Cele două prosternări de uitare

Cele două prosternări de uitare

Aceste prosternări sunt efectuate pentru a compensa greșelile făcute în timpul rugăciunii.

Când le putem face?

Ele pot fi făcute în următoarele cazuri:

  1. Dacă cel care se roagă adaugă din greșeală încă un act sau o acțiune rugăciunii, fie că este vorba de o ridicare în plus în poziția stând drept în picioare, o prosternare, o plecăciune sau o așezare când nu este nevoie, atunci el trebuie să efectueze cele două prosternări pentru uitare la finalul rugăciunii.
  2. Dacă unul dintre stâlpi (arkān) este omis în rugăciune, acesta trebuie adăugat, iar după aceea, cele două prosternări pentru uitare trebuie efectuate. Spre exemplu, dacă a uitat al doilea sujūd al primei rakaʻah și apoi își amintește aceasta în timp ce recită Surat Al-Fātihah sau în timp ce se află în rukū’ la cea de a doua rakaʻah, trebuie să întrerupă recitarea și să facă cel de al doilea sujūd de la prima rakaʻah. Apoi își continuă rugăciunea din acel punct, considerând aceasta ca fiind prima rakaʻah. Dar dacă își amintește după primul sujūd de la a doua rakaʻah, adică se află în același loc în care a comis greșeala din prima rakaʻah, își continuă rugăciunea considerând a doua rakaʻah ca fiind prima, iar aceasta pentru că, în această situație, prima rakaʻah este considerată nulă.
  3. Dacă, în mod involuntar, o parte obligatorie a rugăciunii (wājibāt) este uitată, cum ar fi primul tashahhud, cel care se roagă trebuie să facă cele două prosternări pentru uitare.
  4. În cazul în care există îndoieli asupra numărului de unități de rugăciune efectuate, cel care se roagă trebuie să presupună că a făcut numărul de unități pe care este sigur că le-a efectuat și să adauge prosternarea pentru uitare..

Cum trebuie făcute cele două prosternări pentru uitare: ele se fac în mod similar prosternărilor efectuate în rugăciune, și anume făcând două prosternări, între care stăm așezați.

Când trebuie efectuate cele două prosternări pentru uitare: ele pot fi efectuate în două momente, iar cel care face rugăciunea îl poate alege pe oricare dintre ele:

  • După tashahhud-ul final și înainte de pronunțarea taslīm-ului, cel care se roagă oferă cele două prosternări pentru uitare, iar apoi spune taslīm și încheie rugăciunea, așa cum ar face-o în mod obișnuit.
  • După rostirea taslīm-ului, cel care se roagă efectuează cele două prosternări pentru uitare și apoi spune din nou taslīm.