Gokken

Gokken

Wat is gokken?

Gokken is de handeling waarbij je risico neemt met geld door het in te zetten op de uitkomst van een kansspel. Op deze manier neemt iemand een risico met geld met als overeenkomst dat hij of iemand anders iets van waarde zal ontvangen als er een bepaalde uitkomst is. In simpele woorden betekent gokken dat je ergens op wedt en dat je iets wint of verliest, waarbij de gokker alleen kan winnen ten koste van iemand anders.

Islamitische regelgeving met betrekking tot gokken

Gokken is strikt verboden, zoals wordt ondersteund door tekstueel bewijs uit de Qur’an en uit de overleveringen van de Profeet r:

  1. Allah ﷻ beschouwt de zonde van het gokken groter dan de winst die ermee behaald kan worden. Zoals de Qur’an vermeldt: “Zeg: ‘In beide is er een grote zonde [aanwezig], en enig nut voor de mensen, maar de zonde in beiden is groter dan het nut.’” (Soera al Baqara 2:219)
  2. Allah ﷻ beschouwt het als een soort viezigheid en als een gruwel vanwege de nadelige effecten op het individu en op de maatschappij. Hij gebiedt de gelovigen om het te vermijden omdat het vijandschap en haat tussen hen creëert en omdat het hen verwijdert van het gedenken van Allah en van het gebed. Zoals de Qur’an stelt: “O jullie die geloven, de wijn en het kansspel en de afgodsbeelden en de toverpijlen vormen een gruwelijke schande, die tot het werk van de satan behoort. Vermijd deze dus opdat jullie slagen. De satan wenst slechts haat en nijd onder jullie te zaaien door middel van wijn en het kansspel, en jullie af te houden van het gedenken van Allah en van het gebed. Willen jullie daar dan vanaf zien?” (Soera al Maa’ida 5:90-91)

Nadelige effecten van gokken op het individu en op de maatschappij

Gokken heeft talrijke negatieve gevolgen op het individu en op de maatschappij, waaronder de volgende:

  1. Het zet aan tot vijandschap en haat tussen gokkers. Wanneer vrienden gokken en één van hen wint en het geld van de anderen neemt, dan zullen zij ongetwijfeld haat voor hem voelen en het hem misgunnen. Misschien zullen zij zelfs tegen hem samenspannen om hem kwaad te doen. Dit is een op observatie gebaseerd feit. De Qur’an stelt in dit verband: “De satan wenst slechts haat en nijd onder jullie te zaaien door middel van wijn en het kansspel.” Het leidt bovendien ook af van de verplichte gebeden en het gedenken van Allah. De Qur’an vermeldt dit dan ook in de context van het benoemen van de onvermoeibare inspanning van satan om gokken voor de mens als iets moois voor te stellen, “en jullie af te houden van het gedenken van Allah en van het gebed. Willen jullie daar dan vanaf zien?” (Soera al Maa’ida 5:90-91)
  2. Het vernietigt rijkdom en zorgt ervoor dat gokkers zware financiële verliezen lijden en in persoonlijke of juridische problemen geraken.
  3. De spanning van het gokken en de mogelijkheid om te winnen zijn verslavend. Als de gokker wint wordt hij hebzuchtig en laat hij zich meeslepen in de hoop op meer onrechtmatig verkregen winsten. Als hij verliest, geeft hij niet gemakkelijk op maar gaat hij door met gokken in de hoop dat hij terugkrijgt wat hij verloren heeft. Zowel winst als verlies staan in de weg van productief werk en vormen een sluipend kwaad dat de maatschappij vernietigt.

Vormen van gokken:

Er zijn vele vormen van gokken, zowel van nu als uit het verleden. Moderne vormen van gokken zijn de volgende:

  1. Een spel spelen waarin de spelers bepalen dat de winnaar geld zal ontvangen, bijvoorbeeld wanneer mensen een kaartspel spelen, iedereen een bepaald bedrag inzet en de winnaar alles krijgt.
  2. Wedden. Dit is de handeling waarbij je geld inzet op de onbekende uitkomst van een gebeurtenis, bijvoorbeeld wanneer gokkers wedden op een bepaald voetbalteam. Een gokker kan alleen winnen wanneer het team wint waarop hij gewed heeft en anders is zijn geld verloren. Dit houdt in dat er veel geld wordt verloren.
  3. De loterij. Dit is een vorm van gokken waar een kanselement in zit. In een loterij worden de loten gekocht, meestal in de vorm van een kaartje, en vervolgens wordt er een willekeurig lot geselecteerd dat een prijs heeft gewonnen, meestal een grote som geld. Bijvoorbeeld: iemand koopt een kaartje voor een euro in de hoop duizend euro te winnen.
  4. Alle vormen van gokken hebben, zonder uitzondering, betrekking op geld dat gokkers kunnen winnen of verliezen, of het nu gokspellen in een casino zijn of iets erbuiten, zoals elektronisch of online gokken.