Οι Χρηματοοικονομικές Σου Συναλλαγές

Οι Χρηματοοικονομικές Σου Συναλλαγές

Ο Αλλάχ διατάζει και ενθαρρύνει τους Μουσουλμάνους να δουλεύουν και να κερδίζουν τα προς το ζην τους. Αυτό είναι ξεκάθαρο σε έναν αριθμό περιπτώσεων συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Ο Προφήτης (r) μάς έχει απαγορεύσει να ζητιανεύουμε εφόσον είμαστε σε θέση να κερδίσουμε τα προς το ζην και μας πληροφορεί πως όσοι ασχολούνται με την επαιτεία, παρόλο που είναι σε θέση να βγάλουν τα προς το ζην, χάνουν την αξιοπρέπειά τους ενώπιον του Αλλάχ και των ανθρώπων: «Ένας άνθρωπος που συνεχίζει άσκοπα να ζητιανεύει θα σταθεί ενώπιον του Παντοδύναμου Αλλάχ [την Ημέρα της Κρίσης] χωρίς ίχνος σάρκας στο πρόσωπό του.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 1405, Σαχίχ Μόσλεμ: 1040)

Είπε επίσης, «Αν κάποιος που έχει πληγεί με φτώχεια το αναφέρει στους ανθρώπους (δηλ. ζητιανεύει), η φτώχεια του δεν θα λάβει τέλος• αλλά αν την αναφέρει στον Αλλάχ (δηλ. εναποθέτει την εμπιστοσύνη του στον Αλλάχ), ο Αλλάχ σύντομα θα του δώσει αυτάρκεια.». (Άχμαντ: 3869, Σούνναν Άμπου Νταούντ: 1645).

Το Ισλάμ σέβεται όλα τα είδη απασχόλησης εφόσον είναι νόμιμα και δεν συμπεριλαμβάνουν καθόλου αδικίες.

  • Το Ισλάμ σέβεται όλα τα είδη απασχόλησης σε οποιονδήποτε τομέα, εμπόριο, βιομηχανία, υπηρεσίες, επενδύσεις ή οποιονδήποτε άλλο τομέα, εφόσον είναι νόμιμη και δεν περιλαμβάνει αδικίες οποιασδήποτε μορφής. Πράγματι, το Ισλάμ μάς πληροφορεί πως οι προφήτες ασχολούνταν με αξιοπρεπείς απασχολήσεις που επικρατούσαν στις κοινωνίες τους. Όπως είπε ο Προφήτης (r), «Ο Αλλάχ δεν έστειλε κάποιον Προφήτη που να μην φρόντιζε πρόβατα.». (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 2143) Ανέφερε κάποτε πως ο Προφήτης Ζαχαρίας ήταν ξυλουργός. (Σαχίχ Μόσλεμ: 2379)
  • Ένας άνθρωπος που δραστηριοποιείται σε ένα επάγγελμα με την πρόθεση να στηρίξει τον εαυτό και την οικογένειά του και να βοηθήσει τους ενδεείς θα ανταμειφθεί άφθονα για την προσπάθειά του.

Όλα τα Είδη Συναλλαγών Επιτρέπονται Γενικά στο Ισλάμ

Όλα τα είδη συναλλαγών επιτρέπονται στο Ισλάμ κατά γενικό κανόνα. Αυτά περιλαμβάνουν πωλήσεις, αγορές, ενοικιάσεις και όλα τα είδη συναλλαγών τα οποία χρειάζονται οι άνθρωποι καθημερινά, με εξαίρεση τα πράγματα εκείνα που απαγορεύονται εξαιτίας της εγγενούς τους ακαθαρσίας ή του τρόπου που αποκτώνται.

Πράγματα που Απαγορεύονται Εξαιτίας της Εγγενούς Ακαθαρσίας Τους

Αυτά είναι τα πράγματα τα οποία ο Αλλάχ έχει ορίσει ως παράνομα εξαιτίας της εγγενούς ακαθαρσίας τους και συνεπώς δεν πρέπει να πωληθούν, να αγοραστούν, να ενοικιαστούν, να κατασκευαστούν ή να τεθούν σε κυκλοφορία.

Παραδείγματα πραγμάτων που έχει απαγορεύσει το Ισλάμ εξαιτίας της εγγενούς ακαθαρσίας τους

  • Η σάρκα των σκύλων και των χοίρων
  • Νεκρά ζώα ή οποιοδήποτε μέρος τους
  • Αλκοολούχα ποτά
  • Ναρκωτικά και όλες οι υπόλοιπες ουσίες που είναι βλαβερές για την υγεία
  • Υλικά που στοχεύουν στην εξάπλωση ανηθικότητας, όπως πορνογραφικές κασέτες, περιοδικά και ιστοσελίδες.
  • Είδωλα ή οτιδήποτε άλλο λατρεύεται μαζί με ή αντί για τον Αλλάχ.

Πράγματα που Απαγορεύονται Εξαιτίας του Τρόπου που Αποκτώνται

Είναι πράγματα που είναι φυσικά νόμιμα, αλλά έχουν γίνει παράνομα εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο αποκτώνται, προκαλώντας κακό στο άτομο και την κοινωνία στο σύνολό της. Τα πράγματα που καθιστούν γενικά παράνομες τις συναλλαγές είναι:

Τοκογλυφία (ρίμπα), εξαπάτηση, αδικία και τζόγος.

Επεξηγούμε αυτά στις επόμενες σελίδες