Islam je zmerna vera

Islam je zmerna vera

Islam je zmerna vera, ki sledi srednji poti med pretiravanjem in zanemarjanjem, ekstremizmom in popolno zavrnitvijo vere. Ta zmernost prežema vsa dejanja čaščenja in obredov.

Iz tega razloga je Allah ukazal Poslancu (mir in blagoslov z njim), njegovim družabnikom in vernikom na splošno, naj se držijo zmernosti, ki se lahko realizira z dvema stvarema:

 

Zvestoba veri in spoštovanje Allahovih svetih obredov

Izogibanje pretiravanju in ekstremizmu

Kuran pravi: ‘’Zato čvrsto vztrajaj, kakor ti je ukazano, skupaj s tistimi, ki se kesajo s teboj. In ne grešite. Resnično On vidi vse, kar počnete. (Sura Hud, 11:112)

To pomeni: Bodi vztrajen pri sledenju resnice po svojih najboljših močeh, brez prestopanja omejitev s pretiravanjem in ekstremizmom.

Nekoč je Poslanec (mir in blagoslov z njim) med poučevanjem svojih družabnikov o enem od obredov romanja opozoril na odhajanje v skrajnost in poudaril, da je bil to razlog za uničenje preteklih narodov: ‘’Pazite se ekstremizma v veri, saj je bila edina stvar, ki je uničila tiste pred vami, ekstremizem v veri.’’ (Sunan Ibn Madža: 3029)

Zato je tudi opomnil: ‘’Nase prevzemite samo tista dejanja, ki jih lahko dosledno opravljate.’’ (Sahih Al-Buhari: 1100)

V neki drugi situaciji je razkril duh sporočila, s katerim je bil poslan, in sicer, naj ne preobremenjuje ljudi preko njihovih zmožnosti, temveč poučuje z modrostjo in jim olajša stvari: ‘’Allah me ni poslal, da bi bil strog ali da bi delal škodo, temveč me je poslal, da podučim (ljudi) in (jim) olajšam stvari.’’ (Sahih Muslim: 1478)