Τα Δικαιώματα και οι Υποχρεώσεις των Συζύγων

Ο Αλλάχ έχει παραχωρήσει στον άντρα και τη γυναίκα ορισμένα δικαιώματα, καθιστώντας υποχρεωτικό και στους δύο να ασκούν τα καθήκοντά τους και τους ενθαρρύνει να συμμετάσχουν σε κάτι που είναι βέβαιο ότι θα προωθήσει την οικογενειακή ζωή και θα την διατηρήσει. Πράγματι, είναι και οι δύο υπεύθυνοι για την ευημερία της οικογένειας και κανένας από αυτούς δεν πρέπει να απαιτεί από τον άλλο να κάνει κάτι πέρα από τις δυνατότητές του, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Και γι’ αυτές υπάρχουν δικαιώματα παρόμοια με τα καθήκοντά τους, με τον λογικό και καλό τρόπο.». (Σούρατ Αλ-Μπάκαρα, 2:228) Ως εκ τούτου, η ανεκτικότητα και η καλοσύνη καλούνται να δημιουργήσουν μια ευημερούσα ζωή και να βοηθήσουν στην οικοδόμηση μιας ισχυρής οικογένειας.

Τα Δικαιώματα της Συζύγου

 1. Συντήρηση και Κατοικία
 • Η συντήρηση της συζύγου συνεπάγεται το αναμφισβήτητο δικαίωμά της σε τρόφιμα, ποτά, είδη ένδυσης, γενική περίθαλψη και ένα κατάλληλο σπίτι, ακόμα κι αν η ίδια είναι πλούσια.
 • Πώς υπολογίζεται το ποσό της συντήρησης; Ο σύζυγος θα πρέπει να δαπανήσει για τη σύζυγό του, σύμφωνα με τις δυνατότητές του, χωρίς υπερβολή ή φιλαργυρία, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Ας ξοδεύει ο ευκατάστατος άνδρας ανάλογα με τα μέσα που διαθέτει• και αυτός που τα μέσα του είναι περιορισμένα, ας ξοδεύει από ό,τι τού έχει δώσει ο Αλλάχ. Ο Αλλάχ δεν τοποθετεί βάρος σε κανέναν, περισσότερο απ’ ό,τι (αγαθά) τού έχει δώσει. Ο Αλλάχ θα φέρει μετά από τη δυσκολία διευκόλυνση.» (Σούρατ Ατ-Ταλάκ, 65:7)
 • Πρέπει να ξοδεύει για αυτήν με καλοσύνη, χωρίς ποτέ να υπονοεί ότι της κάνει χάρη ή να την ταπεινώνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Πράγματι, η εν λόγω συντήρηση δεν είναι χάρη, αλλά ένα καθήκον που πρέπει να εκπληρώσει απέναντι στη σύζυγό του με καλοσύνη, όπως το Κοράνιο τον προτρέπει με σαφήνεια να κάνει.
 • Όταν ένας Μουσουλμάνος άνδρας εκπληρώνει το καθήκον του για την υποστήριξη της συζύγου και των παιδιών του, θα ανταμειφθεί άφθονα από τον Αλλάχ, όπως είπε ο Προφήτης (r), «Όταν ένας άνθρωπος ξοδεύει για την οικογένειά του, προσδοκώντας την ανταμοιβή του Αλλάχ στη συνέχεια, αυτή η πράξη του θα υπολογίζεται ως πράξη ελεημοσύνης.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 5036• Σαχίχ Μόσλεμ: 1002) Είπε επίσης, «Θα ανταμειφθείτε για ό,τι ξοδεύετε για χάρη του Αλλάχ, ακόμη και αν ήταν μια μπουκιά φαγητού που βάζετε στο στόμα της συζύγου σας.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 56• Σαχίχ Μόσλεμ: 1628). Όσοι αρνούνται ή παραμελούν το καθήκον τους να δαπανήσουν για τις οικογένειές τους, παρά την ικανότητά τους να το πράξουν διαπράττουν μια φοβερή αμαρτία για την αμέλειά τους, όπως είπε ο Προφήτης (r), «Αρκεί για έναν Μουσουλμάνο ως αμαρτία το να παραμελήσει εκείνους που είναι υποχρεωμένος να τους συντηρεί.» (Σούνναν Άμπου Νταούντ: 1692)
 1. Ευγενής Συμβίωση μαζί Της

Αυτό σημαίνει να δείχνει καλό χαρακτήρα, καλοσύνη, ευγένεια με λόγια και πράξεις και ανεκτικότητα στα περιστασιακά σφάλματα και παραλείψεις της. Όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Να ζείτε μαζί τους με τον καλύτερο τρόπο. Αν τις μισείτε, είναι σαν να μισείτε κάποιο πράγμα, και ο Αλλάχ θα φέρει μέσω αυτού πολλά καλά.» (Σούρατ Αν-Νισά’, 4:19)

Ο Προφήτης (r) είπε, «Ο πιο πιστός ανάμεσα στους πιστούς, είναι αυτός με τον καλύτερο χαρακτήρα, και οι καλύτεροι ανάμεσά σας είναι εκείνοι που μεταχειρίζονται τις γυναίκες τους με τον καλύτερο τρόπο.» (Σούνναν Ατ-Τίρμιδι: 1162)

Ο Προφήτης (r) είπε, «Ο πιο πιστός ανάμεσα στους πιστούς, είναι αυτός με τον καλύτερο χαρακτήρα, και πολύ ευγενικός με τη γυναίκα του.» (Σούνναν Ατ-Τίρμιδι: 2612, Μούσναντ Άχμαντ: 24677)

Ο Προφήτης (r) είπε, «Οι καλύτεροι ανάμεσά σας είναι οι πιο ευγενείς απέναντι στις συζύγους τους, κι εγώ είμαι ο πιο ευγενής ανάμεσά σας απέναντι στις συζύγους μου.» (Σούνναν Ατ-Τίρμδι: 3895)

Ένας από τους συντρόφους του Προφήτη (r) τον ρώτησε, «Ω, Αγγελιοφόρε του Αλλάχ, ποιο είναι το δικαίωμα που έχει η σύζυγος ενός από εμάς πάνω του;», είπε, «να την ταΐζεις όταν τρώς και να την ντύνεις όταν ντύνεσαι• μην την χαστουκίζεις στο πρόσωπο, μην την βρίζεις, ούτε να την εγκαταλήψεις φεύγοντας από το σπίτι.» (Σούνναν Άμπου Νταούντ: 2142).

 1. Υπομονή και Ανοχή

A Ένας άντρας πρέπει να κάνει παραχωρήσεις υπέρ της γυναικείας φύσης, η οποία είναι προφανώς διαφορετική από εκείνη των ανδρών• θα πρέπει επίσης να προσπαθήσει να κοιτάζει τη ζωή από όλες τις πλευρές, καθώς κανείς δεν είναι απαλλαγμένος από ελαττώματα ή αλάνθαστος. Και οι δύο σύζυγοι πρέπει να επιδείξουν υπομονή και να λάβουν υπόψη τις θετικές πτυχές της προσωπικότητας του άλλου, όπως αναφέρει το Κοράνι, «Και μην ξεχνάτε να είσαστε γενναιόδωροι μεταξύ σας.» (Σούρατ Αλ-Μπάκαρα, 2:237)

Ο Προφήτης (r) είπε, «Ένας πιστός δεν πρέπει να μισεί την πιστή (σύζυγό του)• αν σε αυτόν δεν αρέσει ένα από τα χαρακτηριστικά της, σίγουρα θα είναι ευχαριστημένος με κάποιο άλλο.» (Σαίχ Μόσλεμ: 1469). Ο Προφήτης (r) προτρέπει τους άνδρες να μεταχειρίζονται τις γυναίκες τους με ευγένεια, επισημαίνοντας την προσοχή τους στο γεγονός ότι η συναισθηματική και ψυχολογική φύση των γυναικών είναι διαφορετική από εκείνη των ανδρών, ότι τέτοιες διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι στην πραγματικότητα συμπληρωματικές και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργούν διχόνοια και ενδεχόμενο διαζύγιο. Ο Προφήτης (r) είπε, «Αντιμετωπίστε τις γυναίκες με καλοσύνη και ευγένεια, καθώς μια γυναίκα δημιουργήθηκε από ένα πλευρό και ως εκ τούτου δεν θα ισιώσει σύμφωνα με τον τρόπο σας. Αν θέλετε να την απολαύσετε, θα πρέπει να την απολαύσετε με τη διαφορετικότητά της. Αν προσπαθήσετε να την ισιώσετε, θα την σπάσετε, και το να την σπάσετε είναι το να την χωρίσετε.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 3153• Σαχίχ Μόσλεμ: 1468).

 1. Να περνά τη Νύχτα με τη Σύζυγό του

Ο σύζυγος συνιστάται να περνά τη νύχτα με τη σύζυγό του και πρέπει να το κάνει τουλάχιστον μία φορά κάθε τέσσερις ημέρες. Θα πρέπει επίσης να τηρεί ίση κατανομή των διανυκτερεύσεων μεταξύ των συζύγων του στις περιπτώσεις πολυγαμίας.

 1. Υπεράσπισή της Επειδή Αποτελεί την Τιμή Του

Όταν ένας άνδρας παντρεύεται μια γυναίκα, εκείνη γίνεται η «τιμή» του, την οποία πρέπει πεισματικά να υπερασπιστεί ακόμα και αν ο ίδιος σκοτώνεται στη διαδικασία, όπως είπε ο Προφήτης (r), «Όποιος σκοτωθεί υπερασπιζόμενος τη σύζυγό του είναι ένας μάρτυρας.» (Σούνναν Ατ-Τίρμιδι: 1421• Σούνναν Άμπου Νταούντ: 4772)

 1. Διατήρηση των Μυστικών της Κρεβατοκάμαρας

Ο σύζυγος δεν θα πρέπει να μιλάει με άλλους σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της γυναίκας του και τα μυστικά της κρεβατοκάμαρας τους. Ο Προφήτης είπε (r): «Το χειρότερο πρόσωπο στα μάτια του Αλλάχ κατά την Ημέρα της Κρίσης είναι κάποιος που έχει μια στενή σχέση με τη σύζυγό του και ο άνδρας αυτός, στη συνέχεια αποκαλύπτει τα μυστικά της κρεβατοκάμαρας τους σε άλλους.» (Σαχίχ Μόσλεμ: 1437)

 1. Μη Εμπλοκή σε Επιθετικές ή Εχθρικές Πράξεις Εναντίον της

Για την επίλυση συζυγικών προβλημάτων, το Ισλάμ έχει θεσπίσει μια σειρά από κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

 • Τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω εποικοδομητικού διαλόγου και σοφία προκειμένου να διορθώσουμε τα λάθη.
 • Στις περιπτώσεις ανυοακοής με αλαζονεία και άσχημη συμπεριφορά, ο σύζυγος μπορεί να σταματήσει να της μιλάει, χωρίς όμως να υπερβαίνει τις τρεις ημέρες• αν αυτή η πορεία δράσης δεν φαίνεται να λειτουργεί, τότε μπορεί να την εγκαταλείψει προσωρινά στο κρεβάτι (δηλ. να της στρέφει τη πλάτη του στο κρεβάτι) ή να απέχει από τη συνηθισμένη σεξουαλική οικειότητα, αλλά χωρίς να φύγει από το σπίτι.
 • Η Αΐσα ل αφηγήθηκε, «Ο Αγγελιαφόρος του Αλλάχ (r) δεν χτύπησε ποτέ τίποτα με το χέρι του, παρά μόνο όταν μαχόταν στο Δρόμο του Αλλάχ. Ούτε χτύπησε ποτέ δούλο ή γυναίκα.» (Σαχίχ Μόσλεμ: 2328).
 1. Διδαχή και Συμβούλευσή Της

Ο σύζυγος πρέπει να συμβουλεύει και να κατευθύνει τα μέλη της οικογένειάς του να ενεργούν σωστά και να τους απαγορεύσει να συμπεριφέρονται αλλοπρόσαλλα. Πρέπει να προσπαθεί σκληρά να τους βοηθήσει να ακολουθήσουν το μονοπάτι που οδηγεί στον Παράδεισο και να αποφύγουν εκείνα τα μονοπάτια που οδηγούν στο Πυρ της Κολάσεως. Διδάσκοντάς τους παραδειγματικά, μπορεί να το κάνει αυτό υπακούοντας τις εντολές του Αλλάχ και αποφεύγοντας τα πράγματα που Εκείνος έχει απαγορεύσει. Η γυναίκα πρέπει επίσης να συμβουλεύει τον σύζυγό της, να τον οδηγεί στο σωστό δρόμο και να συζητά μαζί του τρόπους ώστε να δώσουν την καλύτερη δυνατή ανατροφή στα παιδιά τους. Όπως αναφέρει το Κοράνι, «Ω, εσείς που πιστεύετε! Προστατεύσετε τον εαυτό σας και τις οικογένειές σας από ένα Πυρ του οποίου το καύσιμο θα είναι άνθρωποι και πέτρες.» (Σούρατ Ατ-Ταχρίμ, 66: 6) Ο Προφήτης (r) είπε επίσης ότι για το θέμα αυτό, «Κάθε ένας από εσάς είναι φύλακας και είναι υπεύθυνος για όσους έχει υπό την κηδεμονία του.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 2416• Σαχίχ Μόσλεμ: 1829).

 1. Τίμηση των Όρων που Θέτονται από τη Σύζυγο

Αν η σύζυγος κάνει μια διευκρίνιση κατά το χρόνο της σύναψης της σύμβασης γάμου, όπως να έχει ένα ιδιαίτερο είδος καταλύματος ή εξόδων και ο σύζυγος συμφωνήσει με αυτόν τον όρο, θα πρέπει να εκπληρώσει αυτή την υποχρέωση, καθώς μια σύμβαση γάμου αποτελεί μία από τις πιο υπεύθυνες συμφωνίες και υποχρεώσεις. Ο Προφήτης (r) είπε, «Οι όροι που έχουν το μεγαλύτερο δικαίωμα να εκπληρωθούν από όλους τους άλλους όρους, είναι οι όροι που καθιστούν νόμιμο για σας να έχετε σεξουαλικές σχέσεις (δηλαδή το συμβόλαιο γάμου).» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 4856• Σαχίχ Μόσλεμ: 1418)

Τα Δικαιώματα του Συζύγου

 1. Υπακοή με Ευγένεια

Ο Αλλάχ έχει θέσει τους άνδρες υπεύθυνους για τις γυναίκες, όντας υπεύθυνοι για τη συντήρηση, την καθοδήγησή τους και τη γενική τους περίθαλψη, εξαιτίας των χαρακτηριστικών με τα οποία τους προίκισε, πέρα από τα οικονομικά καθήκοντά τους για την στήριξη των συζύγων τους. Όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Οι άνδρες είναι Καουαμούν (κηδεμόνες, προστάτες και συντηρητές) των γυναικών, λόγω όσων έχει χαρίσει ο Αλλάχ (ικανότητες για συντήρηση και προστασία) σ’ αυτούς πάνω απ’ αυτές, και με όσα εκείνοι ξοδεύουν (για να τις υποστηρίζουν) από τις περιουσίες τους.» (Σούρατ Αν-Νισά’, 4:34)

 1. Προσοχή στις Σεξουαλικές τους Ανάγκες

Μια Μουσουλμάνα γυναίκα πρέπει να είναι προσεκτική με τις σεξουαλικές ανάγκες του συζύγου της και συνιστάται να ομορφύνει τον εαυτό της γι’ αυτόν. Αν αρνείται να ανταποκριθεί στις νόμιμες σεξουαλικές προτάσεις του, διαπράττει μια αμαρτία, εκτός αν υπάρχει μια νόμιμη δικαιολογία, όπως να βρίσκεται σε έμμηνο ρύση, να νηστεύει μία υποχρεωτική νηστεία ή να είναι άρρωστη κλπ. Ο λόγος για αυτό είναι ότι αν ένας άνδρας δεν ικανοποιεί την νόμιμη σεξουαλική ανάγκη του μέσα στο σπίτι του, μπορεί είτε να επιδιώκει να την ικανοποιήσει με παράνομο τρόπο έξω από το σπίτι του, ανοίγοντας μεγάλες πόρτες ανοιχτές για το έργο του Σατανά, είτε να καταπιέζει τη φυσική σεξουαλική ανάγκη του μέσα του προκαλώντας μια μη σταθερή ψυχολογική κατάσταση.

Ο Προφήτης (r) είπε, «Αν ένας άνδρας ζητά τη γυναίκα του στο κρεβάτι και εκείνη αρνείται, και στη συνέχεια περνά τη νύχτα θυμωμένος μαζί της, οι άγγελοι θα συνεχίσουν να την καταριούνται μέχρι το πρωί.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 3065• Σαχίχ Μόσλεμ: 1436)

 1. Να μην Επιτρέπει σε Κανέναν που Αυτός Δεν Συμπαθεί την Είσοδο στο Σπίτι Του

Αυτό είναι δικαίωμά του που εκείνη πρέπει να σεβαστεί. Ο Προφήτης (r) είπε: «Δεν είναι νόμιμο για μια γυναίκα να τηρήσει μια εθελοντική νηστεία ενώ ο σύζυγό της είναι παρόν στο σπίτι χωρίς την άδειά του, ούτε είναι νόμιμο γι’ αυτήν να επιτρέπει σε κανέναν να μπει στο σπίτι του χωρίς την άδειά του.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 4899)

 1. Να μην Βγαίνει από το Σπίτι χωρίς την Άδειά Του

Ένα από τα δικαιώματα του συζύγου είναι ότι δεν επιτρέπεται σε αυτή να φύγει από το σπίτι χωρίς την άδειά του, είτε η άδειά του ήταν για να βγεί για κάτι συγκεκριμένο, είτε ήταν γενική άδεια να βγεί από το σπίτι κάθε μέρα για τη δουλειά της ή τις ανάγκες της κλπ.

 1. Βοήθεια στο σπίτι

Μια γυναίκα συνιστάται να βοηθάει τον σύζυγό της με καλοσύνη προετοιμάζοντας τα γεύματα για τον ίδιο και αναλαμβάνοντας άλλες δουλειές του σπιτιού.