Ποινή για τη Ρίμπα

Ποινή για τη Ρίμπα

  1. Όσοι εμπλέκονται σε συναλλαγές τοκογλυφίας εκθέτουν τους εαυτούς τους σε πόλεμο τον οποίο έχουν κηρύξει ο Αλλάχ και ο Αγγελιαφόρος Του (r) σε όσους ασχολούνται με τη ρίμπα, και γίνονται συνεπώς εχθροί τους. Όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Και αν δεν το κάνετε, όμως, τότε θα λάβετε μια ειδοποίηση για πόλεμο από τον Αλλάχ και τον Αγγελιαφόρο Του, μα αν μετανοήσετε, θα λάβετε το σύνολο των κεφαλαίων σας. Δε θα αδικήσετε (τους άλλους με το να πάρετε τόκο για τα δάνειά τους), ούτε θα αδικηθείτε (με το να μειώσουν κάτι από τα δάνεια που πήραν από σας).» (Σούρατ Αλ-Μπάκαρα, 2:279) Πράγματι, ένας τέτοιος πόλεμος αφήνει καταστρεπτικές σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες, και οι πολλαπλές μορφές βαθιάς αγωνίας και κατάθλιψης που έχουν πλήξει τους ανθρώπους αυτές τις μέρες, αποτελούν μερικά από τα σημάδια αυτού του πολέμου που έχει κηρύξει ο Αλλάχ σε όσους παρακούν τις εντολές Του εμπλεκόμενοι σε τέτοιες συναλλαγές. Οι συνέπειες αυτού του πολέμου στη Μέλλουσα Ζωή θα είναι πολύ χειρότερες, τόσο που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί.
  2. Όσοι εμπλέκονται σε συναλλαγές τοκογλυφίας με οποιοδήποτε τρόπο στερούνται του ελέους του Αλλάχ. Ο Τζάμπιρ αφηγήθηκε: «Ο Αγγελιαφόρος του Αλλάχ (r) καταράστηκε το άτομο που αποδέχεται την τοκογλυφία (τόκο), αυτόν που τη δίνει, και αυτόν που την καταγράφει και τους δύο μάρτυρες σε αυτήν.». Είπε, «Είναι όλοι ίσοι στην αμαρτία.» (Σαχίχ Μόσλεμ: 1598)
  3. Θα αναστηθούν για την Ημέρα της Κρίσεως με τέτοιο άσχημο τρόπο που θα τρεκλίζουν, θα τινάσσονται και θα τρέμουν σαν κάποιον που υποφέρει από παράνοια ή αντιμετωπίζουν επιληπτικές κρίσεις, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Αυτοί που τρώνε (συλλέγουν) τόκους δεν θα σηκωθούν (από τους τάφους τους την Ημέρα της Ανάστασης), παρά όπως σηκώνεται ένα άτομο που χτυπιέται με την τρέλα από το Σατανά.» (Σούρατ Αλ-Μπάκαρα, 2:275)
  4. Τα κέρδη που προέρχονται από συναλλαγές τοκογλυφίας, όσο τεράστια και να φαίνονται, θα στερηθούν κάθε ευλογίας, και όσοι χρησιμοποιούν τέτοια κέρδη δεν θα βρουν ούτε ευτυχία, ούτε ψυχική ηρεμία, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Ο Αλλάχ θα καταστρέψει τη Ρίμπα (το ποσό της τοκογλυφίας) και θα πολλαπλασιάσει την ελεημοσύνη (δηλ. τα χρήματα που ξοδεύονται σε ελεημοσύνη).». (Σούρατ Αλ-Μπάκαρα, 2:276)