίτο [του στομάχου του] με φαγητό, το ένα τρίτο με ποτό και να αφήσει το ένα τρίτο για εύκολη αναπνοή.». (Σούνναν Ατ-Τίρμιδι: 2380, Σούνναν Ιμπν Μάτζα: 3349).
  10. Έκφραση ευχαριστιών στον Αλλάχ λέγοντας Αλ-Χάμντου Λιλλάχ (όλη η δόξα ανήκει στον Αλλάχ). Μπορεί κανείς, ωστόσο, να προσθέσει τα εξής: Αλ-Χάμντου Λιλλάχι Έλλαδι ατ‘άμανι χάδα ουά ραζακνίχι μιν γάιρι χάουλιν μίνι ουάλα κούα (Δόξα στον Αλλάχ ο Οποίος με τάισε αυτό το φαγητό και μου παρείχε αυτό για μένα, χωρίς καμία δύναμη ή εξουσία από την πλευρά μου).