Το Κάλεσμα για την Προσευχή (Αδάν)

Το Κάλεσμα για την Προσευχή (Αδάν)

Το αδάν έχει οριστεί για το κάλεσμα των ανθρώπων στην προσευχή και σηματοδοτεί την έναρξη της ώρας της υποχρεωτικής προσευχής. Ένα ακόμη κάλεσμα, που αποκαλείται Ικάμα, έχει οριστεί για τη συγκέντρωση των Μουσουλμάνων να μπουν στη σειρά για την έναρξη των υποχρεωτικών προσευχών. Οι Μουσουλμάνοι συνήθιζαν να συγκεντρώνονται έτοιμοι για την προσευχή χωρίς να τους καλέσει κανείς για την προσευχή. Μια μέρα συζητούσαν πώς μπορούν να τους συγκεντρώσουν όλους για προσευχή με ένα συγκεκριμένο κάλεσμα.

Κάποιοι πρότειναν τη χρήση μιας καμπάνας όπως κάνουν οι Χριστιανοί, και άλλοι πρότειναν τη χρήση του κέρατος κριαριού, ακολουθώντας την αρχαία εβραϊκή πρακτική. Τότε, ο ‘Όμαρ ιμπν Αλ-Χαττάμπ, ένας από τους συντρόφους του Προφήτη (r), πρότεινε τον ορισμό κάποιου ώστε να καλεί τους ανθρώπους στην προσευχή. Ο Προφήτης (r) συμφώνησε, έτσι στράφηκε στον Μπιλάλ και είπε, «Σήκω Μπιλάλ και κάλεσε τους ανθρώπους σε προσευχή.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι: 579• Σαχίχ Μόσλεμ: 377)

Ο Τρόπος Απαγγελίας του Αδάν και του Ικάμα

 • Τόσο το αδάν όσο και το ικάμα πρέπει να απαγγέλονται στην περίπτωση μιας ομάδας ανθρώπων (ομαδική προσευχή – Σαλάτ Αλ-Τζαμά‘α) αλλά δεν ισχύει το ίδιο για ένα μόνο άτομο. Αν μια ομάδα προσευχής σκοπίμως το παραλείψει, η προσευχή τους θα είναι ακόμη έγκυρη, αλλά θα αμαρτήσουν.
 • Το αδάν οφείλει να απαγγέλεται με ωραία και δυνατή φωνή ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να το ακούνε και να έρχονται στο τζαμί και να τελούν την προσευχή.
 • Το αδάν έχει διαφορετικούς τρόπους, οι οποίοι είναι όλοι εγκεκριμένοι από τον Προφήτη (r). Ακολουθεί ο πιο κοινός τρόπος:

Το Ικάμα

 1. Αλλάχου Άκμπαρ Αλλάχου Άκμπαρ.
 2. Ασχάντου αλ-λά ιλάχα ίλλα Αλλάχ.
 3. Ασχάντου άν-να Μωχάμμανταν ρασούλου Αλλάχ.
 4. Χάγια ‘αλά Ασ-Σαλάχ.
 5. Χάγια ‘αλά Αλ-Φαλάχ.
 6. Κάντι κάματι εσσαλάτου, κάντι κάματι εσσαλάχ «Η προσευχή πρόκειται να ξεκινησει, η προσευχή πρόκειται να ξεκινήσει.»
 7. Αλλάχου Άκμπαρ Αλλάχου Άκμπαρ.
 8. lΛα ιλάχα ίλλα Αλλάχ.

Το Αδάν

 1. Αλλάχου Άκμπαρ «Ο Αλλάχ είναι ο Μέγας όλων.» (τέσσερις φορές)
 2. Ασχάντου αλ-λά ιλάχα ίλλα Αλλάχ «Μαρτυρώ πως δεν υπάρχει άλλος θεός που να αξίζει να λατρεύεται παρά μόνο ο Αλλάχ.» (δύο φορές)
 3. Ασχάντου άν-να Μωχάμμανταν ρασούλου Αλλάχ «Μαρτυρώ πως ο Μωχάμμαντ είναι ο Αγγελιαφόρος του Αλλάχ» (δύο φορές).
 4. Χάγια ‘αλά Ασ-Σαλάχ «Σπεύσατε σε προσευχή» (δύο φορές)
 5. Χάγια ‘αλά Αλ-Φαλάχ «Σπεύσατε στην επιτυχία» (δύο φορές)
 6. Αλλάχου Άκμπαρ «ο Αλλάχ είναι ο Μέγας όλων.» (δύο φορές)
 7. Λα ιλάχα ίλ-λα Αλλάχ «δεν υπάρχει άλλος θεός που να αξίζει να λατρεύεται παρά μόνο ο Αλλάχ.» (μία φορά)

Ανταπόκριση στο Αδάν

Συνίσταται, κατά το άκουσμα κάθε φράσης του αδάν, να επαναλαμβάνει κανείς μετά τον μου’άδιν (αυτόν που καλεί σε προσευχή) και να λέει ακριβώς αυτό που λέει, εκτός όταν λέει, Χάγια ‘αλά ασσαλάχ ή Χάγια ‘αλά αλ-φαλάχ, στην οποία περίπτωση πρέπει κανείς να πει: Λα χάουλα ουά λα κού-ουατα ίλ-λα Μπιλλάχ, που σημαίνει «Δεν υπάρχει ούτε εξουσία, ούτε δύναμη παρά μόνο με τον Αλλάχ.»

Συνίσταται να λέει κανείς την ακόλουθη επίκληση μετά το αδάν: Αλλάχουμα Ράμπα χάδιχι εντ-ντά‘ουατι ετ-τάμμα, ουά ασ-σαλάτι ελ-κά’ιμα, άατι Μωχάμμανταν ελ-ουασίλατι ουά αλ-φαντίλα, ουά εμπ‘άθουχου ελ-μακάμα αλ-μαχμούντα αλ-λάδι ουα‘άντταχ (Ω, Αλλάχ! Κύριε αυτού του τέλειου καλέσματος (το κάλεσμα του Μονοθεϊσμού) και αυτής της ορισμένης προσευχής, δώσε στο Μωχάμμαντ την Αλ-Ουασίλα (την ύψιστη θέση στον Παράδεισο) και την Αλ-Φαντίλα (ανώτερο επίπεδο πάνω από όλους τους ανθρώπους), και ύψωσέ τον στην Αξιέπαινη Θέση (της μεσολάβησης για το λογαριασμό των ανθρώπων κατά την Ημέρα της Κρίσεως) την οποία του έχεις υποσχεθεί).