Η Σημασία του Εξαγνισμού

Ο Αλλάχ διατάζει τους Μουσουλμάνους να εξαγνίζονται εσωτερικά από την ασυγχώρητη αμαρτία του σιρκ, καθώς επίσης και από ασθένειες της καρδιάς όπως ο φθόνος, η αλαζονεία και το μίσος

Η Σημασία του Εξαγνισμού

Η αραβική λέξη ταχάρα (εξαγνισμός) δηλώνει την αγνότητα και την καθαριότητα

Ο Αλλάχ διατάζει τους Μουσουλμάνους να εξαγνίζονται εξωτερικά από την βρωμιά και όλα τα είδη ακαθαρσιών, και εσωτερικά από την ασυγχώρητη αμαρτία του σιρκ, καθώς επίσης και από ασθένειες της καρδιάς όπως ο φθόνος, η αλαζονεία και το μίσος. Μόλις το κάνουν αυτό, γίνονται άξιοι της αγάπης Του, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Στ’ αλήθεια, ο Αλλάχ αγαπά εκείνους που μετανοούν, καθώς αγαπά τους καθαρούς (αυτούς που πλένονται κάνοντας Ιγτισάλ και Ουντού’ για την προσευχή τους).» (Σούρα Αλ-Μπάκαρα, 2:222)

Ο Αλλάχ τους διατάζει, επίσης, να εξαγνίζονται πριν σταθούν ενώπιόν Του για προσευχή. Αν ο άνθρωπος γενικά πλένεται και φορά τα καλύτερά του ρούχα πριν να συναντήσει έναν άνθρωπο με εγκόσμια θέση εξουσίας, όπως κάποιον βασιλιά ή πρόεδρο, τότε, σίγουρα πρέπει να κάνει καλύτερα από αυτό πριν σταθεί ενώπιον του Βασιλέα των βασιλέων.

Ποιος είναι ο Απαιτούμενος Εξαγνισμός πριν την Τέλεση Προσευχής;

Ο Αλλάχ διατάζει τους Μουσουλμάνους να εξαγνίζονται πριν: την τέλεση προσευχής, το άγγιγμα του Κορανίου και την περιφορά γύρω από το Αλ-Κά‘μπα στην Μέκκα. Τους συστήνει ακόμη να τελούν ουντού’ πριν κάνουν έναν αριθμό πραγμάτων, όπως την απαγγελία του Κορανίου με μνημόνευση, την επίκληση και τον ύπνο.

Συνεπώς, πριν ο Μουσουλμάνος προσφέρει μια προσευχή, πρέπει να αφαιρέσει δύο πράγματα:

 

Νατζάσα (Ακάθαρτες Ουσίες)

Αλ-Χάνταθ (Κατάσταση Ακαθαρσίας)

Εξαγνισμός από την Νατζάσα (Ακάθαρτες Ουσίες)

 • Η αραβική λέξη νατζάσα δηλώνει όλες τις ουσίες τις οποίες το Ισλάμ θεωρεί ακάθαρτες και μας διατάζει να τις αφαιρέσουμε πριν εμπλακούμε σε κάποια πράξη λατρείας.
 • Ο γενικός κανόνας στον Ισλαμικό Νόμο (Σαρί‘α) είναι πως όλα τα πράγματα θεωρούνται καθαρά, εκτός αν έρθουν σε επαφή με τη νατζάσα (ακάθαρτη ουσία) και αλλάξει η καθαρή κατάστασή τους. Συνεπώς, αν κάποιος έχει αμφιβολίες σχετικά με το αν το παντελόνι του, για παράδειγμα, είναι καθαρό ή όχι, αλλά δεν υπάρχει απόδειξη για οποιοδήποτε είδος φυσικής ακαθαρσίας πάνω του, τότε πρέπει να θεωρηθεί καθαρό, ακολουθώντας το γενικό κανόνα.
 • Αν θέλουμε να προσευχηθούμε, πρέπει πρώτα να αφαιρέσουμε όλες τις ακάθαρτες ουσίες από το σώμα, τα ρούχα και το μέρος στο οποίο σκοπεύουμε να προσφέρουμε την προσευχή.

Τα πράγματα που θεωρούνται ακάθαρτα είναι τα εξής:

1 Ανθρώπινα ούρα και περιττώματα
2 Αίμα (εκτός αν είναι ασήμαντης ποσότητας)
3 Ούρα και κοπριά ζώων που θεωρούνται παράνομα για την ανθρώπινη κατανάλωση (Βλ. σελ. 189)
4 Σκύλοι και χοίροι
5 Νεκρά ζώα (εκτός από αυτά που θεωρούνται νόμιμα και κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και έχουν σφαγιαστεί σύμφωνα με τους Ισλαμικούς κανόνες (βλ. σελ. 190)). Τα ανθρώπινα πτώματα, ψάρια και έντομα θεωρούνται αγνά.

Αφαίρεση της Νατζάσα (Ακάθαρτες Ουσίες)

Οι ακάθαρτες ουσίες στο σώμα, τα ρούχα, το μέρος στο οποίο πρόκειται να τελεστεί προσευχή, ή οποιοδήποτε πράγμα ή μέρος σχετικό με αυτό το θέμα, μπορεί να αφαιρεθεί με οτιδήποτε, είτε είναι νερό, είτε κάτι άλλο, καθώς το Ισλάμ διατάζει την αφαίρεσή του. Δεν ορίζεται πόσες φορές πρέπει να ξεπλυθεί, εκτός από την περίπτωση της φυσικής ακαθαρσίας ενός σκύλου (δηλ. του σάλιου, των ούρων ή των περιττωμάτων του), η οποία πρέπει να ξεπλυθεί εφτά φορές, μία εκ των οποίων πρέπει να γίνει με χώμα. Για τις υπόλοιπες ακάθαρτες ουσίες, πρέπει να αφαιρεθούν, και δεν πειράζει αν κάποια μυρωδιά ή κάποιοι επίμονοι λεκέδες παραμείνουν. Κάποτε μια γυναίκα ρώτησε τον Προφήτη (r) σχετικά με την καθαριότητα της έμμηνου ρήσης, κι εκείνος είπε, «Αρκεί να το ξεπλύνεται, και δεν πρέπει να ανησυχείτε για τους λεκέδες που μένουν.» (Σούναν Άμπου Νταούντ:365)

Κανόνες Υγιεινής

 • Σε κάθε Μουσουλμάνο συστήνεται να εισέρχεται στην τουαλέτα με το αριστερό πόδι αφού πρώτα πει, Μπίσμι Ελλάχ, Αλλάχουμμα ιν-νί α‘ούδου Μπίκα μιν αλ-χούμπθι ουά αλ-χαμπά’ιθ (Στο Όνομα του Αλλάχ, Ω, Αλλάχ, αναζητώ καταφύγιο σε Σένα, από τα αρσενικά και θηλυκά τζινν).
 • Του συστήνεται, επίσης, να βγαίνει από την τουαλέτα με το δεξί πόδι και έπειτα να λέει, «Γουφράνακ» (Σου ζητώ συγχώρεση, Ω Αλλάχ).
 • Πρέπει να κρύβει από τα μάτια των άλλων ανθρώπων τα απόκρυφα σημεία του, ενώ απαντά στο κάλεσμα της φύσης.
 • Απαγορεύεται να απαντά στο κάλεσμα της φύσης σε μέρος όπου μπορεί να βλάψει τους άλλους ανθρώπους με τα ούρα ή περιττώματά του.
 • Αν βρίσκεται σε ανοιχτό μέρος, όπως η έρημος ή το δάσος, δεν πρέπει να ανακουφίζεται σε μια τρύπα, καθώς μπορεί είτε να βλάψει τα πλάσματα που ζουν σε τρύπες του εδάφους ή να βλαφτεί από αυτά. Αυτό απαγορεύεται αυστηρά.
 • Δεν πρέπει να είναι στραμμένος προς την κίμπλα, την κατεύθυνση της Κά‘μπα στη Μέκκα προς την οποία οι Μουσουλμάνοι προσεύχονται, ούτε να γυρίζει την πλάτη του σε αυτή, καθώς ο Προφήτης (r) είπε, «Όταν απαντάτε στο κάλεσμα της φύσης, δεν πρέπει να στρέφεστε στην κίμπλα ούτε να γυρίζετε τις πλάτες σας σε αυτήν.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι:386, Σαχίχ Μόσλεμ:264). Αυτό κυρίως ισχύει για όταν βρισκόμαστε σε ανοιχτό χώρο. Δεν υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο, να κάνουμε αυτό σε κτίρια, όπως στις σημερινές τουαλέτες.
 • Πρέπει να προσπαθεί να είναι προσεκτικός ώστε να μην πιτσιλιστεί από ακαθαρσίες, στο σώμα ή στα ρούχα του. Αν αυτό συμβεί κατά λάθος, πρέπει να ξεπλύνει εντελώς την ακαθαρσία στο σημείο που βρέθηκε.
 • Αφού ανακουφιστεί, πρέπει
 • (Συστήνεται η χρήση του αριστερού χεριού για το πλύσιμο των απόκρυφων σημείων.)
Είτε να καθαρίσει τα απόκρυφα σημεία του με νερό. Αυτή η πράξη ονομάζεται Ιστιν-τζά’ στα Αραβικά.

ή

Είτε να τα καθαρίσει τρεις ή παραπάνω φορές χρισιμοποιώντας τρία χαρτιά τουαλέτας ή τρεις πέτρες ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό. Αυτή η πράξη ονομάζεται Ιστιγκμάρ στα Αραβικά.

Αλ-Χάνταθ (κατάσταση ακαθαρσίας)

 • Το Αλ-Χάνταθ αναφέρεται στην κατάσταση άυλης ακαθαρσίας η οποία εμποδίζει τον Μουσουλμάνο να προσφέρει προσευχή μέχρι να την αφαιρέσει. Δεν είναι ακάθαρτες ουσίες όπως η Νατζάσα.
 • Αυτή η κατάσταση ακαθαρσίας (Αλ-Χάνταθ) μπορεί να αφαιρεθεί με την τέλεση της Ουντού’ (νίψη) ή Γουσλ –Ιγτισάλ- (λουτρό) χρησιμοποιώντας αγνό νερό. Το αγνό νερό είναι νερό που δεν έχει έρθει σε επαφή με οποιαδήποτε ακάθαρτη ουσία που θα μπορούσε να αλλάξει το χρώμα, τη γεύση ή την οσμή του. Αν τελέσει ουντού’, τότε μπορεί να τελέσει όσες προσευχές επιθυμεί εφόσον δεν έκανε οποιαδήποτε ενέργεια που ακυρώνουν την Ουντού’.

Το Αλ-Χάνταθ είναι δύο ειδών:

 
Αλ-Χάνταθ Αλ-Άσγαρ (Η Μικρότερη Κατάσταση Ακαθαρσίας): Αυτή μπορεί να αφαιρεθεί με την τέλεση ουντού’ (νίψη).
Αλ-Χάνταθ Αλ-Άκμπαρ (Η Μεγαλύτερη Κατάσταση Ακαθαρσίας): Αυτή μπορεί να αφαιρεθεί με την τέλεση Γουσλ -Ιγτισάλ (πλήρες ντους)

Αλ-Χάνταθ Αλ-Άσγαρ και το Ουντού’:

Η Ουντού’ καθίσταται άκυρη με οτιδήποτε από τα παρακάτω:

 1. Φυσικές εκκενώσεις από τα ιδιωτικά μέρη, όπως ούρα, περιττώματα και αέρια. Λεπτομερώς τα πράγματα που ακυρώνουν την Ουντού’ όπως αναφέρει το Κοράνιο, «…ή κάποιος από εσάς ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της φύσης.» (Σούρα Αν-Νισά, 4:43) Όταν ο Προφήτης (r) πληροφορήθηκε για έναν άνδρα που είχε αμφιβολίες σχετικά με το αν είχε αέρια ή όχι (δηλαδή αν διέκοψε την ουντού’ ή όχι) κατά τη διάρκεια της προσευχής, τον συμβούλεψε, «Δεν πρέπει να σταματήσει την προσευχή, εκτός αν άκουσε κάποιον ήχο του αερίου ή αν μύρισε κάτι.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι:175, Σαχίχ Μόσλεμ:361)
 2. Το λάγνο άγγιγμα των απόκρυφων σημείων με γυμνά χέρια, καθώς ο Προφήτης (r) είπε. «Όποιος αγγίζει το πέος του πρέπει να τελεί ουντού’ ξανά.» (Σούνναν Άμπου Νταούντ, 181)
 3. Η κατανάλωση κρέατος καμήλας: Ο Προφήτης (r) κάποτε ρωτήθηκε: «Πρέπει να τελούμε ουντού’ αφού φάμε κρέας καμήλας;». Εκείνος απάντησε, «Ναι.» (Σαχίχ Μόσλεμ:360)
 4. Απώλεια αισθήσεων εξαιτίας ύπνου, παράνοιας ή μέθης.