Πίστη στην Έσχατη Ημέρα – Οι Έξι Πυλώνες της Πίστης (Ιμά)

Πίστη στην Έσχατη Ημέρα

Σημασία της Πίστης στην Έσχατη Ημέρα

Σταθερή πίστη πως ο Παντοδύναμος Αλλάχ θα επαναφέρει τους ανθρώπους στη ζωή από τους τάφους τους• Θα τους κρίνει, έπειτα, σύμφωνα με τις πράξεις τους. Όσοι αξίζουν να πάνε στον Παράδεισο θα σταλούν εκεί, ενώ όσοι αξίζουν να πάνε στο Πυρ της Κολάσεως θα σταλθούν σε αυτό.

Η πίστη στην Έσχατη Ημέρα αποτελεί ένα από τα άρθρα της πίστης, και η πίστη δεν θα είναι έγκυρη αν δεν πιστέψει κάποιος στην Έσχατη Ημέρα, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Μα η [αληθινή] ευσέβεια είναι εκείνου που πιστεύει στον Αλλάχ και στην Εσχάτη Ημέρα.» (Σούρα Αλ-Μπάκαρα, 2:177)

Γιατί Επισημαίνει το Κοράνιο την Πίστη στην Έσχατη Ημέρα;

Το Κοράνιο επισημαίνει την πίστη στην Έσχατη Ημέρα και στρέφει την προσοχή μας σε αυτήν σε πολλές περιστάσεις, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους έκφρασης στα αραβικά, και συνδέοντας την πίστη στην Έσχατη Ημέρα με την πίστη στον Αλλάχ.

Ο λόγος γι’ αυτό είναι πως η πίστη στην Έσχατη Ημέρα αποτελεί λογική συνέπεια της πίστης στον Παντοδύναμο Αλλάχ και την απόλυτη Δικαιοσύνη Του. Για να εξηγήσουμε αυτό:

Ο Αλλάχ δεν εγκρίνει την αδικία• δεν θα αφήσει τους παραβάτες ατιμώρητους, ούτε θα απογοητεύσει τους αδικημένος εμποδίζοντάς τους να αποζημιωθούν για την αδικία που έγινε σε βάρος τους, ούτε θα απογοητεύσει τους ενάρετους χωρίς να τους ανταμείψει για την αρετή τους. Πολλοί είναι αυτοί που πέρασαν τη ζωή τους καταπιέζοντας άλλους μένοντας ατιμώρητοι μέχρι που πέθαναν• πολλοί είναι αυτοί που υπέφεραν μεγάλο βαθμό αδικίας και πέθαναν χωρίς να λάβουν καν αποζημίωση για το κακό που έγινε σε βάρος τους. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει μια άλλη ζωή, διαφορετική από την παρούσα ζωή, όπου οι ενάρετοι θα ανταμειφθούν και οι παραβάτες θα τιμωρηθούν, και όλοι θα λάβουν την αμοιβή ή την τιμωρία που τους αξίζει.

Το Ισλάμ μας διδάσκει να σωθούμε από το Πυρ της Κολάσεως δείχνοντας καλοσύνη στους άλλους, ακόμη κι αν δίνουμε μισό χουρμά ως ελεημοσύνη.

Τι Περιλαμβάνει η Πίστη στην Έσχατη Ημέρα;

Η πίστη στην Έσχατη Ημέρα περιλαμβάνει έναν αριθμό πραγμάτων, μερικά εκ των οποίων είναι τα εξής:

 1. Πίστη στην Ανάσταση και Συγκέντρωση: Αυτό σημαίνει πως ο Παντοδύναμος Αλλάχ θα επαναφέρει τους ανθρώπους στη ζωή από τον τάφο, και κάθε ψυχή θα επιστρέψει στο αντίστοιχο σώμα της. Οι άνθρωποι θα σταθούν ενώπιον του Κυρίου όλων των κόσμων για την κρίση. Θα συγκεντρωθούν σε μια τεράστια επίπεδη πεδιάδα, γυμνοί και ανυπόδητοι, όπως ακριβώς τους δημιούργησε ο Αλλάχ.

Πράγματι, η πίστη στην ανάσταση των νεκρών επιβεβαιώνεται από κειμενικές αποδείξεις του Κορανίου και της Σούννα και έχει αποδειχθεί με τη λογική, καθώς και μέσω της εσωτερικής έμφυτης φύσης (φίτρα). Πιστεύουμε, συνεπώς, σθεναρά πως ο Αλλάχ θα αναστήσει τους νεκρούς από τον τάφο τους, οι ψυχές τους θα επιστρέψουν στα αντίστοιχα σώματά τους και όλοι οι άνθρωποι θα σταθούν ενώπιον του Κυρίου των κόσμων για την κρίση.

Το Κοράνιο λέει, «Έπειτα απ’ όλα αυτά στο τέλος θα πεθάνετε και έπειτα, κατά την Ημέρα της Αναστάσεως, θα αναστηθείτε.» (Σούρα Αλ-Μουμιμούν, 23!15-16)

Όλα τα Θεία Βιβλία έχουν επιβεβαιώσει αυτό το γεγονός. Αυτό αποτελεί την απόλυτη σοφία, η οποία απαιτεί να θέσει ο Αλλάχ μια τελική ημέρα κατά την οποία θα κρίνει τους ανθρώπους για τον αν υπάκουσαν ή απέρριψαν τις Εντολές Του, τις οποίες έστειλε σε αυτούς μέσω των αγγελιαφόρων Του, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Νομίζατε ότι σας δημιουργήσαμε μάταια, και ότι δε θα επιστρέψετε σε Μας;» (Σούρα Αλ-Μου’μινούν, 23:115)

Μερικές Κειμενικές Αποδείξεις από το Κοράνιο Αναφορικά με την Ανάσταση

 • Ο Αλλάχ ήταν Αυτός που δημιούργησε την ανθρωπότητα για πρώτη φορά, και είναι σε θέση να την επαναφέρει στη ζωή, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Και Αυτός είναι που ξεκινά τη Δημιουργία. Έπειτα την επαναλαμβάνει, και αυτό είναι (ακόμα) ευκολότερο γι’ Αυτόν.» (Σούρα Αρ-Ρουμ, 30:27). Διαψεύδοντας τον ψευδή ισχυρισμό πως είναι αδύνατο τα κόκαλα να επανέλθουν στη ζωή όταν αποσυντεθούν, ο Παντοδύναμος Αλλάχ λέει, «Πες (ω, Μωχάμμαντ): ‘Θα τους δώσει ζωή Αυτός που τα δημιούργησε εξ’ αρχής!’» (Σούρα Για Σιν, 36:79)

 

 • Όταν ένα χωράφι γίνεται άγονο και νεκρό, και ύστερα ο Αλλάχ στέλνει πάνω του βροχή, τότε εκείνο κινείται και φουσκώνει και γεννά κάθε λογής όμορφο φυτό. Αυτός που μπορεί να το φέρει στη ζωή, είναι σίγουρα Ικανός να επαναφέρει τους νεκρούς πίσω στη ζωή, όπως λέει το Κοράνιο, «Και στείλαμε ευλογημένο νερό από τον ουρανό και κάναμε κήπους να μεγαλώσουν με αυτό και σιτηρά προς συγκομιδή, και ψηλά φοινικόδεντρα με πυκνούς καρπούς, ως παροχή για τους δούλους Μας• με αυτό φέραμε μια νεκρή γη στη ζωή. Έτσι θα είναι η ανάσταση.» (Σούρα Καφ, 50:9-11)
 • Κάθε λογικός άνθρωπος παραδέχεται πως αν κάποιος μπορεί να κάνει κάτι δύσκολο, τότε λογικό είναι, να μπορεί να κάνει κάτι πιο εύκολο από αυτό. Συνεπώς, αν ο Παντοδύναμος Αλλάχ ήταν Ικανός να δημιουργήσει θαυμαστούς ουρανούς, την τεράστια γη και όλα τα δυνατά αστέρια, τότε μπορεί, όπως είναι λογικό, να επαναφέρει εύκολα κόκαλα που έχουν αποσυντεθεί πίσω στη ζωή, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Δεν έχει Αυτός που δημιούργησε τους ουρανούς και τη γη τη δύναμη να δημιουργήσει [από σαπισμένα κόκαλα] ξανά το ίδιο [δηλ. να τα επαναφέρει ξανά στη ζωή]; Ναι, πράγματι! Αυτός είναι ο Αλ-Χαλάκ (Δημιουργός), ο Αλ-‘Αλείμ (Παντογνώστης).» (Σούρα Για Σιν, 36:81)
 1. Πίστη στην Κρίση και την Ζυγαριά των Πράξεων: Ο Παντοδύναμος Αλλάχ θα κρίνει τους ανθρώπους σύμφωνα με τις πράξεις που έκαναν στην εγκόσμια ζωή. Όσοι λατρεύουν τον Αλλάχ μόνο και υπακούνε σ’ Αυτόν και τον Αγγελιαφόρο Του Μωχάμμαντ r, θα λάβουν έναν εύκολο λογαριασμό. Όσο για εκείνους που διαπράττουν την ασυγχώρητη αμαρτία του σιρκ και δείχνουν ανυπακοή σ’ Αυτόν, θα λάβουν σκληρό λογαριασμό.

Οι πράξεις των ανθρώπων θα ζυγιστούν σε μια τεράστια ζυγαριά. Οι καλές πράξεις θα τοποθετηθούν στον ένα δίσκο της, ενώ οι κακές πράξεις θα τοποθετηθούν στον δίσκο στην άλλη άκρη της Ζυγαριάς. Αυτοί, οι καλές πράξεις των οποίων ξεπερνούν σε βάρος τις κακές τους πράξεις, θα εισαχθούν στον Παράδεισο, ενώ εκείνοι, των οποίων οι κακές πράξεις ξεπερνούν σε βάρος τις καλές πράξεις, θα σταλθούν στο Πυρ της Κολάσεως, και ο Αλλάχ δεν αδικεί κανέναν.

Ο Αλλάχ λέει, «Και θα θέσουμε/ή/τοποθετήσουμε ζυγούς δικαιοσύνης την Ημέρα της Ανάστασης, και τότε κανείς δε θα αντιμετωπιστεί άδικα και καμιά ψυχή δεν θα αδικηθεί στο ελάχιστο. Και αν ακόμα (στα έργα της ψυχής) υπάρχει το βάρος ενός σιναπόσπορου, θα το φέρουμε (για να λογαριαστεί). Και επαρκεί ότι είμαστε Εμείς οι Δικαστές για να κάνουμε Λογαριασμό.» (Σούρα Αλ-Ανμπιγιά’, 21:47)

 1. Παράδεισος και Κόλαση: Ο Παράδεισος είναι η κατοικία της αιώνιας ευδαιμονίας την οποία ο Αλλάχ έχει ετοιμάσει για τους ενάρετους ανθρώπους που έχουν υπακούσει τον Αλλάχ και τον Αγγελιαφόρο Του r. Σε αυτόν θα βρουν ό,τι επιθυμεί η καρδιά τους και τα μάτια τους βρίσκουν εκεί ευχαρίστηση.

Ξυπνώντας την επιθυμία των δούλων Του να συναγωνιστούν ο ένας με τον άλλο στην υπακοή Αυτού, έτσι ώστε να εισαχθούν στον Παράδεισο, ο Παντοδύναμος Αλλάχ λέει, «Και σπεύστε στο δρόμο της συγχώρεσης από τον Κύριό σας, και για τον Παράδεισο (που είναι) τόσο πλατύς όσο οι ουρανοί και η γη, και έχει ετοιμαστεί για τους ευσεβείς.» (Σούρα Ααλ-‘Ιμράν, 3:133)

Όσο για το Πυρ της Κολάσεως, αποτελεί την κατοικία της αιώνιας τιμωρίας την οποία έχει ετοιμάσει ο Αλλάχ για τους άπιστους, οι οποίοι έχουν απορρίψει τον Αλλάχ και έχουν δείξει ανυπακοή στους αγγελιαφόρους Του. Σε αυτό θα βρουν όλα τα ήδη τρομερών τιμωριών και βασανιστηρίων που δεν μπορούν να φανταστούν.

Προειδοποιώντας τους δούλους Του κατά του Πυρός της Κολάσεως, ο Παντοδύναμος Αλλάχ λέει, «τότε να φοβάστε το Πυρ (την Κόλαση) του οποίου το καύσιμο είναι άνθρωποι και πέτρες, προετοιμασμένο για τους απίστους.» (Σούρα Αλ-Μπάκαρα, 2:24)

Σου ζητάμε, Ω, Αλλάχ, να μας εισάγεις στον Παράδεισο και να μας καθοδηγήσεις στο να πούμε λόγια και να κάνουμε πράξεις που θα μας φέρουν πιο κοντά σε αυτόν, και ζητάμε καταφύγιο σε Σένα από το Πυρ της Κολάσεως και από λόγια και πράξεις που θα μας φέρουν πιο κοντά σε αυτό.
 1. Τιμωρία και Ευδαιμονία στον Τάφο: Πιστεύουμε ως ο θάνατος είναι γεγονός, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Πες (Ω, Μωχάμμαντ): Ο Άγγελος του Θανάτου, ο οποίος σας έχει αναλάβει, θα αφαιρέσει τη ζωή σας κι έπειτα θα επιστρέψετε στον Κύριό σας.» (Σούρα Ασ-Σάτζντα, 32:11)

Στην πραγματικότητα, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το θάνατο• πιστεύουμε πως αν κάποιος πεθάνει ή σκοτωθεί με οποιονδήποτε τρόπο, είναι επειδή έχει έρθει η καθορισμένη για αυτόν ώρα, την οποία δεν μπορεί ούτε να καθυστερήσει, ούτε να επισπεύσει, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Και για κάθε έθνος ορίστηκε μια καθορισμένη ώρα. Έτσι, όταν έλθει η καθορισμένη ώρα τους, δε μπορούν να την καθυστερήσουν ούτε μια ώρα (ή δευτερόλεπτο), ούτε να την επισπεύσουν.» (Σούρα Αλ-Αράφ, 7:34)

 • Πιστεύουμε, επίσης, πως όποιος πεθαίνει έχει ουσιαστικά περάσει στη μέλλουσα ζωή.
 • Υπάρχουν πολλές αυθεντικές παραδόσεις του Προφήτη Μωχάμμαντ r στις οποίες αναφέρει την τιμωρία του τάφου για τους απίστους και τους μοχθηρούς ανθρώπους και την μακαριότητα για τους πιστούς και τους ενάρετους. Πιστεύουμε σε όλα αυτά αλλά απέχουμε από το να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε πως μπορεί να έγιναν, καθώς ο ανθρώπινος νους δεν είναι σε θέση να κατανοήσει τον τρόπο ή την πραγματοποίηση τους, καθώς αποτελούν μέρος του αόρατου κόσμου, όπως το Πυρ της Κολάσεως ή ο Παράδεισος, και όχι του υλικού, ορατού κόσμου. Ο ανθρώπινος νους μπορεί να διεξάγει μόνο αναλογική σκέψη και επαγωγικούς συλλογισμούς και να βγάλει συμπεράσματα για θέματα που έχουν την ίδια σχέση και οι νόμοι των οποίων είναι γνωστοί στον ορατό κόσμο.
 • Η ζωή στον τάφο αποτελεί μέρος του αόρατου κόσμου η οποία δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή με τις αισθήσεις. Αν αυτό ήταν δυνατόν, η πίστη στον αόρατο κόσμο δεν θα είχε κανένα όφελος, δεν θα υπήρχε καμία σοφία πίσω από την τήρηση θρησκευτικών καθηκόντων, και οι άνθρωποι δεν θα θεωρούσαν απαραίτητη την ταφή των νεκρών. Όπως είπε ο Προφήτης r, «Αν δεν θάβατε ο ένας τον άλλο, θα προσευχόμουν στον Αλλάχ να σας κάνει να ακούσετε την τιμωρία του τάφου, την οποία εγώ μπορώ να ακούσω.» (Σαχίχ Μόσλεμ:2867, Σούναν Αν-Νασά’ι: 2058). Είναι επειδή τα ζώα εξαιρούνται από θρησκευτικά καθήκοντα το ότι μπορούν να ακούσουν τις φωνές των τιμωρημένων στους τάφους τους.

Οφέλη της Πίστης στην Έσχατη Ημέρα

 1. Η πίστη στην Έσχατη Ημέρα παροτρύνει τους ανθρώπους να διεξάγουν μια ενάρετη ζωή, να κάνουν καλές πράξεις, να φοβούνται τον Αλλάχ και να απέχουν από τον εγωισμό και την υπεροψία. Για το λόγο αυτό, το Κοράνιο συχνά συνδέει την πίστη στην Έσχατη Ημέρα με τις ενάρετες πράξεις. Τα εδάφια που ακολουθούν αποτελούν παραδείγματα αυτού: «Τα Τζαμιά του Αλλάχ πρέπει να συντηρούνται μόνο από όσους πιστεύουν στον Αλλάχ και την Έσχατη Ημέρα.» (Σούρα Ατ-Τάωμπα, 9:18) «Αυτοί που πιστεύουν στη Μέλλουσα Ζωή πιστεύουν σ’ αυτό (το Κοράνιο, ότι είναι ο Λόγος του Αλλάχ), και τηρούν τις προσευχές τους τακτικά.» (Σούρα Αλ-Αν‘άμ, 6:92)

 2. Υπενθυμίζει σε αυτούς που είναι εντελώς απορροφημένοι στην εγκόσμια ζωή και τις μεταβατικές απολαύσεις της, τη σημασία του να συναγωνίζονται ο ένας με τον άλλο για την υπακοή στον Αλλάχ, προτρέποντάς τους να κάνουν τόσες καλές πράξεις όσο διαρκεί η ζωή τους και δείχνοντάς τους πως η εγκόσμια ζωή είναι εφήμερη και πως η μέλλουσα αποτελεί την αιώνια κατοικία. Αφού επαινεί τους αγγελιαφόρους Του στο Κοράνιο, και αφού αναφέρει τις ενάρετες πράξεις τους, ο Αλλάχ αναφέρει το λόγο που τους παρότρυνε να κάνουν τόσες ενάρετες πράξεις: «Στ’ αλήθεια, τους Επιλέξαμε (προτιμήσαμε και τιμήσαμε) δίνοντάς τους την αρετή της μνημόνευσης της Κατοικίας (της Μέλουσας Ζωής).» (Σούρα Σαντ, 38:46) Αυτό σημαίνει πως η διαρκής μνημόνευση της μέλλουσας ζωής ήταν ο λόγος πίσω από την τέλεση τέτοιων πράξεων. Όταν ορισμένοι από τους Μουσουλμάνους έγιναν τόσο νωθροί ώστε να υπακούσουν τον Αλλάχ και τον Αγγελιαφόρο Του r σε μια περίσταση, ο Αλλάχ αποκάλυψε το εξής εδάφιο: «Είστε περισσότερο ικανοποιημένοι με αυτή τη ζωή (προτιμώντας την) παρά με τη Μέλλουσα; Μα στην αλήθεια, η απόλαυση αυτού του κόσμου είναι πολύ λίγη σε σύγκριση με της Μέλλουσας.» (Σούρα Ατ-Τάωμπα, 9:38) Η πίστη στη Μέλλουσα Ζωή κάνει κάποιον να κατανοήσει πως όλες οι επίγειες απολαύσεις δεν μπορούν να συγκριθούν με την αιώνια ευδαιμονία του Παραδείσου, ούτε αξίζουν μία μόνο βουτιά στο Πυρ της Κολάσεως• αντίστροφα, κάνει κάποιον να κατανοήσει πως όλες οι εγκόσμιες ταλαιπωρίες και δυσχέρειες για χάρη του Αλλάχ, δεν είναι δυνατόν να συγκριθούν με την τιμωρία, στο Πυρ της Κολάσεως, ούτε να συγκριθούν με έστω μία βουτιά στον Παράδεισο.

 3. Κάνει κάποιον ικανοποιημένο με το μερίδιό του στη ζωή. Δε νιώθει λυπημένος ή αποκαρδιωμένος όταν χάνει μια εγκόσμια ευκαιρία. Αντίθετα, κάνει αυτό που μπορεί να κάνει, γνωρίζοντας σίγουρα πως ο Αλλάχ δεν αφήσει να χαθεί η αμοιβή κανενός που κάνει κάποια καλή πράξη. Αν κάτι αφαιρέθηκε από αυτόν άδικα ή με απάτη, ακόμη κι αν αυτό είναι μικρότερο και από ένα άτομο, σίγουρα θα το πάρει πίσω κατά την Ημέρα της Κρίσης όταν θα το χρειάζεται περισσότερο. Πώς μπορεί, λοιπόν, να νιώθει κανείς θλιμμένος όταν γνωρίζει σίγουρα πως θα πάρει όσα δικαιούται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή κατά την Ημέρα της Κρίσης; Πώς είναι δυνατόν να θρηνήσει ή να ανησυχήσει όταν γνωρίζει πως ο Καλύτερος Κριτής είναι Αυτός που θα κρίνει μεταξύ αυτού και των εχθρών του;