Cei care sunt scutiți de post

Cei care sunt scutiți de post

Pentru a le ușura situația, Allah Preaînaltul a scutit anumiți oameni de obligativitatea postului. Aceștia sunt:

1 Cei bolnavi, a căror condiție medicală se va agrava prin post au permisiunea să întrerupă postul, dar trebuie să recupereze zilele în care nu au postit, după finalizarea lunii Ramadan.

2 Oamenii care nu pot ține post, bolnavi, la care nu există speranțe de însănătoșire, au permisiunea de a nu posti, însă trebuie să hrănească o persoană nevoiașă prin oferirea a 1,5 kg din alimentele de bază din țara lor.

3 Cei aflați în călătorie, n timpul voiajului dintr-un loc în altul sau în timpul rezidenței lor temporare de mai puțin de patru zile, au permisiunea să își întrerupă postul, însă trebuie să recupereze zilele în care nu au postit, după ce s-a încheiat luna Ramadan. Coranul spune:
în care a fost trimis Coranul, drept călăuză pentru oameni, dovezi limpezi pentru drumul cel drept și Îndreptar [Al-Furqan]. Și oricare dintre voi care este prezent în această lună, să o țină ca post, iar cel care este bolnav ori în călătorie [să postească] un număr [egal] de alte zile. Allah vă voiește ușurarea, nu vă voiește împovărarea.” [Traducerea Sensurilor Nobilului Coran, 2:185]

4 Femeile care sunt în timpul sângerării menstruale sau post-partum însă trebuie să recupereze zilele nepostite după terminarea lunii Ramadan. Dacă ele vor posti în vremea sângerării, postul lor nu va fi valid. (vezi pagina 98 )

5 Femeile însărcinateiunea să își întrerupă postul dacă se tem că acesta va fi dăunător pentru ele sau pentru copiii lor. Ele trebuie să recupereze însă zilele nepostite, după terminarea lunii Ramadan.