Η Σπουδαιότητα και η Υπεροχή της Μέκκα και του Ιερού Τζαμιού

Η Σπουδαιότητα και η Υπεροχή της Μέκκα και του Ιερού Τζαμιού

Το Ιερό Τζαμί (Αλ-Μάστζιντ Αλ-Χαράμ) βρίσκεται στη Μέκκα, μια πόλη στη δυτική πλευρά της Αραβικής Χερσονήσου, κι έχει πολλές αρετές, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  1. Στεγάζει την Κά‘μπα

باب الكعبة وقد كتبت فيه عدد من الآيات القرآنية.

Η Κά‘μπα είναι ένα κτίριο σε σχήμα κύβου που βρίσκεται στο κέντρο του Ιερού Τζαμιού στη Μέκκα.

Αποτελεί την κατεύθυνση προς την οποία στρέφονται οι Μουσουλμάνοι στην προσευχή, καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια κάποιων άλλων πράξεων λατρείας, τις οποίες ο Αλλάχ τους επιβάλλει να κάνουν.

Χτίστηκε από τον Προφήτη Αβραάμ (r) και τον γιο του Ισμαήλ (r) ακολουθώντας την εντολή του Αλλάχ να το κάνουν αυτό, και ξαναχτίστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας.

Όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Και (θυμηθείτε) όταν ο Αβραάμ και (ο γιος του) ο Ισμαήλ σήκωναν τα θεμέλια του Οίκου, (λέγοντας), «Κύριέ μας! δέξου [αυτόν τον Οίκο] από μας. Στ’ αλήθεια, Εσύ είσαι ο Αλ-Σαμεί‘ (Αυτός που ακούει τα πάντα) και ο Αλ-‘Αλείμ (Παντογνώστης).» (Σούρα Αλ-Μπάκαρα, 2:127)

Ο ίδιος ο Προφήτης Μωχάμμαντ (r) συμμετείχε στο να επαναφέρει τη Μαύρη Λίθο στη σωστή της θέση μαζί με τις διάφορες φυλές της Μέκκα όταν ξαναέχτισαν την Κά‘μπα.

  1. أΉταν το πρώτο τζαμί που χτίστηκε ποτέ στη γη

Ο Άμπου Δαρ t, ένας από τους ευγενείς συντρόφους του Προφήτη (r), ρώτησε κάποτε τον Προφήτη (r), «Αγγελιαφόρε του Αλλάχ, ποιο τζαμί χτίστηκε πρώτο στη γη;», «Το Ιερό Τζαμί [στη Μέκκα]» απάντησε. Ο Άμπου Δαρ t ρώτησε ξανά, «Ποιο ήταν το επόμενο;» «Το Τζαμί Αλ-Άκσα [στην Ιερουσαλήμ]» απάντησε. «Πόσο διήρκεσε η περίοδος ανάμεσά τους;», ρώτησε ακόμη ο Άμπου Δαρ t, «Σαράντα χρόνια», απάντησε ο Προφήτης (r) και συνέχισε, «Όπου κι αν βρίσκεσαι όταν έρθει η ώρα της προσευχής, πρόσφερε την προσευχή εκεί, καθώς η αρετή έγκειται στην προσφορά των προσευχών στις καθορισμένες ώρες τους.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 3186• Σαχίχ Μόσλεμ: 520)

  1. Η αμοιβή για την προσφορά προσευχών σε αυτό πολλαπλασιάζεται επί πολλές φορές.

Ο Προφήτης (r) είπε, «Μια προσευχή σε αυτό μου το τζαμί [στη Μεδίνα] είναι καλύτερη από χίλιες προσευχές σε οποιοδήποτε άλλο, εκτός από το Ιερό Τζαμί [στη Μέκκα], και μια προσευχή στο Ιερό Τζαμί είναι καλύτερη από εκατό χιλιάδες προσευχές οπουδήποτε αλλού.» (Σούνναν Ιμπν Μάτζα: 1406• Μούσναντ Άχμαντ: 14694)

  1. Ο Αλλάχ και ο Αγγελιαφόρος Του το έχουν κηρύξει ως ιερό

Όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Διατάχθηκα να λατρεύω τον Κύριο αυτής της πόλης την οποία έχει κηρύξει ιερή• όλα ανήκουν σ’ Αυτόν• κι έχω διαταχθεί να είμαι ένας από τους Μουσουλμάνους.» (Σούρα Αλ-Ναμλ, 27:91)

Αυτό το εδάφιο καθιστά σαφές πως ο Αλλάχ όρισε τη Μέκκα ως ιερή πόλη κι έτσι απαγόρευσε στους ανθρώπους να διαπράττουν αδικίες ή αιματοχυσίες εκεί, να κυνηγάνε τα ζώα της ή να κόβουν τα δέντρα ή το γρασίδι της.

Ο Προφήτης (r) είπε, «Ο Αλλάχ, όχι οι άνθρωποι, κατέστησε τη Μέκκα ιερή• συνεπώς, οποιοσδήποτε πιστεύει στον Αλλάχ και την Έσχατη Ημέρα δεν πρέπει ούτε να χύνει αίμα, ούτε να κόβει τα δέντρα της.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 104• Σαχίχ Μόσλεμ: 1354)

  1. Είναι η πιο αγαπητή πόλη στον Αλλάχ και τον Αγγελιαφόρο Του (r)

Ένας από τους συντρόφους του Προφήτη (r) είπε, «Είδα τον Αγγελιαφόρο του Αλλάχ (r) να κάθεται στη καμήλα του στην περιοχή Αλ-Χαζούαρα, απευθυνόμενος στη Μέκκα ως εξής, ‘Μα τον Αλλάχ, είσαι η καλύτερη και πιο αγαπητή γη του Αλλάχ για Εκείνον. Αν δεν είχα εκδιωχθεί από σένα, δεν θα σε εγκατέλειπα ποτέ.’» (Σούνναν Ατ-Τίρμιδι: 3925· Ασ-Σούνναν Αλ-Κούμπρα του Αν-Νασά’ι: 4252)

  1. Ο Αλλάχ έκανε το προσκύνημα στον Ιερό Οίκο υποχρεωτικό για όσους μπορούν να το κάνουν.

Ο Αβραάμ ανακοίνωσε το προσκύνημα στους ανθρώπους και ήρθαν να το εκτελέσουν και από μακρινούς τόπους. Σύμφωνα με την Προφητική παράδοση, όλοι οι προφήτες πραγματοποιούσαν Χατζ στον Ιερό Οίκο. Όσον αφορά την εντολή του Αλλάχ στον Αβραάμ για αυτό το θέμα, το Κοράνιο δηλώνει, «Ανακοίνωσε προσκύνημα στους ανθρώπους. Θα έρθουν σε σένα με τα πόδια και με κάθε λεπτή καμήλα (λεπτή από τη δουλειά και όχι από τη πείνα), ερχόμενοι από κάθε απομακρυσμένο δρόμο.» (Σούρα Αλ-Χατζ, 22:27)