Η Θρησκεία των Παιδιών (Ισλάμ)

Σύμφωνα με το Ισλάμ, όλοι οι άνθρωποι χωρίς καμία εξαίρεση, γεννιούνται Μουσουλμάνοι, με μια έμφυτη τάση να πιστεύουν στον Αλλάχ (φίτρα), αλλά με το χρόνο μπορεί να ακολουθήσουν άλλες θρησκείες λόγω του τρόπου με τον οποίο τους δίδαξαν και τους ανέθρεψαν οι γονείς τους. Όπως είπε ο Προφήτης (r), «Κάθε παιδί γεννιέται στην έμφυτη φύση (φίτρα – αληθινή θρησκεία, το Ισλάμ), αλλά έπειτα οι γονείς του το κάνουν Εβραίο, Χριστιανό ή Ζωροάστρη.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 1292 και Σαχίχ Μόσλεμ: 2658).

Όσον αφορά τα παιδιά των μη-Μουσουλμάνων γονέων, τα θεωρούμε μη-Μουσουλμάνους σε αυτή τη ζωή• αν πεθάνουν νέοι, ο Αλλάχ, ο Καλύτερος των δικαστών που δεν αδικεί κανέναν και που γνωρίζει τα μυστικά τους και ακόμα τι είναι πιο κρυφό, θα τους δοκιμάσει την Ημέρα της Κρίσεως. Εκείνοι που υπακούν θα γίνουν δεκτοί στον Παράδεισο, ενώ όσοι παρακούν θα αποστέλλονται στο Πυρ της Κολάσεως.

Όταν ο Αγγελιοφόρος του Αλλάχ (r) ρωτήθηκε σχετικά με την τύχη των παιδιών των πολυθεϊστών την Ημέρα της Κρίσεως, εκείνος απάντησε: «Εφόσον τα δημιούργησε ο Αλλάχ ξέρει τι είδους πράξεις θα είχαν κάνει.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 1317 )

Ωστόσο, πότε μπορούμε να θεωρούμε τα παιδιά των μη-Μουσουλμάνων γονέων Μουσουλμάνους σε αυτή τη ζωή;

Για να αποδειχθεί αυτό, υπάρχουν διαφορετικές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

 1. Εάν οι γονείς ή ένας από αυτούς, ασπαστούν το Ισλάμ, τα παιδιά που γεννήθηκαν από αυτούς θα πρέπει να θεωρηθούν οπαδοί της θρησκείας του γονέα που είναι καλύτερος από τον άλλο, δηλαδή, του Ισλάμ.
 2. Εάν ένα παιδί, το οποίο είναι σε θέση να διακρίνει μεταξύ σωστού και λάθους, αλλά δεν έχει απαραίτητα συμπληρώσει την ηλικία της εφηβείας, ασπαστεί το Ισλάμ, ακόμη και αν οι γονείς του δεν είναι Μουσουλμάνοι, θα θεωρείται επίσης Μουσουλμάνος. Ένα Εβραίο αγόρι υπηρετούσε τον Προφήτη (r). Μια μέρα, το αγόρι αρρώστησε, και ο Προφήτης (r) πήγε να τον επισκεφτεί. Κάθισε δίπλα στο κεφάλι του και είπε: «Γίνε Μουσουλμάνος.». Το αγόρι κοίταξε τον πατέρα του, ο οποίος καθόταν επίσης δίπλα στο κεφάλι του. Ο πατέρας του, του είπε, «Υπάκουσε τον Αμπού Αλ-Κάσιμ (δηλ. υπάκουσε τον Προφήτη (r).». Το αγόρι, στη συνέχεια, ασπάστηκε το Ισλάμ. Ο Προφήτης (r) έφυγε λέγοντας, «Δόξα στον Αλλάχ που τον έσωσε από το Πυρ!» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 1290)
 • Έχουν και οι δύο ή ένας γονιός του ασπαστεί το Ισλάμ;
  • Ναι => Θεωρείται Μουσουλμάνος και αντιμετωπίζεται ως τέτοιος.
  • Όχι => Έχει ασπαστεί το Ισλάμ ενώ οι γονείς του όχι;
   • Ναι => Οι Μουσουλμάνοι λόγιοι έχουν ομόφωνα συμφωνήσει ότι θεωρείται Μουσουλμάνος αν είναι σε θέση να διακρίνει ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, και ότι αυτή η γνώση θα τον σώσει στη Μέλλουσα Ζωή.
   • Όχι => Όσον αφορά τα παιδιά των μη-Μουσουλμάνων γονέων, τα θεωρούμε μη-Μουσουλμάνους σε αυτή τη ζωή• αν πεθάνουν νέοι, ο Αλλάχ, ο Καλύτερος των δικαστών που δεν αδικεί κανέναν και που γνωρίζει τα μυστικά τους και ακόμα τι είναι πιο κρυφό, θα τους δοκιμάσει την Ημέρα της Κρίσεως. Εκείνοι που υπακούν θα γίνουν δεκτοί στον Παράδεισο, ενώ όσοι παρακούν θα αποστέλλονται στο Πυρ της Κολάσεως.