Οι Πέντε Αναγκαιότητες

Οι Πέντε Αναγκαιότητες

Ο Αλλάχ μάς διατάζει να διατηρούμε την ανθρώπινη ζωή, ακόμα και αν αυτό προϋποθέτει τη διάπραξη αμαρτίας.

Αυτά είναι τα απόλυτα οφέλη που πρέπει να απολαμβάνει ο άνθρωπος ώστε να διάγει έναν έντιμο βίο. Πράγματι, όλοι οι θείοι νόμοι έχουν διατάξει την τήρησή τους και την απαγορεύσει οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση μ’ αυτά.

Το Ισλάμ διατάζει τους Μουσουλμάνους να προστατεύουν αυτές τις αναγκαιότητες ώστε να ζει ο κάθε Μουσουλμάνος μια καλή και ασφαλή ζωή μέσα στην οποία μπορεί να δουλεύει με ησυχία για να αποκτήσει τα μέσα βιοπορισμού του και να λατρεύει τον Θεό του για να ανταμειφθεί στην Μέλλουσα Ζωή.

Οι Μουσουλμάνοι σε όλα τα μέρη του κόσμου αποτελούν μια κοινωνία (ούμμα) τα μέλη της οποίας υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον σα να ήταν μια σταθερή δομή, όπου το κάθε μέρος υποστηρίζει και δυναμώνει τα άλλα. Είναι, όπως ο Προφήτης r τους περιέγραψε, σαν ένα σώμα, που όταν ένα μέρος του πονάει, πονάει όλο το υπόλοιπο από την αϋπνία και τον πυρετό. Αυτές οι πέντε αναγκαιότητες μπορούν να τηρηθούν με τα εξής:

 

Καθιέρωση και διατήρησή τους

Προστασία τους ενάντια σε κάθε παραβίαση

  1. Θρησκεία

Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Αλλάχ δημιούργησε τους ανθρώπους και έστειλε αγγελιαφόρους να την διαδώσει σ’ αυτούς και να την διατηρήσουν, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Πράγματι, έχουμε στείλει σε κάθε έθνος έναν Απόστολο, (με την εντολή): Να λατρεύετε τον Αλλάχ (και Μόνο) και να αποφεύγετε το Ατ-Ταγούτ (όλες τις ψεύτικες θεότητες).» (Σούρα Αν-Ναχλ, 16:36)

Πράγματι, το Ισλάμ επιμένει στη διατήρηση της θρησκείας και την προστασία της ενάντια σε ό,τι πρόκειται να φθείρει την αγνότητά της, όπως η λατρεία ψευδών θεοτήτων μαζί με τον Αλλάχ (Σιρκ) ή αντί για Αυτόν, και η εμπλοκή σε προκαταλήψεις και διάπραξη απαγορευμένων πράξεων.

  1. Ζωή

Ο Αλλάχ μας διατάζει να διατηρούμε την ανθρώπινη ζωή ακόμη και αν αυτό περιλαμβάνει τη διάπραξη κάποιας αμαρτίας, ειδικά αν κάποιος οδηγείται από την ανάγκη να τη διαπράξει, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Μα αν κάποιος αναγκαστεί (από τις συνθήκες) χωρίς ηθελημένη υπακοή ή παραβίαση των ορίων, δεν υπάρχει αμαρτία σ’ αυτόν. Στ’ αλήθεια ο Αλλάχ είναι Γαφούρ (Συγχωρεί τα πάντα), Ραχείμ (Πολυεύσπλαχνος).» (Σούρα Αλ-Μπάκαρα, 2:173)

Έχει απαγορέψει την αυτοκτονία ή οποιαδήποτε πράξη κατά της ανθρώπινης ζωής γενικότερα: «Να μη ρίχνετε τον εαυτό σας στην καταστροφή.» (Σούρα Αλ-Μπάκαρα, 2:195).

Έχει, επίσης, θεσπίσει ποινές που στοχεύουν στο να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από το να βλάψουν άλλους άδικα, ανεξαρτήτως θρησκείας: «Ω, σεις που πιστεύετε! Ο Αλ-Κίσας (ο νόμος της ισότητας στην τιμωρία) έχει οριστεί για σας σε υποθέσεις φόνου.» (Σούρα Αλ-Μπάκαρα, 2:178)

  1. Ο Νους

Το Ισλάμ απαγορεύει οτιδήποτε πρόκειται να έχει αρνητικές συνέπειες για το νου και να βλάψει τη δυνατότητα ευθυκρισίας. Πράγματι, η διάνοια αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες ευλογίες την οποία ο Αλλάχ έχει εναποθέσει σε μας• αποτελεί την ίδια ιδιότητα με την οποία ο Αλλάχ τίμησε τον άνθρωπο και τον ευνόησε σε σχέση με τα υπόλοιπα πλάσματα• αποτελεί, επίσης, το λόγο που τον καθιστά υπόχρεο για λογοδοσία σε αυτήν τη ζωή και τη μέλλουσα.

Για το λόγο αυτό ο Αλλάχ έχει απαγορεύσει όλα τα είδη τοξικών ουσιών και ναρκωτικών, τα οποία περιγράφει ως βδέλυγμα του έργου του Σατανά: «Ω, εσείς που πιστεύετε! Στ’ αλήθεια το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια, οι Αλ-Ανσάμπ (οι πέτρες που βρίσκονταν κοντά στην Κά‘μπα, τις οποίες οι ειδωλολάτρες θεωρούσαν ιερές, και στις οποίες θυσίαζαν ζώα) και οι Αλ-Αζλάμ (η πρακτική του τραβήγματος ανάμεσα σε τρία μαντικά βέλη ως συμβουλή για τις μελλοντικές τους αποφάσεις), είναι απεχθής αμαρτία που επινόησε ο Σατανάς. Έτσι να απέχετε από αυτά, μήπως και επιτύχετε.» (Σούρα Αλ-Μά’ιντα, 5:90)

  1. Απόγονοι

Το Ισλάμ τονίζει τη σημασία της διατήρησης απογόνων και της έναρξης μιας οικογένειας στην οποία η νέα γενιά αποκτά καλούς τρόπους και μαθαίνει υψηλές αρχές. Αυτό είναι εμφανές σε έναν αριθμό κανονισμών, οι οποίοι περιλαμβάνουν τους εξής:

  • Ενθαρρύνει το γάμο και προτρέπει τους Μουσουλμάνους να καθιστούν εύκολο το γάμο για τους ανύπαντρους ανθρώπους με τα ελάχιστα έξοδα: «Παντρέψτε αυτούς από σας που είναι ανύπαντροι.» (Σούρα Αν-Νουρ, 24:32)
  • Απαγορεύει όλες τις αμαρτωλές, παράνομες σχέσεις και έχει κλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν σε αυτές: «Και μην πλησιάζετε τη μοιχεία (αποφεύγοντας όλες τις καταστάσεις που θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν σε αυτή). Γιατί είναι Φάχισα (μεγάλη αμαρτία και αισχρή πράξη) και ένας κακός δρόμος (που οδηγεί στην Κόλαση).» (Σούρα Αλ-Ισρά’, 17:32)
  • Απαγορεύει τη συκοφαντία ή τη δυσφήμιση της καταγωγής των ανθρώπων και θεωρεί αυτήν την πράξη τεράστια αμαρτία για την οποία ο δράστης υπόκειται σε συγκεκριμένη τιμωρία σε αυτή τη ζωή, με την προσθήκη αυστηρής ποινής στη Μέλλουσα.
  • Διατάζει τους Μουσουλμάνους να διατηρούν την τιμή των ανθρώπων και θεωρεί κάποιον που σκοτώνεται υπερασπιζόμενος την τιμή του ή την τιμή της οικογένειάς του, μάρτυρα.» (Βλ. σελ. 203)
  1. Περιουσία :

Το Ισλάμ διατάζει τους Μουσουλμάνους να προστατεύουν την περιουσία τους και να διατηρούν τον πλούτο τους με το να επιδιώκουν να έχουν κάποιο εισόδημα και να είναι παραγωγικοί, επίσης το Ισλάμ επέτρεψε όλες τις νόμιμες εμπορικές συναλλαγές.

Προκειμένου να προστατεύσει την περιουσία, θεωρεί την τοκογλυφία, την εξαπάτηση και την υπεξαίρεση της περιουσίας των ανθρώπων με τη χρήση άδικων μέσω, αυστηρά απαγορευμένη. Το Κοράνιο προειδοποιεί τους αυτουργούς τέτοιων πράξεων με αυστηρές τιμωρίες.