Οι Προτεινόμενες Προαιρετικές Προσευχές

Οι Προτεινόμενες Προαιρετικές Προσευχές

Οι Μουσουλμάνοι απαιτείται να προσφέρουν μόνο πέντε προσευχές τη μέρα.

Ωστόσο, το Ισλάμ τους ενθαρρύνει να προσφέρουν άλλες προτεινόμενες προσευχές, καθώς αυτό θεωρείται μια αιτία για να αποκτήσει κανείς την αγάπη του Αλλάχ και λειτουργεί προς επανόρθωση οποιασδήποτε ανεπάρκειας κατά την τέλεση των υποχρεωτικών προσευχών.

Ακολουθούν ορισμένες από τις πιο σημαντικές προαιρετικές προσευχές:

  1. Οι Προαιρετικές Προσευχές που Συνοδεύουν τις Υποχρεωτικές Προσευχές (Ασ-Σούνναν Αρ-Ραουάτιμπ): Αυτές είναι οι προσευχές που προσφέρονται πριν και μετά τις υποχρεωτικές προσευχές και οι Μουσουλμάνοι γενικά δεν τις παραμελούν.

Αναφορικά με την αμοιβή για την τέλεση αυτών των προσευχών, ο Προφήτης (r) είπε, «Ένας Μουσουλμάνος δεν θα προσεύχεται κάθε μέρα δώδεκα Ράκ‘α προαιρετικά πέρα από τις υποχρεωτικές προσευχές για τη Χάρη του Αλλάχ, εκτός ο Αλλάχ να χτίσει για αυτόν ένα σπίτι στον Παράδεισο.» (Σαχίχ Μόσλεμ:728)

Αυτές είναι οι εξής:

1 Δύο Ράκ‘α πριν την προσευχή Φατζρ.
2 Τέσσερις Ράκ‘α πριν την προσευχή Δουχρ, απαγγέλοντας το τασλίμ μετά από κάθε δύο Ράκ‘α• και δύο ακόμη Ράκ‘α μετά την προσευχή Δουχρ.
3 Δύο Ράκ‘α μετά την προσευχή Μάγριμπ.
4 Δύο Ράκ‘α μετά την προσευχή ‘Ισά’.
  1. Η Προσευχή Ουίτρ: η αραβική λέξη ουίτρ σημαίνει «περιττός αριθμός» και αναφέρεται σε προσευχή περιττού αριθμού που προσφέρεται μετά την προσευχή ‘Ισά’. Θεωρείται μία από τις καλύτερες και πιο αξιέπαινες προαιρετικές προσευχές. Ο Προφήτης (r) κάποτε διέταξε τους Μουσουλμάνους, «Ακόλουθοι του Κορανίου! Τελέστε την προσευχή ουίτρ.» (Σούνναν Ατ-Τίρμιδι: 453• Σούνναν Ιμπν Μάτζα: 1170)

Η καλύτερη ώρα για την τέλεση της προσευχής ουίτρ είναι το τελευταίο μέρος της νύχτας πριν την προσευχή Φατζρ, αλλά ένας Μουσουλμάνος μπορεί να την τελέσει οποιαδήποτε στιγμή ανάμεσα στην προσευχή ‘Ισά’ και Φατζρ.

Ο ελάχιστος αριθμός Ράκ‘α για την προσευχή ουίτρ είναι ένας, αλλά είναι καλύτερο να προσφέρει κανείς τρεις. Ένας Μουσουλμάνος μπορεί αν θέλει να προσφέρει περισσότερες, αλλά ο συνηθισμένος αριθμός Ράκ‘α που τελούσε ο Προφήτης (r) ήταν έντεκα.

Οι προαιρετικές προσευχές προσφέρονται συνήθως δύο-δύο Ράκ‘α, ακολουθούμενες από το τασλίμ. Η προσευχή ουίτρ δεν αποτελεί εξαίρεση. Ωστόσο, αν ένας Μουσουλμάνος θέλει να ολοκληρώσει την προσευχή του, πρέπει να προσφέρει μία μόνο Ράκ‘α, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να απαγγείλει μια ειδική επίκληση, γνωστή ως επίκληση Κουνούτ. Η επίκληση απαγγέλλεται αφού σηκωθεί από την υπόκλιση και πριν την πρηνή στάση. Μετά από αυτήν την επίκληση μπορεί να προσευχηθεί στον Αλλάχ και να Του ζητήσει οτιδήποτε θελήσει, κρατώντας τα χέρια του μπροστά του και με τις δύο παλάμες σηκωμένες.

Ώρες κατά τις Οποίες δεν Επιτρέπεται να Προσφέρουμε τις Προαιρετικές Προσευχές

Ένας Μουσουλμάνος μπορεί να προσφέρει μια προαιρετική προσευχή οποιαδήποτε ώρα, εκτός από τις ώρες εκείνες που τις όρισε το Ισλάμ ως απαγορευμένες για μια προαιρετική προσευχή, επειδή είναι οι ώρες της λατρείας των άπιστων. Κατά τη διάρκεια εκείνων των ωρών, επιτρέπεται μόνο να τελέσει την υποχρεωτική προσευχή που δεν την τέλεσε στην ώρα της στο τζαμί ή να τελέσει τις προαιρετικές προσευχές που προσφέρονται για κάποιο λόγο, όπως την προσευχή Ταχίγιατου Αλ-Μάστζιντ, «χαιρετισμός του τζαμιού», μια προσευχή που αποτελείται από δύο Ράκ‘α και τελείται μετά την είσοδο στο τζαμί. Ένας Μουσουλμάνος μπορεί, ωστόσο, να επικαλεστεί τον Αλλάχ και να απαγγείλει επίκληση οποιαδήποτε ώρα, χωρίς να υπάρχει ώρα κατά την οποία είναι απαγορευμένες οι επικλήσεις.

Αυτές οι ώρες είναι οι εξής:

1 Από την ώρα που ακολουθεί την προσευχή Φατζρ μέχρι ο ήλιος να ανατείλει πάνω από τον ορίζοντα στο μήκος μιας λόγχης, μια σύντομη χρονική περίοδο που ορίζεται στον Ισλαμικό Νόμο και ισοδυναμεί με περίπου είκοσι λεπτά σε χώρα με ήπιο κλίμα.
2 Από τη στιγμή που ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ του μέχρι να πέσει προς τα δυτικά από το μέσο του ουρανού. Αυτή είναι η σύντομη χρονική περίοδος που προηγείται της έναρξης της προσευχής Δουχρ.
3 Από την ώρα που ακολουθεί την προσευχή ‘Ασρ μέχρι τη δύση του ηλίου.