Πρόσκληση Μελών της Οικογένειας και Συγγενών στο Ισλάμ

Ένα άτομο που έχει καθοδηγηθεί στο Ισλάμ πρέπει να κάνει το καλύτερο που μπορεί ώστε να καλέσει τα μέλη της οικογένειάς του και τους συγγενείς σε αυτή τη θρησκεία, επειδή είναι οι πιο κοντινοί και πιο αγαπητοί άνθρωποι σ’ αυτόν. Θα πρέπει, ενώ κάνει αυτό, να υπομείνει οποιοδήποτε κακό μπορεί να αντιμετωπίσει με υπομονή. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά μέσα για να τους δείξει την αλήθεια. Όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Και διάταξε την προσευχή στην οικογένειά σου, και να είσαι υπομονετικός κατά την προσφορά αυτών (δηλ. των προσευχών τηρώντας τους πυλώνες, τις δεοντολογίες και τους κανόνες τους).» (Σούρα Τα-Χα, 20: 132)

Μερικοί από τους καλούντες στο Ισλάμ μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι άνθρωποι με τους οποίους δεν έχουν σχέση ανταποκρίνονται ευνοϊκά στην πρόσκληση, ενώ οι πιο στενοί συγγενείς τους αρνούνται να το πράξουν, γεγονός που τους προκαλεί μεγάλη θλίψη και απογοήτευση. Ένας επιτυχημένος καλών στο Ισλάμ, ωστόσο, ποτέ δεν εγκαταλείπει την ελπίδα• προσπαθεί ό,τι καλύτερο μπορεί ώστε να τους καθοδηγήσει προς την αλήθεια, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους και τεχνικές και προσευχόμενος στον Αλλάχ να καθοδηγήσει τις καρδιές τους, ακόμη και κάτω από τις πιο δυσχερείς περιστάσεις.

Ο Προφήτης (r) έκανε ακριβώς αυτό με το θείο του Αμπού Τάλιμπ. Χρησιμοποιήσε κάθε δυνατό τρόπο για να τον καλέσει στο Ισλάμ και συνέχισε να το κάνει μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του Αμπού Τάλιμπ. Όταν Αμπού Τάλιμπ ήταν στο νεκροκρέβατό του, ο Προφήτης (r) τον παρακαλούσε, «Αγαπητέ θείε, πες, λα ιλάχα ίλλα Αλλάχ, (δεν υπάρχει άλλος θεός που αξίζει να λατρεύεται παρά μόνο ο Αλλάχ) έτσι ώστε να είμαι σε θέση να μεσολαβήσω για σένα μέσω αυτής της φράσης την Ημέρα της Κρίσεως.». (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 3671, Σαχίχ Μόσλεμ: 24) Ο Αμπού Τάλιμπ, ωστόσο, αρνήθηκε να το πράξει, και έτσι πέθανε ως πολυθεϊστής. Με αφορμή αυτό ο Αλλάχ αποκάλυψε το ακόλουθο Εδάφιο: «Στ’ αλήθεια δεν μπορείς να καθοδηγήσεις όποιον επιθυμείς: ο Αλλάχ είναι Αυτός ο Οποίος καθοδηγεί οποίον επιθυμεί. Και Αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα όσους λαμβάνουν καθοδήγηση.». (Σούρατ Αλ-Κάσας, 28:56)