Η Θέση των Γυναικών στο Ισλάμ

Η Θέση των Γυναικών στο Ισλάμ

Το Ισλάμ έχει τιμήσει τις γυναίκες και τις έχει απελευθερώσει από την υποδούλωση και την υποταγή στους άνδρες. Τις έχει, επίσης, απαλλάξει από το να είναι ένα φθηνό αγαθό χωρίς κανένα σεβασμό ή τιμή. Παραδείγματα του σεβασμού που δείχνει το Ισλάμ στις γυναίκες είναι τα εξής:

  • Το Ισλάμ τους χορηγεί το δικαίωμα στην κληρονομιά, κατανέμοντάς τους ισότιμα μερίδια με τους άνδρες, τα οποία μερικές φορές διαφέρουν, υπό ορισμένες συνθήκες, ανάλογα με τη σχέση τους με τους άλλους και τις οικονομικές υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσουν. Ενώ οι άνδρες υποστηρίζουν την οικογένεια ως θρησκευτική υποχρέωση, οι γυναίκες δεν υποχρεούνται να ξοδέψουν δεκάρα.
  • Καθορίζει απόλυτη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών συναλλαγών. Όπως είπε ο Προφήτης (r), «Οι γυναίκες είναι τα δίδυμα μισά των ανδρών.». (Σούνναν Άμπου Νταούντ: 236)
  • Τους χορηγεί το δικαίωμα να επιλέγουν τους συζύγους τους και θέτει σε αυτές ένα μεγάλο μέρος της υποχρέωσης ανατροφής των παιδιών τους, όπως είπε ο Προφήτης (r), «Μια γυναίκα είναι φύλακας του σπιτιού του συζύγου της και υπεύθυνη για αυτό.». (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 853, Σαχίχ Μόσλεμ: 1829)
  • Τους παρέχει το δικαίωμα να κρατήσουν το πατρικό τους όνομα. Στο Ισλάμ, μια γυναίκα δεν αλλάζει το επίθετό της με εκείνο του συζύγου της μετά το γάμο, όπως είναι συνηθισμένο σε πολλά μέρη του κόσμου• αντίθετα, διατηρεί το πατρικό της όνομα, και συνεπώς την ανεξάρτητη προσωπικότητά της.
  • Καθιστά καθήκον του άντρα να δαπανήσει για τις γυναίκες που έχουν το δικαίωμα της υποστήριξής του, όπως τη σύζυγο, τη μητέρα και τις κόρες του, χωρίς να επιχειρεί στο ελάχιστο να τους υπενθυμίζει τις χάρες του.
  • Τονίζει τη σημασία της παροχής βοήθειας στις αδύναμες γυναίκες που έχουν ανάγκη στήριξης, ακόμα και αν δεν είναι συγγενείς κάποιου, και καλεί τους Μουσουλμάνους να συμμετάσχουν σε μια τέτοια ευγενή πράξη, θεωρώντας τη μια από τις πιο αξιέπαινες πράξεις στα μάτια του Αλλάχ. Ο Προφήτης (r) είπε: «Το πρόσωπο που φροντίζει μια χήρα ή ένα φτωχό άτομο είναι σαν πολεμιστής που παλεύει στο Δρόμο του Αλλάχ, ή σαν αυτόν που εκτελεί προσευχές όλη τη νύχτα χωρίς νωθρότητα, ή σαν αυτόν που νηστεύει κάθε μέρα.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 5661• Σαχίχ Μόσλεμ: 2982).

Γυναίκες στις οποίες το Ισλάμ επιβάλλει να δίδεται ιδιαίτερη φροντίδα

Η Μητέρα: Ο Άμπου Χουράιρα t αφηγήθηκε πως κάποιος άνδρας ρώτησε κάποτε τον Προφήτη (r), «Ποιος έχει το μεγαλύτερο δικαίωμα της καλύτερης συντροφιάς μου;», «Η μητέρα σου», απάντησε. Ο άνδρας είπε, «Μετά ποιος;». Ο Προφήτης (r) είπε [ξανά]: «Η μητέρα σου.». Ο άνδρας ξαναρώτησε, «Μετά ποιος;». Ο Προφήτης (r) είπε [ξανά]: «Η μητέρα σου.». Ο άνδρας ξαναρώτησε, «Μετά ποιος;». Ο Προφήτης (r) είπε, «Μετά ο πατέρα σου.». (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 5626• Σαχίχ Μόσλεμ: 2548).

Η Κόρη: Ο ‘Ούκμπα ιμπν ‘Άμιρ αφηγήθηκε πως άκουσε τον Αγγελιαφόρο του Αλλάχ (r) να λέει, «όποιος έχει τρεις κόρες και παραμένει υπομονετικός στη φροντίδα τους, τους παρέχει φαγητό και τις ντύνει από τα χρήματά του, αυτές θα είναι ασπίδες για εκείνον από το Πυρ της Κολάσεως την Ημέρα της Ανάστασης.» (Σούνναν Ιμπν Μάτζα: 3669)

Η Σύζυγος: Η Αΐσα αφηγήθηκε πως ο Αγγελιαφόρος του Αλλάχ (r) είπε, «Οι καλύτεροι ανάμεσά σας είναι οι πιο ευγενείς απέναντι στις συζύγους τους, κι εγώ είμαι ο πιο ευγενής ανάμεσά σας απέναντι στις συζύγους μου.» (Σούνναν Ατ-Τίρμιδι: 3895)