Τοποθέτηση της Χιτζάμπ (ο Σεμνός Τρόπος Ένδυσης των Μουσουλμάνων)

Τοποθέτηση της Χιτζάμπ (ο Σεμνός Τρόπος Ένδυσης των Μουσουλμάνων)

Ο Αλλάχ διατάζει τις γυναίκες, αλλά όχι τους άνδρες, να φορούν τη μαντίλα διότι οι γυναίκες ειδικότερα απολαμβάνουν μια φυσική ομορφιά και έλξη που θα μπορούσε εύκολα να βάλει σε πειρασμό τους άνδρες οδηγώντας τους σε αμαρτωλές πράξεις.

Το Ισλάμ διατάζει τις γυναίκες να φορούν τη χιτζάμπ για έναν αριθμό λόγων, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Έτσι ώστε να μπορούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους στη ζωή και την κοινωνία σε πρακτικούς, επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς τομείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τη σεμνότητα τους.
  • Έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες πειρασμού, προκειμένου να εξαγνίζεται η κοινωνία, από τη μία πλευρά, και να διαφυλαχθεί η τιμή των γυναικών, από την άλλη.
  • Έτσι ώστε οι άνδρες θεατές να ελέγχουν τους εαυτούς τους ακόμη περισσότερο και ως εκ τούτου να αντιμετωπίζουν τις γυναίκες ως πολιτισμένα και μορφωμένα ανθρώπινα όντα και όχι σαν αντικείμενα του σεξ που χρησιμεύουν μόνο για να δελεάσουν τους άνδρες και να τους διεγείρουν.

Τι Πρέπει να Καλύπτει η Χιτζάμπ;

Ο Αλλάχ διατάζει τις γυναίκες να καλύπτουν ολόκληρο το σώμα τους εκτός από το πρόσωπο και τα χέρια όπως αναφέρει το Κοράνιο, «Kαι να μην επιδεικνύουν τα στολίδια (και την ομορφιά) τους, εκτός από αυτό που είναι εμφανές (δηλ. τα εξωτερικά ενδύματα που συνήθως φοριούνται και δεν προκαλούν πειρασμό στους άνδρες).» (Σούρατ Αν-Νουρ, 24:31) Ωστόσο, σε περιπτώσεις πιθανού πειρασμού εξαιτίας της υπερβολικής ομορφιάς τους, πρέπει να καλύπτουν και τα πρόσωπα και τα χέρια τους.

Κριτήρια της Σωστής Χιτζάμπ

Μια γυναίκα μπορεί να διαλέξει οποιοδήποτε σχέδιο ή χρώμα επιθυμεί για τη χιτζάμπ της, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Θα πρέπει να καλύπτει επαρκώς τα μέρη του σώματος που πρέπει να καλύπτονται δημόσια.
  2. Πρέπει να κρέμεται χαλαρά και δεν πρέπει να εφαρμόζει στενά στο σώμα, έτσι ώστε το σχήμα του σώματος να μην αποκαλύπτεται.
  3. Δεν πρέπει να επιτρέπει να φαίνεται το σώμα αυτής που το φοράει μέσα από το ύφασμά του.