Κανόνες που διέπουν τη σχέση μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας που επιτρέπεται να παντρευτεί

Κανόνες που διέπουν τη σχέση μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας που επιτρέπεται να παντρευτεί

  1. Χαμήλωμα του Βλέμματος

Το χαμήλωμα του βλέμματος ώστε να αποφευχθεί να κοιτάζει τα πράγματα που ο Αλλάχ έχει απαγορεύσει οδηγεί σε σεμνότητα και προστατεύει την τιμή κάποιου.

Ένας Μουσουλμάνος άνδρας δεν πρέπει να κοιτάζει άλλες γυναίκες ή οτιδήποτε παρόμοιο πρόκειται να τον διεγείρει σεξουαλικά, ούτε θα πρέπει να κοιτάζει τις γυναίκες χωρίς λόγο.

Ο Αλλάχ επιβάλλει τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες να χαμηλώνουν το βλέμμα τους, καθώς αυτό οδηγεί στην σεμνότητα και συμβάλλει στη διατήρηση της τιμής κάποιου, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Πες (Ω, Προφήτη) στους πιστούς να χαμηλώνουν το βλέμμα τους και να φυλάσσουν την αγνότητά τους. Αυτό θα είναι πιο αγνό για αυτούς. Στ’ αλήθεια ο Αλλάχ είναι Παντογνώστης για ό,τι κάνουν. Και πες στις πιστές να χαμηλώνουν το βλέμμα τους και να φυλάσσουν την αγνότητά τους.». (Σούρατ Αν-Νουρ, 24:30-31)

Ωστόσο, αν ένας Μουσουλμάνος δει τυχαία μια γυναίκα, θα πρέπει να αποστρέψει το βλέμμα του από αυτήν. Στην πραγματικότητα, η εντολή να χαμηλώνει το βλέμμα ισχύει για οποιοδήποτε πράγμα θα οδηγήσει σε σεξουαλική διέγερση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των σκηνών που παρουσιάζονται στα μέσα ενημέρωσης και στο Διαδίκτυο.

  1. Διατήρηση Σεμνότητας στο Λόγο

Όταν μιλά σε μια γυναίκα που δεν έχει σχέση με τον ίδιο, θα πρέπει να διατηρεί την ευγένεια και τη σεμνότητα και να αποφεύγει οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλική διέγερση. Για το λόγο αυτό:

  • Ο Αλλάχ προειδοποιεί τις γυναίκες να μην μιλούν με αισθησιακό και πολύ μαλακό τρόπο όταν απευθύνονται σε άνδρες, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Να μην μιλάτε μεrσιγανή φωνή μήπως και κάποιος με ασθένεια στην καρδιά του επιθυμήσει. Μιλήστε όμως με τιμημένο τρόπο.» (Σούρατ Αλ-Αχζάμπ, 33:32)
  • Ο Αλλάχ τους προειδοποιεί από το να χρησιμοποιούν υποδηλωτικές χειρονομίες και τρόπους βαδίσματος ή από το να εκθέτουν τη γοητεία και ορισμένα από τα στολίδια τους: «Δεν θα πρέπει να χτυπούν τα πόδια τους ώστε να τραβούν την προσοχή στα κρυμμένα στολίδια τους.» (Σούρατ Αν-Νουρ, 24:31)
  1. Αποφυγή Ιδιωτικής Απομόνωσης με Γυναίκες που δεν είναι Μάχραμ (Χίλουα)

Η αραβική λέξη Χίλουα σημαίνει την κατάσταση του να είναι κάποιος μόνος με μια γυναίκα μη μάχραμ σε ένα μέρος όπου κανείς δεν μπορεί να τους δει. Το Ισλάμ απαγορεύει αυστηρά αυτό καθώς θα μπορούσε μέσα από τους πειρασμούς του Σατανά, να οδηγήσει σε παράνομες σεξουαλικές σχέσεις. Ο Προφήτης (r) είπε, «Ποτέ δεν είναι ένας άνδρας μόνος του με μια γυναίκα, παρά μόνο ενώ ο Σατανάς είναι ο τρίτος.» (Σούνναν Ατ-Τίρμιδι: 2165)

  1. Τοποθέτηση της Χιτζάμπ (ο Σεμνός Τρόπος Ένδυσης των Μουσουλμάνων)

Ο Αλλάχ διατάζει τις γυναίκες, αλλά όχι τους άνδρες, να φορούν τη μαντίλα διότι οι γυναίκες ειδικότερα απολαμβάνουν μια φυσική ομορφιά και έλξη που θα μπορούσε εύκολα να βάλει σε πειρασμό τους άνδρες οδηγώντας τους σε αμαρτωλές πράξεις.

Το Ισλάμ διατάζει τις γυναίκες να φορούν τη χιτζάμπ για έναν αριθμό λόγων, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Έτσι ώστε να μπορούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους στη ζωή και την κοινωνία σε πρακτικούς, επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς τομείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τη σεμνότητα τους.
  • Έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες πειρασμού, προκειμένου να εξαγνίζεται η κοινωνία, από τη μία πλευρά, και να διαφυλαχθεί η τιμή των γυναικών, από την άλλη.
  • Έτσι ώστε οι άνδρες θεατές να ελέγχουν τους εαυτούς τους ακόμη περισσότερο και ως εκ τούτου να αντιμετωπίζουν τις γυναίκες ως πολιτισμένα και μορφωμένα ανθρώπινα όντα και όχι σαν αντικείμενα του σεξ που χρησιμεύουν μόνο για να δελεάσουν τους άνδρες και να τους διεγείρουν.