Divorțul

Divorțul

Islamul le poruncește soților să își păstreze căsnicia și îi îndeamnă să facă tot posibilul pentru a o menține. Însă, dacă există un motiv întemeiat pentru divorț, islamul le cere sa urmeze anumite reguli impuse în acest sens.

Islamul cere ca soții să facă din contractul de căsătorie unul permanent, astfel încât căsnicia să fie caracterizată de continuitate, iar soții să rămână împreună până când moartea îi va despărți. Căsătoria este numită în islam „jurământul solemn”. Este strict interzisă menționarea unei date exacte la care contractul de căsătorie să expire.

Deși islamul pune accent pe aceste aspecte, ia totuși în considerare faptul că aceste reguli și instrucțiuni sunt pentru oameni, care sunt plini de defecte și slăbiciuni caracteristice naturii umane; așadar, printre toate acestea, ne este precizat și modul în care se negociază divorțul, atunci când s-au epuizat toate căile și posibilitățile de împăcare. Astfel, amândouă părțile implicate sunt tratate echitabil. Atunci când conflictele și aversiunea dintre cei doi soți persistă și devine intolerabilă, divorțul devine o necesitate pentru prosperitatea și stabilitatea socială și familială a fiecăruia dintre ei. Motivul unui astfel de rezultat iminent exprimă eșecul căsătoriei în ceea ce priveşte îndeplinirea scopului său, astfel încât desfacerea căsătoriei devine cel mai mic rău dintre două rele.

Acesta este motivul pentru care islamul permite desfacerea căsătoriei prin divorț ca un mijloc de a pune capăt unei căsătorii fără succes și pentru a-i da fiecăruia dintre soți șansa de a găsi un alt partener pentru o relație mai bună, după cum spune Coranul: „Iar dacă cei doi se despart, atunci Allah poate să-i înzestreze pe amândoi cu dărnicia Sa. Și Allah este Wāsi‘ [Atotcuprinzător, Care-şi este Sieși de ajuns], Hakīm [Preaînțelept].” [Traducerea Sensurilor Nobilului Coran, 4:130]

Printre regulile și instrucțiunile privitoare la divorț, amintim:

  • Ca regulă generală, divorțul îi revine soțului, cu excepția anumitor circumstanțe.
  • Soția poate solicita divorțul de la judecător dacă ea, din motive legitime, nu mai poate suporta să trăiască cu soțul ei, iar el refuză să o divorțeze. Atunci, judecătorul reziliază contractul de căsătorie, dacă motivul pentru care soția solicită divorțul este pertinent.
  • Soțul se poate recăsători cu soția lui chiar și după un al doilea divorț; cu toate acestea, în cazul în care el a divorțat de ea pentru a treia oară, nu mai poate să se recăsătorească cu aceasta, excepţie făcând cazul în care ea se căsătorește cu un alt bărbat, care mai apoi o divorțează în mod real.