Καλοκαγαθία και Γενναιοδωρία (Ορισμένες πτυχές της ζωής και των υψηλών ηθικών προτύπων του Προφήτη)

Ορισμένες πτυχές της ζωής και των υψηλών ηθικών προτύπων του Προφήτη ( r )

Ο Προφήτης (ﷺ) ήταν η επιτομή του καλού ηθικού χαρακτήρα.

Ο Προφήτης (r) ήταν η επιτομή του καλού χαρακτήρα και της προσωπικής ακεραιότητας. Όταν η Αΐσα ل, μια από τις συζύγους του Προφήτη (r), ρωτήθηκε σχετικά με το χαρακτήρα του Προφήτη (r), απάντησε, «Ο χαρακτήρας του ήταν το Κοράνιο.» (Μούσναντ Άχμαντ: 24601• Σαχίχ Μόσλεμ: 746) Αυτό σημαίνει ότι μετέφρασε τις ευγενείς διδασκαλίες του Κορανίου στην πραγματικότητα.

Καλοκαγαθία και Γενναιοδωρία

  • Ο Προφήτης (r) ήταν ο πιο γενναιόδωρος από όλους τους ανθρώπους, και ήταν πιο γενναιόδωρος ακόμα κατά το μήνα Ραμαντάν όταν τον συναντούσε ο Γαβριήλ• ο Γαβριήλ τον συναντούσε κάθε βράδυ του Ραμαντάν μέχρι το τέλος του μήνα και του δίδασκε το Κοράνιο. Όταν τον συναντούσε ο Γαβριήλ, ήταν πιο γενναιόδωρος στο να κάνει καλό και από ένα φύσημα του ανέμου [που έρχεται με βροχή και ευημερία] (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 1803• Σαχίχ Μόσλεμ: 2308).
  • Ποτέ δεν αρνήθηκε το αίτημα οποιουδήποτε του ζήτησε κάτι. Κάποτε ένας άνδρας ήρθε σ’ αυτόν και του ζήτησε κάτι. Ο Προφήτης του έδωσε ένα κοπάδι πρόβατα που γέμιζαν την περιοχή ανάμεσα σε δύο βουνά. Ο άνδρας ήταν τόσο χαρούμενος που επέστρεψε στο λαό του και τους κάλεσε στο Ισλάμ, λέγοντας, «Ασπαστείτε το Ισλάμ, ο Μωχάμμαντ είναι τόσο γενναιόδωρος, που δίνει σε ελεημοσύνη, χωρίς να φοβάται τη φτώχεια.» (Σαχίχ Μόσλεμ: 2312)
  • Κάποτε έλαβε ογδόντα χιλιάδες ντιρχάμ, κι έτσι έβαλε το ποσό σε ένα χαλί και το έδωσε σε φιλανθρωπία, χωρίς να απορρίπτει κανέναν από αυτούς που του ζήτησαν κάτι μέχρι να διανεμηθεί ολόκληρο το ποσό. (Μουστάντρακ Αλ-Χάκιμ: 5423)
  • Σε μια άλλη περίπτωση, ένας άνδρας τον πλησίασε και έκανε κάποιο αίτημα, και ο Προφήτης (r) είπε, «δεν έχω τίποτα τώρα, αλλά μπορείς να αγοράσεις κάτι στο όνομά μου, και εγώ θα πληρώσω σίγουρα γι’ αυτό όταν πάρω τα χρήματα.». Ο ‘Όμαρ στράφηκε προς αυτόν και είπε, «Ο Αλλάχ δεν έχει καταστήσει υποχρεωτικό για σένα να κάνεις κάτι πέρα από τις δυνατότητές σου.». Αυτό το σχόλιο δεν του άρεσε. Ο άνδρας τότε είπε, «Να ξοδεύεις σε ελεημοσύνη χωρίς να φοβάσαι ότι ο Κύριος του Θρόνου θα μειώσει κάτι από τον πλούτο σου.». Ο Προφήτης (r) χαμογέλασε και το πρόσωπό του έλαμψε από ευτυχία. (Αλ-Αχαντίθ Αλ-Μουχτάρα: 88)
  • Όταν ο Προφήτης (r) επέστρεψε από τη Μάχη της Χουνάιν, μερικοί νέοι Μουσουλμάνοι από τις φυλές των Βεδουίνων οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να πάρουν το μερίδιό τους από τα λάφυρα του πολέμου τον ακολούθησαν. Ήταν τόσοι πολλοί στο σημείο που τον έκαναν να φτάσει σε ένα δέντρο που έχει αγκάθια και ο μανδύας του πιάστηκε στο δέντρο από τα αγκάθια. «Δώσε μου το μανδύα μου», είπε, «γιατί αν είχα τόσες καμήλες όσες και τα δέντρα εδώ γύρω, θα τα μοίραζα όλα μεταξύ σας, και δεν θα με λέγατε ούτε τσιγκούνη, ούτε ψεύτη, ούτε δειλό.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 2979)

Είθε η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ να είναι στον Προφήτη Μωχάμμαντ, καθώς είναι πράγματι η επιτομή του εξαίρετου ηθικού χαρακτήρα σε όλες τις πτυχές της ζωής.