Τζόγος

Τζόγος

Τι Είναι ο Τζόγος;

Ο τζόγος είναι η πράξη του να διακινδυνεύσει κανείς τα χρήματα του για την έκβαση ενός τυχερού παιχνιδιού. Με αυτόν τον τρόπο, ένα άτομο διακινδυνεύει χρήματα με τη συμφωνία πως ο ίδιος ή κάποιος άλλος θα λάβει κάτι αξίας σε περίπτωση συγκεκριμένου αποτελέσματος. Με απλά λόγια, ο τζόγος περιλαμβάνει στοιχήματα που πρέπει να καταλήξουν σε κέρδος ή ζημία, και ο τζογαδόρος κερδίζει αποκλειστικά από την απώλεια ενός άλλου ατόμου.

Ο Ισλαμικός Κανονισμός για το Τζόγο

Ο τζόγος απαγορεύεται ρητά, όπως υποστηρίζεται από πολλές κειμενικές αποδείξεις του Κορανίου και των παραδόσεων του Προφήτη (r), συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  1. Ο Αλλάχ θεωρεί την αμαρτία της εμπλοκής σε τυχερά παιχνίδια πολύ μεγαλύτερη από το κέρδος που αποκτάται από αυτήν, όπως αναφέρει το Κοράνι, «Σε ρωτούν (Ω, Μωχάμμαντ) για το αλκοόλ και το τζόγο. Πες, ‘Υπάρχει και στα δύο μεγάλη αμαρτία, και (κάποια) οφέλη για τους ανθρώπους, μα η αμαρτία τους είναι μεγαλύτερη από το όφελός τους.’» (Σούρατ Αλ-Μπάκαρα, 2: 219).
  2. Ο Αλλάχ τον θεωρεί είδος ακαθαρσίας και αποστροφής εξαιτίας των επιζήμιων συνεπειών στο άτομο και στην κοινωνία και διατάζει τον πιστό να τον αποφεύγει καθώς σπέρνει έχθρα και μίσος μεταξύ τους και τους απομακρύνει από τη μνημόνευση του Αλλάχ και την προσευχή, όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Ω, εσείς που πιστεύετε! Στ’ αλήθεια το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια, οι Αλ-Ανσάμπ (οι πέτρες που βρίσκονταν κοντά στην Κά‘μπα, τις οποίες οι ειδωλολάτρες θεωρούσαν ιερές, και στις οποίες θυσίαζαν ζώα) και οι Αλ-Αζλάμ (η πρακτική του τραβήγματος ανάμεσα σε τρία μαντικά βέλη ως συμβουλή για τις μελλοντικές τους αποφάσεις), είναι απεχθής αμαρτία από το έργο του Σατανά. Έτσι να απέχετε από αυτό, μήπως και επιτύχετε. Στ’ αλήθεια ο Σατανάς θέλει μόνο να σπείρει την εχθρότητα και το μίσος μεταξύ σας με το αλκοόλ και με τα τυχερά παιχνίδια, για να σας εμποδίσει από τη μνημόνευση του Αλλάχ κι από την προσευχή. Έτσι, μήπως θα σταματήσετε;» (Σούρατ Αλ-Μά’ιντα, 5:90-1)

Επιζήμιες Συνέπειες του Τζόγου στο Άτομο και στην Κοινωνία

Ο τζόγος έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για το άτομο και την κοινωνία συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  1. Σπέρνει την έχθρα και το μίσος στους τζογαδόρους, καθώς όταν παίζουν φίλοι και ο ένας από αυτούς κερδίζει και παίρνει τα χρήματά τους, αναμφίβολα οι άλλοι θα νιώσουν μίσος για αυτόν και θα του κρατήσουν κακία και μπορεί ακόμη να συνωμοτήσουν εναντίον του και να τον βλάψουν. Αυτό είναι γνωστό γεγονός που βασίζεται σε παρατήρηση. Το Κοράνιο αναφέρει γι’ αυτό, «Στ’ αλήθεια ο Σατανάς θέλει μόνο να σπείρει την εχθρότητα και το μίσος μεταξύ σας με το αλκοόλ και με τα τυχερά παιχνίδια.». Επιπλέον, αποσπά το άτομο από τις υποχρεωτικές προσευχές και τη μνημόνευση του Αλλάχ, όπως αναφέρει το Κοράνιο σχετικά με την ακούραστη προσπάθεια του Σατανά να παρουσιάσει το τζόγο ως κάτι καλό για τον άνθρωπο, «για να σας εμποδίσει από τη μνημόνευση του Αλλάχ κι από την προσευχή.» (Σούρατ Αλ-Μά’ιντα, 5:90-1)
  2. Καταστρέφει την περιουσία και οδηγεί τους παίκτες να υποστούν μεγάλες οικονομικές απώλειες και προσωπικά ή νομικά προβλήματα
  3. Η συγκίνηση του παιχνιδιού και η δυνατότητα κέρδους μετατρέπεται σε εθισμό. Αν ο παίκτης κερδίζει, γίνεται πιο άπληστος και παρασύρεται, αισιόδοξος για την απόκτηση περισσότερων παράνομων κερδών. Αν χάσει, δεν εγκαταλείπει εύκολα και συνεχίζει τα τυχερά παιχνίδια, με την ελπίδα να πάρει πίσω ό,τι έχει χαθεί. Τόσο το κέρδος όσο και η απώλεια στέκονται εμπόδιο στο δρόμο της παραγωγικής εργασίας και αποτελούν ένα αναδυόμενο κακό που καταστρέφει την κοινωνία.

Μορφές Τζόγου

Οι μορφές των τυχερών παιχνιδιών, στο παρελθόν και το παρόν, είναι πολλές, και οι σύγχρονες μορφές τυχερών παιχνιδιών περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  1. Κάθε παιχνίδι στο οποίο οι παίκτες ορίζουν ότι ο νικητής θα πάρει κάποια χρήματα. Για παράδειγμα, μια ομάδα ανθρώπων παίζει χαρτιά, και κάθε ένας από αυτούς αφήνει στην άκρη ένα ορισμένο χρηματικό ποσό, και ο νικητής τα παίρνει όλα.
  2. Στοίχημα, το οποίο είναι η πράξη τού να διακινδυνεύσει κανείς τα χρήματα του για το άγνωστο αποτέλεσμα ενός γεγονότος. Για παράδειγμα, κάθε παίκτης βάζει ένα στοίχημα σε μια συγκεκριμένη ομάδα, ας πούμε σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, και μπορεί να κερδίσει το στοίχημα μόνο αν η ομάδα στην οποία τοποθετείται αυτό κερδίσει, διαφορετικά το στοίχημα έχει χαθεί, πράγμα που σημαίνει απώλεια χρημάτων.
  3. Λοταρία, η οποία είναι ένα είδος παιχνιδιού που περιλαμβάνει το στοιχείο της τύχης. Σε μια λαχειοφόρο, λαχνοί, συνήθως με τη μορφή εισιτηρίων, αγοράζονται και ένας λαχνός επιλέγεται τυχαία για να κερδίσει ένα βραβείο, συνήθως ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Για παράδειγμα, κάποιος αγοράζει ένα εισιτήριο για 1€ με την ελπίδα να κερδίσει 1000€.
  4. Όλα τα είδη τυχερών παιχνιδιών χωρίς εξαίρεση, τυχερά παιχνίδια στο καζίνο ή και όχι, όπως τα ηλεκτρονικά και τα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο, τα οποία περιλαμβάνουν χρήματα που οι παίκτες μπορούν είτε να κερδίσουν είτε να χάσουν.