Jocurile de noroc

Jocurile de noroc

Ce sunt jocurile de noroc?

Jocurile de noroc presupun riscarea banilor pe rezultatul unui concurs de șanse. În acest fel, o persoană riscă bani în urma unui acord ca ea sau altcineva să primească ceva de valoare în cazul unui anumit rezultat. Pe scurt, jocurile de noroc implică pariuri din care trebuie să rezulte, fie un câștig, fie o pierdere, iar pariorul câștigă exclusiv în urma pierderii suferite de altul.

Hotărârea islamică privind jocurile de noroc

Jocurile de noroc sunt strict interzise, după cum susțin dovezi textuale din Nobilul Coran și tradițiile Profetului (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!), printre care:

  1. Allah Preaînaltul consideră păcatul de a se angaja în jocuri de noroc a fi mult mai mare decât profitul obținut din acesta, precum spune Coranul: „Ei te întreabă despre vin [khamr] și despre maysir [jocurile de noroc]. Spune: «În amândouă este mare păcat și sunt și unele foloase pentru oameni, dar în amândouă păcatul este mai mare decât folosul!»” [Traducerea Sensurilor Nobilului Coran, 2:219]
  2. Allah Preaînaltul consideră jocurile de noroc a fi un tip de mizerie și urâciune, din cauza efectelor sale negative asupra individului și a societății și le poruncește credincioșilor să le evite, deoarece seamănă animozitate şi ură între ei și îi ține departe de pomenirea lui Allah Preaînaltul și de rugăciune, așa cum spune Coranul: „O, voi cei care credeți! Vinul, jocul de noroc, pietrele ridicate [idolii] și săgețile [pentru prezicere] sunt numai murdării din lucrătura lui șeitan. Deci feriți-vă de ele ca să izbândiți! ~ Doară șeitan dorește să semene între voi dușmănie și ură, prin vin și prin jocul de noroc, și să vă abată de la pomenirea lui Allah și de la rugăciune [as-salāh]. Oare nu vă veți opri voi [de la acestea]?” [Traducerea Sensurilor Nobilului Coran, 5:90-91]

Efectele negative ale jocurilor de noroc asupra individului și a societății

Jocurile de noroc au numeroase efecte adverse asupra individului și a societății, printre care și următoarele:

  1. Acestea duc la animozitate și ură între jucători, atunci când prietenii joacă și unul dintre ei câștigă și ia banii celorlalți, ei vor simți, fără îndoială, ură față de el și vor ține ranchiună și chiar vor complota împotriva lui și îl vor agresa. Acesta este un fapt cunoscut, bazat pe observarea fenomenului. Coranul spune referitor la acest context: „Doară Şeitan dorește să semene între voi dușmănie și ură, prin vin și prin jocul de noroc.” În plus, acestea distrag atenția de la rugăciunile obligatorii și pomenirea lui Allah Preaînaltul, precum ne spune Coranul, în contextul menționării efortului neobosit al Satanei de a face jocurile de noroc atractive pentru om – „și să vă abată de la pomenirea lui Allah și de la rugăciune [as-salāh]. Oare nu vă veți opri voi [de la acestea]?” [Traducerea Sensurilor Nobilului Coran, 5:90-91]
  2. Distrug averea și cauzează pierderi financiare mari și probleme personale sau juridice jucătorilor.
  3. Fiorul jocurilor de noroc, precum și posibilitatea de a câștiga, produce dependență. În cazul în care jucătorul câștigă, el devine lacom și se lasă dus de val, plin de speranța de a dobândi și mai multe câștiguri necinstite. Dacă pierde, el nu renunță ușor și continuă jocurile de noroc, în speranța că va recupera ceea ce a pierdut. Atât câștigul, cât și pierderea stau în calea muncii productive și constituie un rău care distruge societatea..

Tipuri de jocuri de noroc

Tipurile de jocuri de noroc, atât trecute, cât și actuale, sunt multe, iar formele moderne de jocuri de noroc includ următoarele:

  1. Jocul în care jucătorii prevăd că acela care va câștiga va lua o sumă de bani. De exemplu, un grup de oameni are un joc de cărți, fiecare dintre ei pune deoparte o anumită sumă de bani, iar câștigătorul ia totul.
  2. Pariurile, care constituie actul de a risca bani pe rezultatul necunoscut al unui eveniment. De exemplu, fiecare jucător pune un pariu pe o anumită echipă, să zicem, pentru un meci de fotbal, și poate câștiga doar dacă echipa pe care pariul este plasat iese victorioasă; altfel, pariul este pierdut, ceea ce înseamnă pierderea banilor.
  3. Loteria, care este un tip de joc de noroc și care se bazează pe hazard. Într-o loterie, loturile, de obicei sub formă de bilete, sunt achiziționate și o mulțime este selectată aleatoriu pentru a câștiga un premiu, de obicei, o sumă mare de bani. De exemplu, cineva cumpără un bilet pentru 1 leu în speranța de a câștiga 1.000 de lei.
  4. Toate tipurile de jocuri de noroc, fără excepție, de cazino sau nu, precum jocurile de noroc electronice și on-line, ce implică bani pe care jucătorii pot, fie să-i câștige, fie să-i piardă.