Islamski bonton prilikom jela i pića

 

Islamski bonton prilikom jela i pića

Allah Svemogući je propisao značajan broj pravila lijepog ponašanja i etike prilikom jela i pića, koji trebaju da ostvare određene ciljeve i manifestiraju Božanske mudrosti, poput podsjećanja čovjeka na Allahove blagodati i darove, zaštite od raznih bolesti, ukažu na nerazmetanje i oholost zbog užitaka hrane i pića itd.

Neka pravila islamskog bontona i etike pri objedu:

  1. Zabranjeno je jesti iz zlatnog i srebrenog posuđa ili posuđa presvučenog sa ova dva plemenita metala, jer je to odraz pretjerivanja i ozlojeđivanje srca siromašnih. Allahov Poslanik, Allah mu mir i spas darovao, rekao je: “Ne pijte iz zlatnih i srebrenih pehara, i ne jedite iz posuđa od zlata i srebra, jer oni pripadaju njima na dunjaluku, a nama na ahiretu.” (El-Buhari, 5110 i Muslim, 2067).
  2. Pranje ruku prije i poslije jela, što se izričitije traži u slučaju kada na rukama ostane prljavštine ili ostataka hrane.
  3. Proučiti/izreći bismilu prije jedenja ili pijenja, što znači: Blagoslov prizivam imenom Allahovim. Ako se desi da zaboravi ovo učiniti, onda će reći: Bismillahi evvelehu ve ahirehu!, što znači: U ime Allaha, na početku i na kraju jela. Allahov Vjerovjesnik, Allah mu mir i spas darovao, vidio je dječaka koji ne poznaje pravila ponašanja za jelom, pa mu je rekao: “O dječače, prouči bismilu, jedi desnom rukom i jedi ispred sebe.” (El-Buhari, 5061 i Muslim, 2022).
  4. Jesti i piti desnom rukom, Allahov Poslanik, Allah mu mir i spas darovao, rekao je: “Ne jedite lijevom rukom, jer šejtan jede lijevom rukom.” (Muslim, 2019).
  5. Preporučeno je da se ne jede i ne pije stojeći.
  6. Uzimati hranu iz posude ispred sebe, ne ispred drugih jer to je nekulturno, Allahov Vjerovjesnik, Allah mu mir i spas darovao, rekao je dječaku koji je objedovao u društvu odraslih: “… i jedi ispred sebe.”
  7. Preporučeno je podići zalogaj koji je ispao, otkloniti neprijatnost s njega ako je moguće, a zatim ga pojesti, što predstavlja čin zahvale na blagodatima i čuvanje hrane.
  8. Nehuljenje i neobezvrjeđivanje hrane. Hranu treba pohvaliti ili, ako se ne dopada, ostaviti i šutiti. Allahov Poslanik, Allah mu mir i spas drovao, nikada nije hulio hranu; ukoliko bi mu se dopala, jeo bi, a u drugom slučaju, ostavio bi je. (El-Buhari, 5093 i Muslim, 2064).
  9. Umjereno jesti, bez pretjerivanja, jer prejedanje izaziva ljenost i uzrokuje mnoge bolesti. Allahov Poslanik, Allah mu mir i spas drovao, u vezi prejedanja je rekao: “Čovjek nije napunio goru posudu od svoga stomaka; dovoljno mu je nekoliko zalogaja koje će održavati. Ako već treba da jede, onda neka trećina (želudaca) bude za hranu, trećina za piće, a trećina (prazna) za lakše disanje.” (Et-Tirmizi, 2380 i Ibn Madže, 3349).
  10. Po završetku jela, treba se zahvaliti i reći: El-Hamdu lillah! (Hvala Allahu), zahvaljujući Bogu na blagodatima hrane, koja je mnogima uskraćena. U zahvali se može dodati: El-Hamdu lillahi ellezi at’ameni haza ve rezakani min gajri havlin minni ve la kuvve. (Hvala Allahu koji me je nahranio i napojio bez truda i udjela moga.)

Allahov Poslanik, Allah mu mir i spas darovao, rekao je: “Allah je zadovoljan Svojim robom koji pojede nešto ili se napije nečega pa se zahvali Allahu na tome.” (Muslim, 2734).