Πίστη στους Αγγέλους – Οι Έξι Πυλώνες της Πίστης (Ιμά)

Η Σημασία της Πίστης στους Αγγέλους του Αλλάχ

Αυτό σημαίνει σταθερή πίστη στην ύπαρξή τους, στο ότι ανήκουν στον κόσμο των αοράτων, όχι στον δικό μας κόσμο, και στο ότι είναι τιμημένοι και ενάρετοι δούλοι που λατρεύουν τον Αλλάχ όπως αξίζει να λατρεύεται, εκτελούν τις εντολές Του και δεν Τον παρακούν ποτέ.

Το Κοράνιο λέει γι’ αυτούς, «Και όμως αυτοί (οι άγγελοι που οι άπιστοι τους αποκαλούν κόρες του Αλλάχ) δεν είναι παρά τιμημένοι δούλοι [Του]. Δεν μιλούν ποτέ πριν Εκείνος μιλήσει, και ενεργούν μόνο έπειτα από διαταγή Του.» (Σούρα Αλ-Ανμπιγιά’, 21: 26-27)

Η πίστη σ’ αυτούς αποτελεί έναν από τους έξι πυλώνες της ιμάν (πίστης), όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Ο Αγγελιαφόρος πίστεψε σ’ ότι τού έχει σταλεί από τον Κύριό του, και (το ίδιο και) οι πιστοί. Όλοι πίστεψαν στον Αλλάχ, στους Αγγέλους Του, στα Βιβλία Του και στους Αγγελιαφόρους Του.» (Σούρα Αλ-Μπάκαρα, 2:285)

Όταν ο Προφήτης r ερωτήθηκε σχετικά με την πίστη, είπε, «Είναι η πίστη στον Αλλάχ, τους Αγγέλους Του, τα Βιβλία Του, τους Αγγελιαφόρους Του, την Έσχατη Ημέρα και η πίστη στο Θείο πεπρωμένο, τις καλές και τις κακές συνέπειες αυτού.» (Σαχίχ Μόσλεμ:8)

Τι Περιλαμβάνει η πίστη στους Αγγέλους;

 1. Πίστη στην ύπαρξής τους: Πιστεύουμε πως ο Αλλάχ τους έφτιαξε από φως και τους δημιούργησε με φυσική προδιάθεση να Τον λατρεύουν και να Τον υπακούν.
 2. Πίστη σε εκείνους τους αγγέλους τα ονόματα των οποίων αναφέρονται σε μας, όπως τον Τζιμπρήλ (Γαβριήλ). Πιστεύουμε, επίσης, γενικά σε όλους εκείνους τα ονόματα των οποίων δεν αναφέρονται σε εμάς.
 3. Πίστη στις ιδιότητές τους που έχουν αναφερθεί σε μας. Αυτές περιλαμβάνουν τις εξής:
 • Ανήκουν στον κόσμο των αοράτων, και ο Αλλάχ τους δημιούργησε μόνο για Τον λατρεύουν. Δεν έχουν κανένα θεϊκό χαρακτηριστικό και έχουν την φυσική προδιάθεση να δείχνουν πλήρη υποταγή στον Αλλάχ, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «δε δείχνουν ανυπακοή στις Εντολές του Αλλάχ, και κάνουν αυτό που διατάσσονται.» (Σούρα Ατ-Ταχρίμ, 66:6)
 • Ο Αλλάχ τους δημιούργησε από φως, όπως φαίνεται από το χαντίθ, «Οι άγγελοι δημιουργήθηκαν από φως.» (Σαχίχ Μόσλεμ: 2996)
 • Έχουν φτερά, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «όλη η δόξα ανήκει στον Αλλάχ, τον Δημιουργό των Ουρανών και της γης, ο Οποίος έκανε τους αγγέλους αγγελιαφόρους με δύο, τρία, ή τέσσερα ζευγάρια φτερά. Αυξάνει σε δημιουργία ό,τι επιθυμεί• πράγματι, ο Αλλάχ είναι Ικανός για όλα τα πράγματα.». (Σούρα Φάτιρ, 35:1)
 1. Πίστη στα καθήκοντά τους που έχουν αναφερθεί σε μας, και τα οποία διεξάγουν με εντολή του Αλλάχ. Αυτά περιλαμβάνουν:

Ο άγγελος που ανέλαβε την αποστολή της διάδοσης της αποκάλυψης του Αλλάχ στους αγγελιαφόρους Του, δηλαδή ο Τζιμπρήλ (Γαβριήλ).

Ο άγγελος που ανέλαβε την αποστολή της αφαίρεσης της ψυχής εκείνων που πρόκειται να πεθάνουν, δηλαδή ο Άγγελος του Θανάτου και οι βοηθοί του.

Οι άγγελοι που ανέλαβαν την αποστολή της καταγραφής όλων των καλών και των κακών πράξεων που κάνουν οι άνθρωποι, γνωστοί ως Ευγενείς Γραφείς (αλ-κιράμ αλ-κάτιμπουν).

Οφέλη της Πίστης στους Αγγέλους

Η πίστη στους αγγέλους έχει πολυάριθμα οφέλη στη ζωή του πιστού. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

 1. Αντίληψη της απόλυτης δύναμης και εξουσίας του Αλλάχ: Η θαυμαστή και σπουδαία δημιουργία των αγγέλων μαρτυρά ξεκάθαρα τη Μεγαλειότητα του Δημιουργού τους. Το γεγονός ότι ο Αλλάχ δημιούργησε τους δυνατούς αγγέλους από φως και με φτερά, μας κάνει να εκτιμήσουμε τις Ιδιότητές Του με τη σημασία και την εκτίμηση που του αναλογεί και να Τον σεβαστούμε ακόμα περισσότερο.

 2. Σταθερότητα στην υπακουή προς τον Αλλάχ: Η σταθερή πίστη πως ορισμένοι άγγελοι καταγράφουν όλες τις πράξεις μας, μας προτρέπει να φοβόμαστε τον Αλλάχ και να μην προσπαθούμε να Τον παρακούσουμε, είτε κρυφά, είτε δημόσια.

 3. Διατήρηση της υπομονής, στην υπακούη και στη λατρεία προς τον Αλλάχ: Όταν αντιλαμβανόμαστε τον απεριόριστο αριθμό αγγέλων στο αχανές σύμπαν που υπακούν τον Αλλάχ και Τον λατρεύουν διαρκώς, όπως πρέπει να λατρεύεται, αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι μας, γινόμαστε πιο σταθεροί στη λατρεία Του και βιώνουμε, επίσης, ένα σπουδαίο αίσθημα γαλήνης, ευτυχίας και επιβεβαίωσης.

 4. Ευγνωμοσύνη προς τον Αλλάχ: Το γεγονός ότι ο Παντοδύναμος Αλλάχ δημιούργησε ορισμένους αγγέλους αποστολή των οποίων είναι να φυλάνε τους ανθρώπους ενάντια στο κακό, μας προτρέπει να Τον ευχαριστούμε για τη Θεία φροντίδα Του.