Efectele negative ale cametei (ribā) asupra societății si a individului

Efectele negative ale cametei (ribā) asupra societății si a individului

Islamul a interzis complet camăta (ribā) din cauza prejudiciilor mari cauzate atât societății, cât și individului. Printre aceste efecte negative se numără:

  1. Duce la nereguli severe în distribuția bogăției și crește diferența dintre bogați și săraci

Deoarece ribā tinde să concentreze averea doar în mâinile câtorva indivizi și împiedică utilizarea acesteia pentru binele general al comunității, ea provoacă o distribuție inechitabilă a bogăției și a resurselor și împarte societatea într-o mică minoritate super bogată și o majoritate săracă sau plină de lipsuri; o situație care, în mod normal, dă naștere la ură și infracțiuni în societate.

  1. Încurajează extravaganța și risipa

Faptul că luarea de împrumuturi de la instituțiile financiare care percep dobânzi la astfel de credite a devenit mult mai ușor accesibilă decât înainte a încurajat mulți oameni să devină mari risipitori. Găsind instituții financiare de la care să împrumute bani pentru a-și satisface toate tipurile de nevoi, oamenii au tendința de a cheltui exagerat pe produse de lux, pentru a se trezi după aceea împovărați de datorii pe care nu le mai pot achita și care le vor cauza depresie, anxietate și stres.

  1. Descurajează întreprinzătorii să investească în proiecte interne benefice

Atrași de câștigurile din dobânzile pe care sistemul cămătăresc le-a permis investitorilor să le obțină din capitalul lor, ei renunță să își investească capitalul în proiecte industriale, agricole și comerciale locale, indiferent cât de benefice ar putea fi acestea pentru societate, din pricina ideii că aceste proiecte sunt riscante și necesită un efort mai mare.

  1. Privează averea de orice binecuvântare și duce la crize economice

Toate crizele economice suferite de instituțiile financiare și persoanele fizice deopotrivă, sunt în principal cauzate de persistența în implicarea în tranzacții cămătărești și sunt câteva dintre motivele pentru care astfel de tranzacții sunt private de orice binecuvântare, spre deosebire de actele de caritate, care binecuvântează averea și o sporesc. Allah Preaînaltul spune în Nobilul Coran: „Allah nimicește camăta și sporește milosteniile.” [Traducerea Sensurilor Nobilului Coran, 2:276]