Το Ισλάμ Πρέπει να Κρίνεται από τις Μεγαλειώδεις Αρχές του και όχι από την Κακή Συμπεριφορά Κάποιων Μουσουλμάνων

Το Ισλάμ Πρέπει να Κρίνεται από τις Μεγαλειώδεις Αρχές του και όχι από την Κακή Συμπεριφορά Κάποιων Μουσουλμάνων

Αν βρεις έναν γιατρό που καπνίζει ή έναν δάσκαλο με κακό ηθικό χαρακτήρα, σίγουρα θα καταδικάσεις τις λανθασμένες πρακτικές τους, που σίγουρα έρχονται σε αντίθεση με την κοινωνική τους θέση και το είδος της γνώσης που κατέχουν. Αυτό, ωστόσο, δε θα σε κάνει να αλλάξεις τη γνώμη σου για τα τεράστια οφέλη που έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα η ιατρική ή για τη σπουδαία θέση που κατέχει στην κοινωνία και στον πολιτισμό η εκπαίδευση και η μάθηση.

Θα φτάσεις αναμφίβολα στο συμπέρασμα ότι ένας τέτοιος γιατρός ή δάσκαλος στην πραγματικότητα δεν αντιπροσωπεύει τον κλάδο του.

Κατά τον ίδιο τρόπο, αν βρει κανείς κάποιους Μουσουλμάνους που ακολουθούν κακές πρακτικές, μπορεί εσφαλμένα να υποθέσει ότι αυτές οι πρακτικές αντανακλούν το πνεύμα του Ισλάμ, κάτι που προφανώς δεν ισχύει. Όπως ακριβώς οι εσφαλμένες πρακτικές εκείνου του γιατρού ή του δασκάλου δε μπορούν σε καμία περίπτωση να αποδοθούν στο επάγγελμα του ιατρού ή του εκπαιδευτικού γενικά, έτσι και οι κακές πρακτικές ενός Μουσουλμάνου, ακόμα περισσότερο, δε μπορούν να αποδοθούν στο Ισλάμ. Αποτελούν απλώς μια πτυχή της ανθρώπινης αδυναμίας και των εσφαλμένων πολιτισμικών πρακτικών που δεν έχουν καμία σχέση με το Ισλάμ.