Πίστη στα Ονόματα και τις Ιδιότητες του Αλλάχ – Οι Έξι Πυλώνες της Πίστης (Ιμά)

Αυτό περιλαμβάνει πίστη στα Ονόματα και τις Ιδιότητες τις οποίες ο Αλλάχ έχει επιβεβαιώσει για τον Ίδιο ή ο Αγγελιαφόρος Του r έχει επιβεβαιώσει γι’ Αυτόν με τρόπο που αρμόζει στη Μεγαλειότητά Του.

Ο Αλλάχ έχει τα πιο όμορφα Ονόματα και τις πιο τέλειες Ιδιότητες. Όλα τα Ονόματα και οι Ιδιότητές Του είναι μοναδικά, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο με Αυτόν, και Αυτός είναι ο Ασ-Σαμεί‘ (Ακούει τα Πάντα), ο Αλ-Μπασείρ (Βλέπει τα Πάντα).» (Σούρα Ασ-Σούρα, 42:11). Συνεπώς, τίποτα από όσα δημιούργησε δεν έχει παρόμοια Ονόματα ή Ιδιότητες με οποιοδήποτε τρόπο.

Ορισμένα από τα Πιο Όμορφα Ονόματα του Αλλάχ.

«Και Αυτός είναι ο Αλ-‘Αζείζ (Παντοδύναμος), ο Αλ-Χακείμ (Πάνσοφος).» (Σούρα Λουκμάν, 31:9)

«Ο Αλλάχ είναι ο Ένας Αληθινός Θεός που δεν υπάρχει άλλος θεός που να αξίζει να λατρεύται παρά μόνο Αυτός – και είναι ο Αλ-Χάι (Ζωντανός), ο Αλ-Καϊούμ (Αυθύπαρκτος, Υποστηρικτής όλων).» (Σούρα Αλ-Μπάκαρα, 2:255)

«Όλη η δόξα ανήκει στον Αλλάχ, τον Κύριο των κόσμων.» (Σούρα Αλ-Φάτιχα, 1:2)

Οφέλη από την Πίστη στα Ονόματα και τις Ιδιότητες του Αλλάχ

  1. Γνωρίζουμε καλύτερα τον Αλλάχ, καθώς η πίστη στα Ονόματα και τις Ιδιότητες του Αλλάχ αυξάνει τη γνώση κάποιου για τον Αλλάχ, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει την πίστη του σ’ Αυτόν. Όσοι γνωρίζουν και κατανοούν τα Ονόματα και τις Ιδιότητες του Αλλάχ θα έχουν τις καρδιές τους γεμάτες με δέος προς Αυτόν και αγάπη για Εκείνον και θα τείνουν να υποτάσσονται μόνο σε Αυτόν.

  2. Δοξάζουμε τον Αλλάχ χρησιμοποιώντας τα πιο όμορφα Ονόματά Του, πράγμα που αποτελεί την καλύτερη μορφή μνημόνευσης του Αλλάχ (Δικρ), όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Ω, εσείς που πιστεύετε, να μνημονεύετε πολύ τον Αλλάχ.» (Σούρα Αλ-Αχζάμπ, 33:41)

  3. Ζητάμε και επικαλούμαστε τον Αλλάχ με τα Ονόματα και τις Ιδιότητές Του, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Και στον Αλλάχ ανήκουν τα πιο όμορφα Ονόματα, έτσι, να Τον επικαλείσαι μ’ Αυτά.» (Σούρα Αλ-Α‘ράφ, 7:180). Ένα παράδειγμα αυτού είναι να λέμε, «Για Ταουάμπ, τουμπ ‘αλάγια! Για Ραχίμ, Ιρχάμνι!» «Ω, Πανελεήμονα, συγχώρεσέ με! Ω, Πολυεύσπλαχνε, δείξε έλεος σε μένα!»

Το Υψηλότερο Επίπεδο Ιμάν (Πίστης)

Η πίστη, ή ιμάν, αποτελείται από διάφορα επίπεδα. Όσο περισσότερο παραμελεί ένας Μουσουλμάνος το καθήκον του απέναντι στον Αλλάχ και τον παρακούει, τόσο περισσότερο μειώνεται η πίστη του. Αντιστρόφως, όσο περισσότερο υπακούει στον Αλλάχ, Τον λατρεύει και Τον φοβάται, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πίστη του.

Το υψηλότερο επίπεδο πίστης είναι αυτό που το Ισλάμ χαρακτηρίζει ιχσάν (κυριολεκτικά τελειότητα, ελεημοσύνη, τέλεση καλών πράξεων, κλπ.), το οποίο ο Προφήτης r όρισε ως εξής: «Είναι το να λατρεύεις τον Αλλάχ με ευλάβεια σαν να Τον έβλεπες μπροστά σου κατά τη διάρκεια της λατρείας σου, και αν δεν μπορείς να φτάσεις σε τέτοιο επίπεδο αφοσίωσης, τότε να ξέρεις ότι στ’ αλήθεια Αυτός σε βλέπει (δηλ. να σκέφτεσαι κατά τη διάρκεια της λατρείας ότι ο Αλλάχ σε βλέπει και έτσι να τον λατρεύεις με αφοσίωση και ευλάβεια).» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 50, Σαχίχ Μόσλεμ:8)

Συνεπώς, πρέπει να θυμάστε πως ο Αλλάχ σας παρακολουθεί συνεχώς, είτε είστε όρθιοι, είτε καθιστοί, είτε σοβαροί, είτε αστειεύεστε, και έτσι δεν πρέπει να Τον παρακούτε ενώ γνωρίζετε πως πάντα σας παρακολουθεί. Μην αφήνετε το φόβο και την απελπισία να σας καταβάλουν, ενώ γνωρίζετε πως ο Αλλάχ είναι μαζί σας. Δεν θα βιώσετε με κανένα τρόπο μοναξιά όταν προσεύχεστε στον Αλλάχ και Τον επικαλείστε. Πώς είναι δυνατόν να διαπράξεις κάποια αμαρτία όταν γνωρίζεις με βεβαιότητα πως ο Αλλάχ γνωρίζει πλήρως όλα όσα κάνεις κρυφά και δημόσια; Αν, ωστόσο, διαπράξεις μια αμαρτία, θα πρέπει να μετανοήσεις στον Αλλάχ και να ζητήσεις τη συγχώρεσή Του, ώστε Εκείνος να σε συγχωρήσει και να αποδεχτεί τη μετάνοιά σου.

Ορισμένα Οφέλη της Πίστης στον Αλλάχ

  1. Ο Αλλάχ προστατεύει τους πιστούς ενάντια στο κακό και την έχθρα και τους προστατεύει από τις δολοπλοκίες των εχθρών τους, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Στ’ αλήθεια, ο Αλλάχ υπερασπίζεται τους πιστούς.» (Σούρα Αλ-Χατζ 22:38)

  2. Η πίστη στον Αλλάχ φέρνει την ευτυχία και αποτελεί την πηγή της καλής ζωής, όπως λέει το Κοράνιο, «Όποιος εκτελεί ενάρετες πράξεις, είτε άνδρας είτε γυναίκα, ενώ είναι πιστός, στ’ αλήθεια θα τον κάνουμε να ζήσει μια καλή ζωή.» (Σούρα Αν-Ναχλ, 16:97)

  3. Η πίστη στον Αλλάχ απελευθερώνει τον ανθρώπινο νου από τις δεισιδαιμονίες. Όσοι πιστεύουν στον Αλλάχ στηρίζονται εξ’ ολοκλήρου σ’ Αυτόν και είναι πλήρως αφοσιωμένοι σ’ Αυτόν, καθώς είναι ο Κύριος όλων των κόσμων και ο Ένας Αληθινός Θεός χωρίς εταίρους. Ως εκ τούτου, δεν φοβούνται κανέναν και δεν δείχνουν την αφοσίωσή τους σε κανέναν εκτός του Αλλάχ. Αυτό τους απελευθερώνει από όλες τις δεισιδαιμονίες και παρανοήσεις.

  4. Το μεγαλύτερο όφελος της πίστης στον Αλλάχ είναι η επίτευξη της ευαρέστησης του Αλλάχ, η είσοδος στον Παράδεισο και η απόλαυση της αιώνιας ευτυχίας και του απεριόριστου ελέους του Αλλάχ.