Degenen die zijn vrijgesteld van het vasten

Degenen die zijn vrijgesteld van het vasten

Om het gemakkelijk te maken voor de mensen, heeft Allah ﷻ sommigen van hen vrijgesteld van vasten. Dit zijn:

1 Zieke mensen wiens medische gesteldheid met zekerheid zou verergeren door het vasten. Het is hen toegestaan om het vasten te verbreken en de gemiste vastendagen in te halen na de Ramadan.

2 Mensen die onmogelijk kunnen vasten vanwege ouderdom of vanwege een chronische ziekte mogen ook hun vasten verbreken. Deze mensen dienen een behoeftige te voeden voor elke gemiste vastendag door deze persoon 1,5 kg te geven van het hoofdbestanddeel van een gebruikelijke maaltijd in hun land.

3 Het is reizigers toegestaan om hun vasten te verbreken, gedurende hun reis van de ene plek naar de andere, of gedurende hun tijdelijke verblijf wanneer dit korter dan vier dagen is, maar ze moeten hun gemiste vastendagen inhalen na de Ramadan. Zoals de Qur’an vermeldt: “Wie ziek of op reis is, dient [de gemiste dagen] op een gelijk aantal andere dagen [in te halen]. Allah wenst het gemak voor jullie en wenst niet het ongemak.” (Soera al Baqara 2:185)

4 Menstruerende vrouwen en vrouwen die postnatale bloedingen ondergaan is het niet toegestaan om te vasten . Zij moeten een gelijk aantal vastendagen inhalen na de Ramadan. Zelfs als zij vasten, zal het niet geldig zijn. (Zie blz. 98)

5 Zwangere of zogende vrouwen mogen het vasten verbreken wanneer zij vrezen dat het gevaar oplevert voor zichzelf of voor hun baby als zij door zouden vasten. Ze dienen echter wel de gemiste vastendagen na de Ramadan in te halen.