Όσοι Εξαιρούνται Από τη Νηστεία

Όσοι Εξαιρούνται Από τη Νηστεία

Προκειμένου να διευκολύνει τους ανθρώπους, ο Αλλάχ έχει εξαιρέσει ορισμένους από αυτούς από τη νηστεία. Αυτοί είναι:

1  κατάσταση των οποίων πρόκειται να χειροτερέψει περαιτέρω με τη νηστεία, επιτρέπεται να διακόψουν τη νηστεία αλλά πρέπει να αναπληρώσουν για τις χαμένες μέρες νηστείας μετά το Ραμαντάν. .

2  Άνθρωποι που δεν είναι σε θέση να τηρήσουν νηστεία εξαιτίας προχωρημένης ηλικίας ή ασθενείς για τους οποίους δεν υπάρχει ελπίδα ανάρρωσης μπορούν επίσης να διακόψουν τη νηστεία, αλλά πρέπει να ταΐσουν κάποιον ενδεή για κάθε μέρα που χάθηκε, δίνοντάς του 1,5 κιλό της βασικής τροφής που είναι κοινή στη χώρα.

3 Οδοιπόροι,  ενώ μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο ή κατά τη διάρκεια της προσωρινής κατοικίας τους, η οποία διαρκεί λιγότερο από τέσσερις ημέρες, επιτρέπεται να διακόψουν τη νηστεία τους αλλά πρέπει να αναπληρώσουν τις μέρες νηστείας που έχασαν μετά το Ραμαντάν. Όπως αναφέρει το Κοράνιο: «Και όποιος είναι ασθενής ή σε ταξίδι, τότε θα πρέπει να αναπληρώσει ίσο αριθμό ημερών. Ο Αλλάχ θέλει για σας κάθε ευκολία και δεν θέλει να σας βάλει σε δυσκολίες.» (Σούρα Αλ-Μπάκαρα:185) 

4 Γυναίκες σε έμμηνο ρύση και γυναίκες που βιώνουν μεταγεννητική αιμορραγία απαγορεύεται να νηστέψουν αλλά πρέπει να αναπληρώσουν τον ίδιο αριθμό ημερών μετά το Ραμαντάν. Ακόμη κι αν νηστέψουν δεν θα είναι έγκυρο. (Βλ. σελ. 98)

5 Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες επιτρέπεται να διακόπτουν τη νηστεία αν φοβούνται πως είναι επικίνδυνη για τις ίδιες ή για τα μωρά τους. Πρέπει, ωστόσο, να αναπληρώσουν για τις μέρες νηστείας που έχασαν μετά το Ραμαντάν.