Camăta (Dobânda – ribā)

Camăta (Dobânda – ribā)

Este suma adăugată cantității împrumutate inițial, reprezentând astfel un profit pe împrumut, care este strict interzis în islam din cauza prejudiciului și a nedreptății implicate în aceasta.

Ribā este de diverse tipuri, însă cel mai grav tip de ribā și, de altfel, cel mai vehement interzis este cel cu privire la împrumuturi și datorii. Acesta include orice sumă suplimentară prevăzută peste suma inițială care face obiectul împrumutului sau al datoriei și este de două tipuri.

Fiecare împrumut sau datorie din care creditorul obține un profit este o formă de ribā.

  • Ribā asupra datoriilor

Acest tip de ribā există în orice datorie care poartă o prevedere cu caracter obligatoriu asupra debitorului, în cazul în care el nu poate să plătească întreaga sumă de bani la momentul stabilit, atunci el trebuie să îi dea creditorului o sumă de bani în plus față de suma inițială care a făcut obiectul datoriei.

Spre exemplu: Ion împrumută 1000 de lei de la Marin și promite să-i restituie după o lună. Însă, după o lună, Ion se găsește în imposibilitatea de a plăti datoria și astfel, Marin, creditorul, stipulează ca Ion fie să plătească pe moment datoria fără niciun ban adăugat peste suma inițială a datoriei, fie să o plătească după încă o lună, dar în suma de 1100 de lei. Dacă și după o lună el va fi în imposibilitatea de a plăti, Marin va amâna plată cu încă o lună, dar cu condiția ca Ion să plătească atunci 1200 de lei şi aşa mai departe.

  • Ribā asupra împrumuturilor

În cadrul acestui tip de ribā, o persoană ia de la altă persoană sau de la o bancă un împrumut cu stipularea în momentul încheierii contractului că persoana împrumutată va trebui să plătească creditorului o dobândă anuală asupra căreia ambele părți cad de acord, să spunem 5% din suma împrumutată.

Spre exemplu: Ion este interesat de o casă în valoare de 100,000 lei, dar nu are suficienți bani să o cumpere, așa că ia un împrumut de la bancă, cu condiția să plătească băncii 150,000 lei în loc de 100,000 lei, în rate lunare, pe o perioada de cinci ani.

Ribā este strict interzisă în islam și este unul dintre cele mai mari păcate dacă împrumutul este luat cu dobândă, indiferent că este vorba despre un credit de investiții pentru finanțarea unei afaceri sau industrii sau pentru cumpărarea unui bun vital, cum ar fi, spre exemplu, o casă sau o proprietate, sau un credit de consum pentru uzul personal, al familiei sau pentru gospodărie.

Cu toate acestea, achiziționarea de bunuri în rate, la un preț mai mare decât prețul efectiv care ar fi plătit dacă plata ar fi făcută în numerar nu este considerată o formă de ribā.

Spre exemplu: o persoană are opțiunea de a cumpăra un aparat de bucătărie cu 1000 de lei în numerar sau cu 1200 de lei în rate lunare, plătind proprietarului magazinului de la care a cumpărat aparatul, câte 100 de lei pe lună.