Σούνναν Αλ-Φίτρα (Πρακτικές που Υπαγορεύονται από την Αγνή Φύση του Ανθρώπου)

Σούνναν Αλ-Φίτρα (Πρακτικές που Υπαγορεύονται από την Αγνή Φύση του Ανθρώπου)

Τι Σημαίνει η Φράση Σούνναν Αλ-Φίτρα;

Το Ισλάμ ενθαρρύνει τους μουσουλμάνους να διατηρούν την καλύτερη δυνατή εξωτερική εμφάνιση.

Η Σούνναν Αλ-Φίτρα αναφέρεται σε μια σειρά από πρακτικές υγιεινής ή αισθητικής που επιβλήθηκαν από το Ισλάμ, οι οποίες είναι συνεπείς με την αγνή φύση στην οποία ο Αλλάχ δημιούργησε τον άνθρωπο και οι οποίες χρησιμεύουν για να βελτιώσουν την εμφάνισή του και να την τελειοποιήσουν, κάνοντας τους Μουσουλμάνους να συνδυάζουν την εσωτερική με την εξωτερική τελειότητα.

Ο Προφήτης είπε (r): «Η έμφυτη φύση (Σούνναν Αλ-Φίτρα) αποτελείται από πέντε συνήθειες: περιτομή, κόψιμο του ηβικού τριχώματος, κόψιμο του μουστακιού, κόψιμο των νυχιών και αφαίρεση των τριχών της μασχάλης.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 5552, Σαχίχ Μόσλεμ: 257)

Η περιτομή είναι η πράξη της αφαίρεσης της μπροστινού δέρματος (του χαλαρού ιστού) που καλύπτει τη βάλανο του πέους. Αυτή πραγματοποιείται συνήθως σε ένα μωρό αγοράκι κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση του.

Είναι μια συνιστώμενη πράξη και ένα από τα «Σούνναν Αλ-Φίτρα» σε σχέση με τους άνδρες. Επίσης, έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά δεν αποτελεί προϋπόθεση για τον ασπασμό του Ισλάμ. Δεν θα ήταν ωστόσο κανείς αμαρτωλός αν δεν κάνει περιτομή από φόβο ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Κοπή του μουστακιού: Η διατήρηση ενός μουστακιού είναι επιτρεπτή, αλλά δεν συνιστάται. Ωστόσο, αν ένας Μουσουλμάνος επιλέγει να το κρατήσει, πρέπει να το ψαλιδίζει σε τακτική βάση.

Ανάπτυξη γενειάδας: το Ισλάμ προτρέπει τους άνδρες να αφήσουν γενειάδα, τις τρίχες που αυξάνονται στο πηγούνι και τα μάγουλα του προσώπου ενός άνδρα.

Η ανάπτυξη γενειάδας σημαίνει να μην την ξυρίζουν, σε συμφωνία με τις διδασκαλίες του Προφήτη (r).

Κόψιμο των νυχιών: Ένας Μουσουλμάνος οφείλει να κόβει τα νύχια του τακτικά, προκειμένου να αφαιρεθούν παθογόνοι οργανισμοί, βρωμιά και τα υπολείμματα που μένουν συνήθως κάτω από τα νύχια.

Αφαίρεση των τριχών της μασχάλης: Ένας Μουσουλμάνος απαιτείται να αφαιρεί τις τρίχες της μασχάλης αποτριχώνοντάς τες ή με τη χρήση οποιωνδήποτε άλλων μέσων εξυπηρετούν το σκοπό αυτό ώστε να κρατήσει μακριά τις δυσάρεστες οσμές.