Πίστη στα Θεία Βιβλία – Οι Έξι Πυλώνες της Πίστης (Ιμά)

Η Σημασία της Πίστης στα Θεία Βιβλία

Το Κοράνιο γράφεται με σπουδαίες ικανότητες και ακρίβεια, βασισμένο σε αυστηρούς κανόνες καλλιγραφίας.

Αυτό σημαίνει σταθερή πίστη ότι ο Παντοδύναμος Αλλάχ έχει στείλει Θεία Βιβλία σε ορισμένους Αγγελιαφόρους Του, και πως αυτά αποτελούν τον Λόγο του Αλλάχ που πραγματικά ο Αλλάχ τον εκφώνησε με τρόπο που αρμόζει στη Μεγαλειότητά Του. Αυτά τα Βιβλία περιλαμβάνουν, επίσης, την αλήθεια, το φως και την καθοδήγηση των ανθρώπων, τόσο σε αυτόν τον κόσμο, όσο και στη Μέλλουσα ζωή.

Η πίστη στα Θεία Βιβλία αποτελεί έναν από τους έξι πυλώνες της πίστης, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Ω, σεις που πιστεύετε, πιστέψτε στον Αλλάχ και στον Αγγελιαφόρο Του και στο Βιβλίο που έστειλε στον Αγγελιαφόρο Του και στα Βιβλία που έστειλε πριν.» (Σούρα Αν-Νισά, 4:136)

Σε αυτό το εδάφιο, ο Παντοδύναμος Αλλάχ διατάζει τους πιστούς να πιστεύουν σ’ Αυτόν και στον Αγγελιαφόρο Του και στο Βιβλίο που αποκάλυψε στον Αγγελιαφόρο Του, δηλαδή στο Κοράνιο. Τους διατάζει, επίσης, να πιστεύουν σε όλα τα Βιβλία που αποκάλυψε πριν το Κοράνιο.

Ορίζοντας την πίστη (ιμάν), ο Προφήτης r είπε, «Είναι το να πιστεύεις στον Αλλάχ, στους αγγέλους Του, στα Βιβλία Του, στους αγγελιαφόρους Του, στην Έσχατη Ημέρα και το να πιστεύεις επίσης στο Θείο πεπρωμένο, τις καλές και τις κακές συνέπειες αυτού.» (Σαχίχ Μόσλεμ:8)

Τι Περιλαμβάνει η Πίστη στα Θεία Βιβλία;

 1. Πίστη ότι αποκαλύφθηκαν πραγματικά από τον Αλλάχ.
 2. Πίστη ότι περιέχουν το λόγο του Αλλάχ.
 3. Πίστη στα Θεία Βιβλία τα οποία ονόμασε ο Παντοδύναμος Αλλάχ, όπως το Κοράνιο, το οποίο αποκάλυψε στον Προφήτη μας Μωχάμμαντ r, την Τορά (Ατ-Τορά) την οποία αποκάλυψε στο Μωυσή (Μούσα) r και το Ευαγγέλιο (Αλ-Ιν-τζήλ), το οποίο αποκάλυψε στον Ιησού (Ίσα) r.
 4. Πίστη στις αυθεντικές ιστορίες που αναφέρονται σε αυτά.

Τα πλεονεκτήματα και τα Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά του Κορανίου

Το Κοράνιο αποτελεί το Λόγο του Αλλάχ, τον οποίο αποκάλυψε στον Προφήτη μας Μωχάμμαντ. Συνεπώς, οφείλουμε να το σεβόμαστε, να το διαβάζουμε, να αναλογιζόμαστε τα εδάφιά του και να προσπαθούμε σκληρά να τηρήσουμε τις υποδείξεις του.

Αρκεί να πούμε πως το Κοράνιο αποτελεί τον οδηγό μας σε αυτήν τη ζωή και θα αποτελέσει την αιτία της σωτηρίας μας στη Μέλλουσα.

Το Κοράνιο έχει αναρίθμητα μοναδικά χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αποκαλυμμένα Βιβλία. Αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:

 1. Το Κοράνιο παρέχει μια σύνοψη των Θεϊκών κανονισμών. Ήρθε, επίσης, για να επιβεβαιώσει την εντολή να λατρεύουμε μόνο τον Αλλάχ που περιλαμβανόταν στα προηγούμενα Θεία Βιβλία.

Το Κοράνιο λέει, «Και Στείλαμε σε σένα (ω, Μωχάμμαντ) το Βιβλίο (το Κοράνιο) με την Αλήθεια, το οποίο επιβεβαιώνει τα Βιβλία που ήλθαν πριν από αυτό και στέκεται μάρτυρας σ’ αυτά.» (Σούρα Αλ-Μά’ιντα, 5:48)

Αυτό το εδάφιο καθιστά σαφές πως το Κοράνιο συμφωνεί και επιβεβαιώνει την αλήθεια, τις δηλώσεις και τα δόγματα που περιέχονται στα προηγούμενα (Αυθεντικά) Θεία Βιβλία, και λειτουργεί ως μάρτυρας σ’ αυτά.

 1. Όλοι οι Μουσουλμάνοι, ανεξαρτήτως γλώσσας ή φυλής, πρέπει να τηρούν το Κοράνιο και να ενεργούν σύμφωνα με τις επιταγές του, ανεξαρτήτως του πόσο απέχουν από την εποχή κατά την οποία αποκαλύφθηκε το Κοράνιο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες γραφές, οι οποίες αποκαλύφθηκαν για συγκεκριμένους ανθρώπους σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Το Κοράνιο λέει, «Αυτό το Κοράνιο αποκαλύφθηκε σε μένα ώστε μ’ αυτό να προειδοποιήσω εσάς και εκείνους στους οποίους θα φτάσει.» (Σούρα Αλ-Αν‘άμ, 6:19)
 2. Ενώ πολλές προσθήκες και διαγραφές έχουν εισχωρήσει στα υπόλοιπα Θεία Βιβλία, το Κοράνιο παραμένει άθικτο, καθώς ο Αλλάχ ο Παντοδύναμος ανέλαβε ο Ίδιος να το προστατεύσει, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Στ’ αλήθεια, Εμείς που στείλαμε (σε σας, ω, άνθρωποι) το Κοράνιο και Εμείς που θα το προστατέψουμε (από το να αλλοιωθεί ή από το να χαθεί).» (Σούρα Αλ-Χιτζρ, 15:9)

Ποιο είναι το Καθήκον Μας Απέναντι στο Κοράνιο;

 • Πρέπει να αγαπάμε και να σεβόμαστε το Κοράνιο. Πρέπει, επίσης, να εκτιμάμε την σημασία του, καθώς πρόκειται για το λόγο του Παντοδύναμου Αλλάχ, ο οποίος είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος και πιο αξιόπιστος λόγος.
 • Πρέπει να το διαβάσουμε, να το απαγγείλουμε και να αναλογιστούμε τα εδάφιά του. Πρέπει, επίσης, να σκεφτούμε την πνευματική του καθοδήγηση, τις αναφορές και τις ιστορίες του, και να το λάβουμε ως κριτήριο στις ζωές μας, με το οποίο μπορούμε να διακρίνουμε μεταξύ της αλήθειας και του ψεύδους.
 • Πρέπει να ενεργούμε σύμφωνα με τις επιταγές του, να υπακούμε στις εντολές του και να τις κάνουμε τρόπο ζωής μας.

Όταν η Αΐσα, μία από τις συζύγους του Προφήτη r, ρωτήθηκε για το χαρακτήρα του Προφήτη r, απάντησε, «Ο χαρακτήρας του ήταν το Κοράνιο (δηλ. ενεργούσε πάντα σύμφωνα με τις διδασκαλίες του).» (Μούσναντ Άχμαντ: 24601• Σαχίχ Μόσλεμ: 746)

Με άλλα λόγια, ο Προφήτης r ήταν η ενσάρκωση στην πράξη των Κορανικών διαταγών σε όλες τις πράξεις του και στην επίγεια ζωή του. Πράγματι, ακολούθησε την καθοδήγηση του Κορανίου στο σύνολό της, και πρόσφερε ένα άψογο παράδειγμα ώστε να το ακολουθήσουμε, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Στ’ αλήθεια, έχετε στον Αγγελιαφόρο του Αλλάχ ένα καλό παράδειγμα για να ακολουθείτε, για όποιον επιθυμεί (τη συνάντηση με) τον Αλλάχ και τη Μέλλουσα Ζωή και μνημονεύει τον Αλλάχ πολύ.» (Σούρα Αλ-Αχζάμπ, 33:21)

Ποια είναι η Στάση Μας αναφορικά με τα Περιεχόμενα των Προηγούμενων Αποκαλυμμένων Βιβλίων;

Ένας Μουσουλμάνος πιστεύει πως η Τορά, η οποία αποκαλύφθηκε στον Μωυσή r, και το Ευαγγέλιο, το οποίο αποκαλύφθηκε στον Ιησού r, αποτελούσαν την αλήθεια από τον Αλλάχ. Πιστεύει, επίσης, πως περιείχαν κανόνες, καθοδήγηση και διδάγματα και ειδήσεις που είχαν καθοδήγηση και φως για τους ανθρώπους στην εγκόσμια ζωή τους και στη ζωή που θα έρθει.

Ωστόσο, ο Παντοδύναμος Αλλάχ μας πληροφορεί στο Κοράνιο πως οι λαοί της Βίβλου, δηλαδή οι Εβραίοι και οι Χριστιανοί, είχαν διαστρεβλώσει τα Θεία Βιβλία μέσω τροποποιήσεων, παραλείψεων ή προσθηκών στο αρχικό κείμενο, και έτσι δεν είναι πλέον αυθεντικά όπως όταν τα αποκάλυψε ο Αλλάχ για πρώτη φορά.

Η Τορά που είναι διαθέσιμη σήμερα, δεν είναι η ίδια Τορά που αποκαλύφθηκε στον Μωυσή r, καθώς οι Εβραίοι διέφθειραν το αρχικό κείμενο μεταβάλλοντάς το, και αλλάζοντας πολλούς κανονισμούς μέσα του, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Ανάμεσα σ’ αυτούς που είναι Εβραίοι, υπάρχουν κάποιοι που μετακινούν τις λέξεις από τις σωστές θέσεις τους (διαστρεβλώνοντας τις έννοιες τους).» (Σούρα Αν-Νισά’, 4:46)

Ομοίως, το Ευαγγέλιο που είναι διαθέσιμο σε μας σήμερα δεν είναι το ίδιο Ευαγγέλιο που αποκαλύφθηκε στον Ιησού r, καθώς η εκκλησία 200 χρόνια μετά τον Ιησού r διάλεξε 4 άγνωστα βιβλία, από σύνολο 300 βιβλίων, και τα απέδωσε σε τέσσερα ονόματα χωρίς καμία απόδειξη γι’αυτό.

«Και απ’ αυτούς που είπαν: ‘Εμείς είμαστε Χριστιανοί’ (δηλ. είμαστε οι ακόλουθοι του Ιησού και οι υποστηρικτές του), Εμείς πήραμε τη Συνθήκη τους (το να ακολουθούν τα αυθεντικά διδάγματά του και να τον υποστηρίζουν), μα αυτοί εγκατέλειψαν ένα μέρος από αυτό (το Μήνυμα) που τους στάλθηκε (αλλάζοντας τη θρησκεία τους και διαστρεβλώνοντας τα αυθεντικά διδάγματα του Ιησού αντικαθιστώντας τα με άλλα). Έτσι, ρίξαμε ανάμεσά τους έχθρα και μίσος, μέχρι την Ημέρα της Ανάστασης• και (τότε) ο Αλλάχ θα τους πληροφορήσει γι’ ότι έκαναν (και θα τους τιμωρήσει για αυτό).» (Σούρα Αλ-Μά’ιντα, 5:14)

Γι’ αυτό βρίσκουμε στην αποκαλούμενη ‘Η Αγία Γραφή’ που είναι διαθέσιμη στα χέρια των Χριστιανών και των Εβραίων σήμερα, η οποία αποτελείται από την Παλαιά Διαθήκη και την Καινή Διαθήκη, αμέτρητα λανθασμένα δόγματα, παραπλανητικές παρανοήσεις και ψευδείς αναφορές και ιστορίες. Πιστεύουμε σε αυτές τις αναφορές που επικυρώθηκαν από το Κοράνιο ή από τη Σούννα ως αληθείς, και δεν πιστεύουμε σε αυτές που διαψεύστηκαν από το Κοράνιο ή από τη Σούννα. Όσο για τις υπόλοιπες αναφορές, δεν πρέπει ούτε να τις πιστεύουμε, ούτε να δυσπιστούμε, καθώς δεν αποδεικνύονται στο Κοράνιο ή τη Σούννα ούτε ως αληθείς, ούτε ως ψευδείς.

Παρ’ όλα αυτά, ένας Μουσουλμάνος δεν πρέπει ούτε να εξευτελίζει αυτά τα βιβλία, ούτε να τα βεβηλώνει, καθώς μπορεί ακόμη να περιέχουν έναν μέρος του λόγου του Αλλάχ που δεν έχει διαστρεβλωθεί.

Οφέλη της Πίστης στα Θεία Βιβλία

Η πίστη στα θεία βιβλία έχει έναν αριθμό οφελών, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

 1. Αντίληψη της σπουδαίας φροντίδας και του τεράστιου Ελέους του Αλλάχ για τους δούλους Του, αφού έστειλε στους ανθρώπους Θεία Βιβλία για να τους καθοδηγήσει, και να τους βοηθήσει να επιτύχουν ευτυχία σε αυτήν τη ζωή και να απολαύσουν αιώνια ευτυχία στη Μέλλουσα.

 2. Αντίληψη της απόλυτης σοφίας του Αλλάχ που περιέχεται στους νόμους Του, θεσμοθετώντας για κάθε έθνος (Εβραϊκό, Χριστιανικό και Μουσουλμανικό έθνος, επίσης και τα άλλα έθνη των προφητών που ήταν πριν αυτούς) ό,τι ταιριάζει άψογα στις γενικές συνθήκες και προσωπικότητές τους, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Για κάθε έθνος από σας, Ορίσαμε ένα Νόμο (Σαρί‘α) και έναν ξεκάθαρο τρόπο.» (Σούρα Αλ-Μά’ιντα, 5:48)

 3. Επίδειξη ευγνωμοσύνης στον Αλλάχ που μας έστειλε τέτοια βιβλία, τα οποία περιέχουν φως και καθοδήγηση για μας σε αυτήν τη ζωή και τη Μέλλουσα. Πράγματι, αυτή είναι σπουδαία ευλογία για την οποία οφείλουμε να προσφέρουμε ευχαριστίες στον Αλλάχ.