Піст в місяць Рамадан

Піст в місяць Рамадан

Визначення

Піст (сиям або савм) є актом поклоніння, який включає в себе утримання від вживання всіх продуктів харчування, напоїв, сексуальної активності і всього, що може порушити піст від світанку (моменту заклику до молитви аль-Фаджр) і до заходу сонця (часу заклику до молитви аль-Магріб).

Переваги місяця Рамадан

Рамадан – дев’ятий місяць ісламського місячного календаря.

Рамадан це дев’ятий місяць ісламського місячного календаря. Це найкращий місяць в році і він має ряд переваг, у тому числі такі:

  1. Це місяць, в якому було зіслано Коран – найвеличнішу і найпіднесенішу з усіх божественних книг: «Рамадан є мiсяцем, пiд час якого було зiслано Коран — прямий шлях для людей, яснi знамення прямого шляху та розрiзнення. Коли для когось iз вас настане цей мiсяць, то нехай вiн проводить його у постi». (Сура аль-Бакара, 2: 185).
  2. Пророк (мир йому і благословення Аллаха) сказав: «Коли настає місяць Рамадан, ворота Раю відкриваються, а ворота Пекла закриваються, і приковуються шайтани» (Сахіх Аль-Бухарі: 3103,Сахіх Муслім: 1079) Тому у віруючих є можливість робити ще більше, аби стати ближчими до Аллаха, наприклад, роблячи добрі справи і уникаючи злих.
  3. Хто постить у світлий час доби і простоює в молитві ночі протягом цього місяця, тому буде прощено його минулі гріхи, як сказав Пророк (мир йому і благословення Аллаха): «Той, хто постить в місяць Рамадан, зі щирою вірою і в очікуванні винагороди Аллаха [в майбутньому житті], тому буде прощено всі його минулі гріхи». (Сахіх Аль-Бухарі: 1910, Сахіх Муслім: 760) Він (мир йому і благословення Аллаха) також сказав:» Той, хто виконує добровільні нічні молитви в Рамадан із щирою вірою, сподіваючись отримати винагороду Аллаха [в майбутньому житті] тому буде прощено всі його минулі гріхи». (Сахіх Аль-Бухарі: 1905; Сахіх Муслім: 759)
  4. В цьому місяці є Ніч Величності (Ляйляту ль-Кадр). Коран повідомляє нам, що робити добрі справи в цю ніч – набагато краще, ніж робити їх протягом багатьох років: “Нiч Величностi краща за тисячу мiсяцiв!” (Сура аль-Кадр, 97: 3) Людина, яка молиться в цю ніч зі щирою вірою і в очікуванні нагороди Аллаха в майбутньому житті, отримає від Аллаха прощення усіх минулих гріхів. Ця ніч припадає на одну з останніх десяти непарних ночей Рамадану і ніхто не знає її точний час, окрім Аллаха.

Мудрість посту

Аллах наказує віруючим дотримуватися посту з багатьох причин, які пов’язвні як з цим, так і з майбутнім життям. До них належать такі причини:

  1. Це допомагає втілити богобоязливість в життя

Піст є поклонінням, в якому віруючі шукають близькості до свого Господа, відмовившись від своїх пристрасних бажань та фізичних спокус: завжди і всюди, наодинці і на людях, знаючи, що Аллах спостерігає за ними. Як говориться в Корані: “О ви, якi увiрували! Встановлено для вас пiст — так само, як був вiн встановлений для тих, якi жили ранiше за вас. Можливо, будете ви богобоязливi”. (Сура Аль-Бакара, 2: 183)

  1. Тренування в утриманні себе від гріхів і неправедних вчинків

Коли людина, що постить, утримується від недопустимих дій, корячись Аллаху, то вона, безумовно, буде в змозі контролювати свої примхи і бажання, легко уникатиме гріхів і оминатиме брехню та невірні шляхи. Пророк (мир йому і благословення Аллаха) сказав, «Людина, яка не утримується від брехливих слів та дій [під час посту] повинна знати, що Аллах не потребує того, щоб вона переставала їсти та пити.» (Сахіх Аль-Бухарі: 1804) Це означає, що ті, хто не утримуються від брехні і обманюють інших, насправді, не зрозуміли мети посту.

  1. Це допомагає нам пам’ятати про нужденних і нещасних та закликає нас співчувати їм.

Людина, яка постить, відчуває муки позбавлення і голоду. Хоч і тимчасово, але цього достатньо, аби розуміти серйозні наслідки таких мук у своїх товаришів, мусульманських братів і сестер, які позбавлені нормального життя протягом тривалого часу і змушені терпіти крайній голод і спрагу. Це спонукає людей співчувати і допомагати їм.

Переваги посту

Піст має безліч переваг, включаючи наступні:

Людина, що постить, має дві радощі: перша – коли піст закінчується, а друга – коли відбудеться зустріч із Господом .

  1. Людині, яка постить протягом цього місяця, щиро вірячи в Аллаха, підкорюючись Його наказам та вірячи у нагороду в потойбічному житті, за це буде прощено усі її минулі гріхи. Пророк ()сас сказав: «Тому, хто постить в місяць Рамадан, зі щирою вірою і в очікуванні нагороди Аллаха [в майбутньому житті], буде прощено усі його минулі гріхи.» (Сахіх Аль-Бухарі: 1910; Сахіх Муслім: 760)
  2. Людина, що постить, буде відчувати велику радість в майбутньому житті через велику винагороду, яку отримає від Аллаха. Пророк (мир йому і благословення Аллаха) сказав: «Людина, що постить, має два приводи для радості: один, коли піст закінчується, а інший, коли вона зустрічає свого Господа.» (Сахіх Аль-Бухарі: 1805; Сахіх Муслім: 1151)
  3. Рай має ворота під назвою ар-Раййян, через які увійдуть тільки ті, хто постив. Як сказав Пророк (мир йому і благословення Аллаха): “У Раю є ворота під назвою ар-Раййян, через які у День Воскресіння увійдуть тільки ті, хто постив, і ніхто, крім них”. Буде сказано: “Де ті, хто постив?” Вони будуть вставати, і ніхто не зайде у ворота, крім них. Коли вони зайдуть, то ворота буде закрито, і ніхто не увійде». (Сахіх Аль-Бухарі: 1797; Сахіх Муслім: 1152).
  4. Аллах в Своїй безмежній щедрості і милосерді особисто буде винагороджувати тих, хто постив. Пророк (мир йому і благословення Аллаха) сказав: «Аллах сказав: «Всі діяння дітей Адама – для них, окрім посту, який для Мене Одного, і я буду нагороджувати за нього.» (Сахіх Аль-Бухарі: 1 805, Сахіх Муслім: 1151)