Νηστεία του Ραμαντάν

Νηστεία του Ραμαντάν

Ορισμός

Η νηστεία (σιγιάμ ή σάουμ) αποτελεί πράξη λατρείας η οποία περιλαμβάνει αποχή από όλα τα φαγητά, ποτά, τη σεξουαλική δραστηριότητα και οτιδήποτε πρόκειται να διακόψει τη νηστεία από την αυγή (την ώρα του καλέσματος στην προσευχή Φατζρ) μέχρι τη δύση του ηλίου (την ώρα του καλέσματος στην προσευχή Μάγριμπ).

Αρετές του Μήνα Ραμαντάν

Ο Ραμαντάν είναι ο ένατος μήνας του Ισλαμικού σεληνιακού ημερολογίου.

Ο Ραμαντάν είναι ο ένατος μήνας του Ισλαμικού σεληνιακού ημερολογίου. Είναι ο καλύτερος μήνας του χρόνου και έχει έναν αριθμό αρετών, οι οποίες περιλαμβάνουν τις εξής:

 1. Ήταν ο μήνας κατά τον οποίο αποκαλύφθηκε το σπουδαιότερο και ύψιστο όλων των Θείων Βιβλίων, το Κοράνιο: «Ο μήνας του Ραμαντάν (είναι αυτός) στον οποίον αποκαλύφθηκε το Κοράνιο, μια καθοδήγηση για τους ανθρώπους και σαφείς αποδείξεις καθοδήγησης και κριτηρίου. Έτσι, όποιος βλέπει (τη νέα σελήνη) του μήνα, ας τον νηστέψει.» (Σούρα Αλ-Μπάκαρα, 2:185)
 2. Ο Προφήτης (r) είπε, «Όταν έρχεται ο μήνας Ραμαντάν, οι πύλες του Παραδείσου είναι ανοιχτές, οι πύλες της Κολάσεως είναι κλειστές και οι διάβολοι αλυσοδεμένοι.». (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 3103, Σαχίχ Μόσλεμ: 1079) Συνεπώς, παρέχει μια ευκαιρία για τον πιστό ώστε να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να έρθει πιο κοντά στον Αλλάχ κάνοντας ενάρετες πράξεις και αποφεύγοντας τις αισχρές.
 3. Για όποιον νηστεύει κατά τη διάρκεια των ωρών της ημέρας και προσφέρει την νυχτερινή προσευχή (Ταραουίχ) κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, οι αμαρτίες του παρελθόντος του θα συγχωρεθούν, όπως είπε ο Προφήτης (r), «Για όποιον νηστεύει το μήνα Ραμαντάν από ειλικρινή πίστη και ελπίζοντας στις αμοιβές του Αλλάχ [στη Μέλλουσα Ζωή], οι αμαρτίες του παρελθόντος του θα συγχωρεθούν.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 1910, Σαχίχ Μόσλεμ: 760). Είπε, επίσης, «Όποιος προσφέρει κατά το μήνα Ραμαντάν την νυχτερινή προσευχή (Ταραουίχ) με ειλικρινή πίστη και ελπίζοντας να αποκτήσει τις αμοιβές του Αλλάχ [στη Μέλλουσα Ζωή], οι αμαρτίες του παρελθόντος του θα συγχωρεθούν.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 1905• Σαχίχ Μόσλεμ: 759)
 4. Η Λάιλατ Αλ-Καντρ (Η Νύχτα του Διατάγματος, Τιμής και του Πεπρωμένου, η οποία πέφτει σε μία από τις τελευταίες νύχτες περιττού αριθμού του μήνα Ραμαντάν και κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή στιγμή, κατά την οποία νύχτα ο Αλλάχ ορίζει το Πεπρωμένο των σκλάβων Του για τον επόμενο χρόνο) πραγματοποιείται αυτόν τον μήνα. Το Κοράνιο μας πληροφορεί πως το να κάνουμε καλές πράξεις κατά τη διάρκεια αυτής της νύχτας είναι πολύ καλύτερο από το να τις κάνουμε για πολλά χρόνια: «Η Νύχτα του Αλ-Κάντρ είναι καλύτερη από χίλιους μήνες (δηλ. η λατρεία προς τον Αλλάχ εκείνη τη νύχτα είναι καλύτερη από χίλιους μήνες λατρείας προς Αυτόν, δηλαδή 83 χρόνια και 4 μήνες).» (Σούρα Αλ-Καντρ, 97:3) Ένας άνθρωπος που προσεύχεται τη νύχτα αυτή από ειλικρινή πίστη και ελπίζοντας τις αμοιβές του Αλλάχ στην Μέλλουσα Ζωή θα αποκτήσει την συγχώρεση του Αλλάχ για όλες τις περασμένες αμαρτίες του..

Η Σοφία Πίσω από τη Νηστεία

Ο Αλλάχ διατάζει τους πιστούς να τηρούν τη νηστεία για έναν αριθμό λόγων που σχετίζονται με αυτόν τον κόσμο και τη Μέλλουσα Ζωή. Αυτοί περιλαμβάνουν τους εξής:

 1. Βοηθά στην επίτευξη Τάκουα (ευσέβειας, προσοχής ενάντια στο κακό φοβούμενος την τιμωρία του Αλλάχ).

Η νηστεία αποτελεί πράξη λατρείας μέσω της οποίας οι πιστοί αναζητούν εγγύτητα στον Κύριό τους εγκαταλείποντας τις επιθυμίες τους και θέτοντας τους εαυτούς τους κόντρα στους σωματικούς πειρασμούς πάντα και παντού, κρυφά και φανερά, γνωρίζοντας πως ο Αλλάχ τους παρακολουθεί. Όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Ω! Σεις που πιστεύετε! Η νηστεία έχει επιβληθεί σε σας όπως είχε επιβληθεί στα προηγούμενα έθνη πριν από σας [σ’ εκείνους που ήταν πριν από σας (δηλ. Χριστιανούς και Εβραίους κλπ.)]. Μήπως και γίνετε ευσεβείς.» (Σούρατ Αλ-Μπάκαρα, 2:183)

 1. Παρέχει άφθονη εκπαίδευση για την αποχή από τις αμαρτίες

Όταν ένας άνθρωπος που νηστεύει απέχει από την εμπλοκή σε επιτρεπτές πράξεις, όπως το να φάει, να πιεί ή να έχει σεξουαλική επαφή με τη συζύγο του, λόγω της Διαταγής του Αλλάχ, τότε θα είναι σίγουρα πιο ικανός να τιθασεύσει τους πόθους και τις επιθυμίες του, να αποφύγει εύκολα τις αμαρτίες, το ψεύδος και την απόκλιση από την αλήθεια. Ο Προφήτης (r) είπε, «Ένας άνθρωπος που δεν απέχει από ψευδείς λόγους και πράξεις (ενώ νηστεύει) πρέπει να γνωρίζει πως ο Αλλάχ δεν έχει καμία ανάγκη να αφήνει το φαγητό και το ποτό του.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 1804). Αυτό σημαίνει πως όσοι δεν απέχουν από το ψεύδος και την εξαπάτηση άλλων δεν αντιλαμβάνονται το σκοπό της νηστείας.

 1. Μας βοηθά να θυμόμαστε τους ενδεείς και τους θλιμμένους και μας ενθαρρύνει να συμπάσχουμε με αυτούς.

Εφόσον το άτομο που νηστεύει βιώνει τους πόνους της στέρησης και της πείνας, οι οποίοι είναι μόνο προσωρινοί, αντιλαμβάνεται τις σκληρές συνέπειες των πόνων αυτών στους Μουσουλμάνους αδελφούς και αδελφές του οι οποίοι μπορεί να στερούνται τα βασικά της ζωής για αρκετό καιρό και να υποβάλλονται σε υπερβολική πείνα και δίψα. Αυτό τον παροτρύνει να νιώσει περισσότερη συμπόνια γι’ αυτούς και να τους βοηθήσει.

Αρετές της Νηστείας

Η νηστεία έχει πολυάριθμες αρετές οι οποίες περιλαμβάνουν τις εξής:

 1. Για ένα άτομο που νηστεύει κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, πιστεύοντας ειλικρινά στον Αλλάχ, υπακούοντας τις εντολές Του και ελπίζοντας στις αμοιβές του Αλλάχ [στη Μέλλουσα Ζωή], οι αμαρτίες του παρελθόντος του θα συγχωρεθούν. Ο Προφήτης (r) είπε, «Για όποιον νηστεύει το μήνα Ραμαντάν από ειλικρινή πίστη και ελπίζοντας τις αμοιβές του Αλλάχ [στη Μέλλουσα Ζωή], οι αμαρτίες του παρελθόντος του θα συγχωρεθούν.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 1910, Σαχίχ Μόσλεμ: 760).
 2. Το άτομο που νηστεύει θα βιώσει μεγάλη ευτυχία στη μέλλουσα ζωή για τις τεράστιες αμοιβές που θα λάβει και την μακαριότητα που θα απολαύσει για τη νηστεία. Ο Προφήτης (r) είπε, «Το άτομο που νηστεύει έχει δύο στιγμές ευτυχίας: τη μία όταν διακόπτει τη νηστεία του και την άλλη όταν συναντά τον Κύριό του.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 1805• Σαχίχ Μόσλεμ: 1151)
 3. Ο Παράδεισος έχει μία πύλη που ονομάζεται Αρ-Ραϊγιάν μέσω της οποίας θα εισέλθουν μόνο εκείνοι που νήστευαν, όπως είπε ο Προφήτης (r), «Στον Παράδεισο υπάρχει μία πύλη που ονομάζεται Αρ-Ραϊγιάν, μέσω της οποίας θα εισέλθουν την Ημέρα της Ανάστασης μόνο εκείνοι που νηστεύουν, και κανείς άλλος δεν θα εισέλθει μέσω αυτής παρά μόνο αυτοί. Θα ειπωθεί, «Που είναι εκείνοι που νήστεψαν;» Ύστερα θα σηκωθούν και κανείς δεν θα εισέλθει μέσω αυτής παρά μόνο αυτοί. Όταν εισέλθουν, θα κλείσει και κανείς άλλος δεν θα εισέλθει μέσω της.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 1797• Σαχίχ Μόσλεμ: 1152)
 4. Κάθε πράξη λατρείας έχει μια ορισμένη αμοιβή, εκτός από τη νηστεία, για την οποία ο Αλλάχ με την απεριόριστη αφθονία και το έλεός Του θα ανταμείψει εκείνους που την τηρούν άφθονα. Ο Προφήτης (r) είπε, «Ο Αλλάχ είπε, ‘Όλες οι πράξεις των παιδιών του Αδάμ είναι γι’ αυτούς εκτός από τη νηστεία, η οποία είναι για Εμένα, και θα την ανταμείψω Εγώ.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 1805, Σαχίχ Μόσλεμ: 1151).