Ταπεινότητα (Ορισμένες πτυχές της ζωής και των υψηλών ηθικών προτύπων του Προφήτη)

Ορισμένες πτυχές της ζωής και των υψηλών ηθικών προτύπων του Προφήτη ( r )

Ο Προφήτης (ﷺ) ήταν η επιτομή του καλού ηθικού χαρακτήρα.

Ο Προφήτης (r) ήταν η επιτομή του καλού χαρακτήρα και της προσωπικής ακεραιότητας. Όταν η Αΐσα ل, μια από τις συζύγους του Προφήτη (r), ρωτήθηκε σχετικά με το χαρακτήρα του Προφήτη (r), απάντησε, «Ο χαρακτήρας του ήταν το Κοράνιο.» (Μούσναντ Άχμαντ: 24601• Σαχίχ Μόσλεμ: 746) Αυτό σημαίνει ότι μετέφρασε τις ευγενείς διδασκαλίες του Κορανίου στην πραγματικότητα.

Ταπεινότητα

  • Ο Προφήτης (r) ήταν τόσο ταπεινός που δεν ήθελε οι άνθρωποι να σηκώνονται όρθιοι κατά την άφιξή του και τους απαγόρευσε να το πράξουν. Αν και κανείς δεν ήταν πιο αγαπητός στους ευγενείς συντρόφους του από τον Αγγελιαφόρο του Αλλάχ (r), δεν σηκώνονταν γι’ αυτόν, όταν τον έβλεπαν να έρχεται, γιατί ήξεραν ότι δεν του άρεσε. (Μούσναντ Άχμαντ: 12345• Μούσναντ Αλ-Μπαζζάρ: 6637)
  • Ο ‘Αντέι ιμπν Χάτιμ, ένας σημαντικός Άραβας, πριν ασπαστεί το Ισλάμ, ήρθε στη Μεδίνα για να μάθει την αλήθεια σχετικά με το Ισλάμ. Αργότερα είπε σχετικά με αυτό, «Καθώς πηγαίνα στο σπίτι του [Προφήτη (r)] είδα εκεί μία γυναίκα και δύο παιδιά –ή ένα παιδί- οι οποίοι βρισκόντουσαν πολύ κοντά στον Προφήτη (r). Τότε ήξερα ότι αυτός (ο Προφήτης (r)) σίγουρα δεν είναι (δηλ. δεν συμπεριφέρεται όπως) ο Χοσρόης ή ο Καίσαρας.» (Μούσναντ Άχμαντ: 19381)
  • Οι ενέργειες και οι κινήσεις του, ενώ βρισκόταν παρέα με τους συντρόφους του χαρακτηρίζονταν από σπιτική απλότητα και απόλυτη ταπεινότητα, τόση που ένας ξένος δεν θα ήταν σε θέση να πει ποιος ήταν. Κάποτε, ένας άντρας ήρθε και είπε, «Ποιος από εσάς είναι ο Μωχάμμαντ;» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 63)
  • Ο Άνας Ιμπν Μάλικ t είπε, «Οποιαδήποτε από τις δούλες της Μεδίνας μπορούσε να κρατήσει το χέρι του Αγγελιοφόρου του Αλλάχ και να τον πάρει όπου επιθυμούσε.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 5724) Η έκφραση «κρατάω το χέρι του Αγγελιαφόρου του Αλλάχ» είναι μια ένδειξη της ακραίας καλοσύνης του και της άμεσης ανταπόκρισής του στους νέους και τους αδύναμους. Αυτή η αναφορά αποκαλύπτει την απόλυτη ταπεινότητα του Προφήτη (r), υπό την έννοια ότι αναφέρει την προθυμία του να ασχοληθεί με τις ανάγκες μερικών από τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, τις γυναίκες και τις δούλες.
  • Κάποτε ανέφερε, «Ένας άνθρωπος που έχει αλαζονεία έστω στο βάρος ενός ατόμου στην καρδιά του, δεν θα εισέλθει στον Παράδεισο.» (Σαχίχ Μόσλεμ:91)