Οι Πέντε Πυλώνες του Ισλάμ

Οι Πέντε Πυλώνες του Ισλάμ

Ο Προφήτης r είπε, «Το Ισλάμ χτίστηκε πάνω σε πέντε [πυλώνες]: Μαρτυρία πως δεν υπάρχει άλλος θεός που αξίζει να λατρεύεται εκτός του Αλλάχ και ο Μωχάμμαντ είναι ο αγγελιαφόρος του Αλλάχ, τέλεση προσευχών (Σαλά), καταβολή Ζακά (υποχρεωτική ετήσια ελεημοσύνη), τέλεση προσκυνήματος (Χατζ) στον Ιερό Οίκο, και νηστεία κατά το Ραμαντάν.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 8, Σαχίχ Μόσλεμ: 16)

Αυτοί οι πέντε πυλώνες αποτελούν την ίδια τη βάση του Ισλάμ. Θα τους εξετάσουμε και θα συζητήσουμε τους κανονισμούς τους στα επόμενα κεφάλαια.

Ο πρώτος από αυτούς είναι η πίστη και η επιβεβαίωση της Μοναδικότητας του Αλλάχ, ή αλλιώς Ταουχίντ. Αυτό συζητείται στο επόμενο κεφάλαιο με τίτλο «Η Πίστη Σου.»

Μετά από αυτόν ακολουθεί η προσευχή (Σαλά), η οποία είναι η σπουδαιότερη και ύψιστη όλων των πράξεων λατρείας. Ο Προφήτης r την περιέγραψε ως «τον πυλώνα της θρησκείας.» (Σούνα Ατ-Τίρμιδι 2749). Αυτό σημαίνει πως πρόκειται για τον πυλώνα πάνω στον οποίο εδραιώνεται σταθερά το Ισλάμ. Ένας πυλώνας αποτελεί τον στύλο που χρησιμοποιείται για τη στήριξη ενός κτιρίου, χωρίς τον οποίο το κτίριο θα καταρρεύσει.

Ωστόσο, προκειμένου μια προσευχή να είναι έγκυρη, ένας Μουσουλμάνος πρέπει να την προσφέρει αφού εξαγνιστεί. Ως εκ τούτου, το κεφάλαιο, «Η Πίστη Σου», ακολουθείται λογικά από το «Ο Εξαγνισμός Σου» και έπειτα «Η Προσευχή Σου».

Οι Πέντε Πυλώνες του Ισλάμ
1   2
Μαρτυρία πως δεν υπάρχει άλλος θεός που αξίζει να λατρεύεται παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωχάμμαντ είναι ο Αγγελιαφόρος του Αλλάχ Τέλεση των προσευχών
 
3   4   5
Καταβολή Ζακά Νηστεία κατά τη διάρκεια του μήνα Ραμαντάν Τέλεση του προσκυνήματος στο Ιερό Τζαμί στη Μέκκα