De twee prosternaties van vergeetachtigheid

De twee prosternaties van vergeetachtigheid

Deze twee prosternaties worden meestal verricht ter compensatie van een fout in het gebed.

Wanneer kunnen deze verricht worden?

Ze worden verricht in de volgende gevallen:

  1. Wanneer iemand vergeetachtig is en een extra handeling aan het gebed toevoegt, bijvoorbeeld een extra moment van staan, buigen, prosterneren of zitten, dan dien je twee ‘prosternaties van vergeetachtigheid’ te verrichten aan het einde van het gebed.
  2. Wanneer je per ongeluk een van de pilaren (arkaan) van het gebed weglaat, dan dien je de ontbrekende pilaar toe te voegen en de twee ‘prosternaties van vergeetachtigheid’ te verrichten aan het einde van het gebed.
  3. Wanneer je per ongeluk een van de verplichte handelingen van het gebed (waajibaat) weglaat, zoals de eerste tashahhoed, dan dien je de ‘prosternaties van vergeetachtigheid’ te verrichten.
  4. Wanneer je twijfelt over het aantal gebedseenheden dat je hebt verricht, neem je voor de veiligheid aan dat je het minste aantal hebt uitgevoerd en verricht je de twee ‘prosternaties van vergeetachtigheid’ aan het einde van het gebed.

De manier waarop je de twee ‘prosternaties van vergeetachtigheid’ verricht: deze kunnen verricht worden op exact dezelfde manier zoals je ze normaal verricht in het gebed, namelijk door twee prosternaties te verrichten en daartussen een zittende houding aan te nemen.

Wanneer verricht je de twee ‘prosternaties van vergeetachtigheid’? Ze kunnen verricht worden op twee momenten:

  • Na de laatste tashahhoed en voor het uitspreken van de tasliem, verricht je twee ‘prosternaties van vergeetachtigheid’ en vervolgens spreek je de tasliem uit om het gebed te beëindigen.
  • Na de tasliem verricht je de ‘prosternaties van vergeetachtigheid’ en vervolgens spreek je nog een keer de tasliem uit.