Kategorije žensk v odnosu do moškega

Kategorije žensk v odnosu do moškega

Ženske v odnosu do moškega spadajo v tri kategorije:

  1. Lahko je njegova žena:

V tem primeru mu je dovoljeno uživati v njeni družbi, na kakršenkoli način želi, kakor je tudi njej dovoljeno uživati v njegovi družbi. Pravzaprav Allah vsakega od njiju opisuje kot ‘oblačilo’ drugega, kar razkriva izjemen videz popolne fizične, čustvene in mentalne unije: “One so za vas pomiritev (prekrivalo) in vi ste zanje pomiritev (prekrivalo).” (Sura Al-Bakara, 2:187) (poglej stran 213)

  1. Lahko je sorodnica, s katero se mu nikoli v življenju ne bo dovoljeno poročiti (Mahram):

Ta kategorija je sestavljena iz sledečih:

1Mati in naprej (babica po materi, babica po očetu itn.)
2Hčerka in naprej (vnukinja, pravnukinja itn.)
3Sestra, krvna ali polsestra.
4Teta po očetu (to je očetova sestra), njegova krvna ali polsestra. To vključuje teto po očetu njegovega očeta in teto po očetu njegove matere.
5Teta po materi (to je materina sestra), njena krvna ali polsestra. To vključuje teto po materi njegovega očeta in teto po materi njegove matere.
6Hčerke brata, hčerke krvnega ali polbrata in naprej (hčerke bratovega sina, na primer).
7Hčerke sestre, hčerke krvne ali polsestre in naprej (hčerke sestrine hčerke, na primer).
8Tašča, ne glede na to, ali je še vedno poročen z njeno hčerko ali ločen, in babica po zakonu.
9Pastorka (hčerka, ki jo ima žena iz prejšnjega zakona z drugim moškim).
10Sinova žena in naprej (kakor je vnukova žena).
11Mačeha in naprej, tj. polbratova žena (po očimovi strani).
12Mati po mleku: mati po mleku je ženska, ki je dojila otroka v prvih dveh letih vsaj petkrat do njegovega zadovoljstva. Islam ji podarja takšne pravice z razlogom dojenja (rada’a).
13Sestra po mleku: sestra po mleku je hčerka matere po mleku. Moškemu se ni dovoljeno poročiti z nobeno sorodnico po mleku, kakor se mu ni dovoljeno poročiti z nobeno sorodnico po krvi. Sorodstvo po mleku vključuje teto po mleku (sestra matere po mleku) in nečakinje po mleku (hčerke sestre po mleku).
  1. Lahko bi se poročil z njo (adžnabija, dobesedno tujka, nesorodnica)

Takšna ženska ne pripada zgornji kategoriji žensk znanih kot Mahram, ne glede na to, ali je ena od njegovih sorodnic, kakor je sestrična po materi ali po očetu, svakinja, ali pa sploh ni sorodnica.

Vsak dan beremo poročila in statistike primerov posilstev in nezakonitih spolnih odnosov, ki so uničili neštete družine in družbe, ki ne vzpostavljajo Allahovega zakona.


O tej kategoriji žensk je islam postavil številne predpise in kriterije, ki vodijo odnos muslimana s temi ženskami. Tako hoče islam zaščititi čast ljudi in blokirati vse načine, ki vodijo v zlo. Allah, ki je ustvaril ljudi, najbolje ve, kaj je dobro zanje, kakor Kuran pravi: “Kako ne bi vedel Tisti, Ki je ustvaril, in On je Najbolj blag in Vseveden.” (Sura Al-Mulk, 67:14)