Το Ισλάμ Αποτελεί Θρησκεία Ζωής

Το Ισλάμ Αποτελεί Θρησκεία Ζωής

Το Ισλάμ είναι μια θρησκεία η οποία εξισορροπεί την εγκόσμια ζωή και τη ζωή που θα έρθει. Σύμφωνα με το Ισλάμ, η εγκόσμια ζωή, είναι σαν μια φάρμα στην οποία ο Μουσουλμάνος σπέρνει τους σπόρους των καλών πράξεων σε όλες τις πτυχές της ζωής προκειμένου να καρπωθεί τις αμοιβές της σκληρής εργασίας του, τόσο σε αυτήν την ζωή όσο και στη Μέλλουσα. Αυτή η προσπάθεια απαιτεί θετική συμπεριφορά, αφοσίωση, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, πράγματα τα οποία είναι σαφή στα εξής σημεία:

Ανάπτυξη της Γης

Το Κοράνιο λέει: «Είναι Αυτός που σας δημιούργησε από τη γη και σας εγκατέστησε εκεί.» (Σούρα Χουντ 11:61). Ο Αλλάχ μας δημιούργησε και μας εγκατέστησε σε αυτήν τη γη, διατάζοντάς μας να την αναπτύξουμε και να ιδρύσουμε έναν πολιτισμό που θα ωφελήσει όλη την ανθρωπότητα υπό το φώς των Νόμων Του. Πράγματι, Θεωρεί αυτό πράξη λατρείας για την οποία όποιος την πράττει θα ανταμειφθεί, ακόμη και αν γίνεται σε περιόδους μεγάλης αναταραχής και υπό τρομακτικές συνθήκες, όπως την Ημέρα της Κρίσης. Ο Προφήτης r είπε: «Αν η Ημέρα της Κρίσης λάβει χώρα [κι εσείς αναγνωρίσετε το Γεγονός], ενώ ένας κρατάει έναν καρπό φοινικόδεντρου [για να φυτέψει στο έδαφος], ας το φυτέψει.» (Μούσναντ Άχμαντ: 2712)

Διατήρηση Κοινωνικών Σχέσεων

Το Ισλάμ καλεί τους Μουσουλμάνους να συνεργάζονται με τους ανθρώπους γύρω τους, ανεξαρτήτως του πολιτισμού και της θρησκείας τους, προκειμένου να εγκαθιδρύσουν έναν πολιτισμό και να χτίσουν μια υγιή κοινωνία. Τους ενθαρρύνει να συνεργαστούν μαζί τους και να χτίσουν υψηλής τάξης σχέσεις, κυβερνώμενες από τα ύψιστα ηθικά πρότυπα τα οποία διδάσκει το Ισλάμ. Τους προειδοποιεί, επίσης, κατά της απομόνωσης και της απόσυρσης από την κοινωνία, θεωρώντας μια τέτοια πορεία αντίθετη στη σωστή μέθοδο που υιοθετήθηκε φυσικά από εκείνους που αφιερώθηκαν στο κήρυγμα του Ισλάμ και στο κάλεσμα στις ύψιστες αρχές του. Πράγματι, ο Προφήτης r είπε: «Ο πιστός που συναναστρέφεται με ανθρώπους και δείχνει υπομονή στο κακό τους είναι πολύ καλύτερος από αυτόν που δεν ασχολείται μαζί τους καθόλου και δεν δείχνει υπομονή στο κακό τους.» (Σούναν Ιμπν Μάτζα :4032)

Το Ισλάμ Αποτελεί Θρησκεία Γνώσης

Το Ισλάμ δεν έχει βιώσει ποτέ σύγκρουση μεταξύ της θρησκείας και της επιστήμης, όπως συμβαίνει σε άλλες θρησκείες.

Δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι η πρώτη λέξη που αποκαλύφθηκε στον Προφήτη r ήταν «Διάβασε». Στην πραγματικότητα, το Ισλάμ τονίζει τη σημασία της απόκτησης επωφελούς γνώσης σε όλους τους τομείς του ανθρώπινου ενδιαφέροντος και θεωρεί το μονοπάτι που ακολουθούν οι Μουσουλμάνοι προς την αναζήτηση γνώσης ως μονοπάτι που οδηγεί ουσιαστικά στον Παράδεισο. Όπως λέει ο Προφήτης r, «Όποιος διασχίζει ένα μονοπάτι εις αναζήτηση γνώσης, ο Αλλάχ θα διευκολύνει γι’ αυτόν ένα δρόμο προς τον Παράδεισο.» (Σαχίχ Ιμπν Χιμπάν: 84).

Στην πραγματικότητα, το Ισλάμ δεν έχει βιώσει ποτέ καμία διαμάχη ανάμεσα στη θρησκεία και την επιστήμη όπως συμβαίνει σε άλλες θρησκείες. Αντιθέτως, πάντα την υποστήριζε και καλούσε τους υποστηρικτές της να την αποκτήσουν και να την διδάξουν σε άλλους, εφόσον δεσμεύεται να ωφελήσει την ανθρωπότητα.

Το Ισλάμ τιμά, επίσης, όσους διδάσκουν στους ανθρώπους και μεταδίδουν σε αυτούς γνώση, διατηρώντας τους σε υψηλή εκτίμηση και υποσχόμενοι σε αυτούς άφθονες αμοιβές. Ο Προφήτης r μας πληροφορεί σε μια από τις παραδόσεις του πως όλη η δημιουργία του Αλλάχ προσεύχεται για εκείνους που μεταδίδουν ωφέλιμη γνώση στους ανθρώπους. (Σούναν Ατ-Τίρμιδι: 2685).