Brez posrednikov med Bogom in človekom

Brez posrednikov med Bogom in človekom

Brez posrednikov med Bogom in človekom .

Številne vere so nekaterim posameznikom dale določene verske privilegije in naredile čaščenje ter verovanje ljudi odvisno od odobritve teh posameznikov. Drugače povedano; osnovale so posrednike med Bogom in med njimi ter lažno trdile, da jim le-ti lahko odpustijo grehe in celo, da imajo znanje o nevidnem!

Islam je prišel, da bi človeku dal čast, ga odlikoval ter zavrnil lažno idejo o tem, da je človekovo čaščenje, kesanje ali odrešitev odvisna od odobritve določenih posameznikov, ne glede na to, kako predani ali krepostni so.

V islamu musliman časti Allaha direktno, brez kakršnihkoli posrednikov med njim in njegovim Gospodarjem; kajti Allah je blizu Svojim služabnikom; lahko sliši njihove molitve in odgovarja nanje ter vidi njihovo čaščenje in nagrajuje za opravljanje le-tega. V islamu nihče ne trdi, da odpušča grehe in ponuja ‘privilegije’. Če oseba stori greh in iskreno išče Allahovo odpuščanje, bo Allah zagotovo odpustil njen greh. Nihče ne poseduje nadnaravnih sposobnosti, niti ne more vplivati na vesolje na nikakršen način; kajti moč odločanja leži izključno pri Allahu.

Islam je prav tako osvobodil človeški um in spodbuja muslimane, naj se ob nesoglasjih obrnejo na Kuran in avtentične izjave ter dejanja (Sunna) Poslanca (mir in blagoslov z njim); saj nobeno človeško bitje nima posebne pravice do odločanja o verskih zadevah za Allahom, razen Allahov Poslanec (mir in blagoslov z njim), ki je prejemnik Allahovega razodetja in ki ne govori po svojih strasteh. Kuran pravi: ‘’In ne govori po svojih strasteh. To ni nič drugega, kot razodeto razodetje.’’ (Sura An-Nadžm, 53:3-4)

Kako velika je ta vera! Je v popolni harmoniji s čisto naravo, s katero je Allah ustvaril človeka in ga naredil samega sebi gospodarja ter mu omogočil, da služenje lažnim božanstvom zamenja za popolno svobodo čaščenja izključno Allaha.