Islam je vera življenja

Islam je vera življenja

Islam je vera, ki drži v ravnovesju materialno in bodoče življenje. Po islamu je materialno življenje kot polje, v katerega musliman poseje semena dobrih dejanj v vseh vidikih življenja, da bi požel nagrado za svoje trdo delo tako na tem svetu kot na onostranstvu. To prizadevanje zahteva optimističen odnos, predanost, resnost in odločnost, kar je jasno razvidno iz naslednjih točk:

Razvoj zemlje

Kuran pravi: ‘’On vas je ustvaril iz zemlje in vas naselil na njej.’’ (Sura Hud, 11:61) Allah nas je ustvaril in nas postavil na to Zemljo. Zapovedal nam je, da jo razvijamo in vzpostavimo civilizacijo, ki bo koristila ljudem na način, ki ne nasprotuje islamskim naukom. On to smatra kot dejanje čaščenja, za katerega bo tisti, ki ga opravi, nagrajen, četudi je to storjeno v času velikih nemirov in v groznih okoliščinah, kakor je Sodni dan. Poslanec (mir in blagoslov z njim) je nekoč rekel: ‘’Če se zgodi Sodni dan (in prepoznate dogodek), medtem ko človek drži palmino sadiko (rastlino v zemlji), naj jo, če lahko, posadi.’’ (Musnad Ahmad: 2712)

Skrb za družbene odnose

Islam svoje pripadnike poziva k sodelovanju z ljudmi okrog njih, ne glede na njihovo kulturo in vero, da bi tako vzpostavili civilizacijo in zgradili zdravo družbo. Spodbuja jih k sodelovanju z njimi in gradnji odnosov najvišje stopnje, ki jim bodo vladali plemeniti moralni standardi, ki jih uči islam. Prav tako opozarja na izolacijo in umik iz družbe. Razume, da takšna smer nasprotuje pravilni metodi, ki jo naravno privzamejo tisti, ki so predani pridiganju islama in pozivanju k njegovim plemenitim principom. Resnično je Poslanec (mir in blagoslov z njim) nekoč pripomnil, da je vernik, ki se meša z ljudmi in prenaša njihovo škodo, veliko boljši od tistega, ki se sploh ne druži z njimi. (Sunan Ibn Madža: 4032)

Pridobivanje znanja

Islam ni bil nikoli priča konfliktu med vero in znanostjo, kot je to v primeru drugih ver. .

Ni bilo naključje, da je bila prva razodeta beseda Poslancu (mir in blagoslov z njim): Beri. Pravzaprav islam poudarja pomembnost pridobivanja koristnega znanja na vseh področjih človeškega interesa in razume pot, ki ji musliman sledi pri iskanju znanja, za pot, ki vodi v Raj. Kakor je Poslanec (mir in blagoslov z njim) rekel: ‘’Kdor koraka po poti iskanja znanja, Allah mu bo olajšal pot v Raj.’’ (Sahih Ibn Hibban: 84)

Islam pravzaprav nikoli ni bil priča konfliktu med vero in znanostjo, kot se je to zgodilo v primeru drugih ver. Prav nasprotno, vedno jo je podpiral in svoje pripadnike pozival, naj se je priučijo in poučujejo, dokler je njen namen koristiti človeštvu.

Islam tudi spoštuje tiste, ki poučujejo ljudi in jim prenašajo znanje, visoko jih ceni in jim obljublja obilne nagrade. Poslanec (mir in blagoslov z njim) nas obvešča v eni od svojih tradicij, da vse Allahove stvaritve molijo za tiste, ki prenašajo koristno znanje ljudem. (Sunan At-Tirmizi:2685)