Πράγματα που Διακόπτουν τη Νηστεία

Πράγματα που Διακόπτουν τη Νηστεία

Ένας άνθρωπος που νηστεύει πρέπει να αποφεύγει έναν αριθμό πραγμάτων τα οποία πρόκειται να διακόψουν τη νηστεία. Αυτά είναι τα εξής:

  1. Φαγητό και ποτό, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Και να τρώτε και να πίνετε μέχρι να φανεί σε σας το λευκό νήμα (φως) της αυγής από το μαύρο νήμα (σκοτάδι της νύχτας). Έπειτα να ολοκληρώνετε τη νηστεία μέχρι να πέσει η νύχτα.» (Σούρατ Αλ-Μπάκαρα, 2:187) Ωστόσο, αν κάποιος ξεχάσει πως νηστεύει κι έτσι φάει ή πιει, η νηστεία του είναι ακόμα έγκυρη και δεν θεωρείται αμαρτωλός αν το έκανε από απερισκεψία. Ο Προφήτης (r) είπε, «Όποιος ξεχνά ότι νηστεύει κι έτσι τρώει ή πίνει, ας ολοκληρώσει τη νηστεία του, καθώς ο Αλλάχ είναι που τον τάισε ή του έδωσε να πιει.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 1831, Σαχίχ Μόσλεμ: 1155).
  2. Οτιδήποτε ανήκει στην κατηγορία αυτών που είναι παρόμοια με φαγητό ή ποτό. Αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:
  • Οι ενέσεις που έχουν κάποια διατροφική αξία: Αυτές χρησιμεύουν για να τροφοδοτούν τον οργανισμό με τα απαραίτητα μέταλλα και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, εξού και η ομοιότητά τους με το φαγητό και το ποτό.
  • Μετάγγιση αίματος: Το αίμα είναι όπως το σύστημα κυκλοφορίας του σώματος, και όπως κυκλοφορεί, παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα, εξού και η ομοιότητά της με το φαγητό και το ποτό.
  • Μετάγγιση αίματος: Το αίμα είναι όπως το σύστημα κυκλοφορίας του σώματος, και όπως κυκλοφορεί, παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα, εξού και η ομοιότητά της με το φαγητό και το ποτό.
  1. Σεξουαλική δραστηριότητα κατά την οποία ο άνδρας τοποθετεί το πέος του στον κόλπο της γυναίκας, ανεξάρτητα από το αν αυτό οδηγεί σε εκσπερμάτωση.
  2. Εσκεμμένη έκκριση σπέρματος μέσω ερωτικών παιχνιδιών, αυνανισμού ή άλλων μέσων.

Ωστόσο, τα σεξουαλικώς συναρπαστικά όνειρα που οδηγούν σε εκσπερμάτωση, δεν διακόπτουν τη νηστεία.

Ένας άνδρας μπορεί να φιλήσει τη γυναίκα του αν γνωρίζει πως μπορεί εύκολα να συγκρατηθεί και να μην εμπλακεί σε συνουσία ή οποιαδήποτε πράξη μπορεί να οδηγήσει σε έκκριση σπέρματος.

  1. Εσκεμμένος εμετός: Ο ακούσιος εμετός, ωστόσο, δεν διακόπτει τη νηστεία. Ο Προφήτης (r) είπε, «Αν κάποιος κάνει εμετό ακούσια ενώ τηρεί νηστεία, δεν χρειάζεται να αναπληρώσει γι’ αυτό νηστεύοντας μια άλλη μέρα• ωστόσο, αν κάνει εμετό εσκεμμένα, τότε πρέπει να νηστέψει μία άλλη ημέρα επειδή διέκοψε την [υποχρεωτική] νηστεία του.» (Σούνναν Ατ-Τίρμιδι: 720• Σούνναν Άμπου Νταούντ:2380)
  2. Έναρξη έμμηνου ρήσης ή μεταγεννητικής αιμορραγίας ανεξαρτήτως της ώρας ή του μέρους της ημέρας κατά την οποία ξεκινά μια τέτοια αιμορραγία. Όποτε ξεκινά η αιμορραγία, ακόμη κι αν λάβει χώρα αμέσως πριν τη δύση του ηλίου, η νηστεία μιας γυναίκας διακόπτεται αυτόματα. Αν μια γυναίκα με έμμηνο ρήση καθαρίσει μετά την αυγή, η νηστεία της δεν είναι έγκυρη επίσης. Ο Προφήτης (r) είπε, «Δεν είναι αλήθεια πως η γυναίκα δεν μπορεί ούτε να προσευχηθεί ούτε να νηστέψει κατά τη διάρκεια της περιόδου της;» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 1850)

Παρ’ όλα αυτά, εκτός από την έμμηνο ρύση και την αιμορραγία μετά τον τοκετό, η ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας, που βιώνουν μερικές γυναίκες δεν τις εμποδίζει από τη νηστεία.